israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Na internationale protesten geeft Amsterdam schilderij van Wassily Kandinsky terug aan erfgenamen


Painting with Houses van Wassily Kandinsky. Foto via Stedelijk Museum Amsterdam


Na vele internationale protesten heeft de gemeente Amsterdam laten weten dat het Stedelijk Museum, dat eigendom is van de stad, een schilderij van Wassily Kandinsky moet teruggeven dat het had verworven van een joods gezin dat het tijdens de Holocaust onder dwang had verkocht, schrijft Cnaan Liphshiz in de Jewish Telegraph Agency (JTA).


In een verklaring zei de gemeente afgelopen donderdag dat het schilderij "Painting with Houses", waarvan wordt aangenomen dat het ten minste $ 22 miljoen waard is, moet worden overgedragen aan de familie van Irma Klein, die al ongeveer tien jaar voor de rechtbank vecht om het schilderij terug te krijgen

Volgens de verklaring zijn het museum en de stad al in gesprek met de familie om de teruggave in de nabije toekomst te laten plaatsvinden.


Irma Klein en haar man verkochten 'Painting with Houses' in de jaren veertig voor het moderne equivalent van ongeveer $ 1.600 omdat ze geld nodig hadden om de Holocaust te overleven. De Conference on Jewish Material Claims against Germany beschouwt het schilderij als gestolen. De Nederlandse autoriteiten erkenden dit, maar hebben altijd volgehouden dat het "algemene belang om het schilderij in het Stedelijk te laten zien, zwaarder weegt dan dat van de familie die het probeert terug te krijgen".


Dit standpunt, dat afwijkt van de internationale restitutienormen, heeft geleid tot internationale druk en protesten, onder meer van Nederlandse functionarissen die belast zijn met de behandeling van restitutieclaims.96 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws