top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nederland financiert tal van Israëlische en Palestijnse NGO's rechtstreeks via Buitenlandse Zaken


Nederland financiert tal van Israëlische en Palestijnse NGO's rechtstreeks via het Ministerie van Buitenlandse Zaken (MFA), de Ambassade in Tel Aviv en het Vertegenwoordigingsbureau in Ramallah (NRO), en indirect via Nederlandse hulporganisaties en Oxfam-Novib.


In de afgelopen jaren zijn er vele miljoenen euro's richting linkse Israëlische NGO's en Palestijnse NGO's, waarvan sommigen zich bezighouden met terreur, gegaan, meldt NGO Monitor in een nieuw onderzoek dat begon in 2020.


Sterk gepolitiseerde organisaties die gefinancierd worden door het Vertegenwoordigingsbureau in Ramallah (NRO), zijn onder meer de Union of Agricultural Works Committee (UAWC), Al Mezan, Breaking the Silence, B'Tselem, Gisha, Bimkom, Yesh Din, Society of St. Yves en de Palestijnse werkende vrouwenvereniging voor ontwikkeling.


Het geldt gaat rechtstreeks vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken, de ambassade in Tel Aviv en de Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah, naar deze NGO's en de vraag is of daar enig parlementair toezicht op is.


In juni 2016 nam het Nederlandse parlement een resolutie aan waarin wordt opgeroepen tot “het stopzetten van de financiering van organisaties die direct of indirect een boycot of sancties tegen Israël nastreven ”.


Het is duidelijk dat het ministerie van Buitenlandse Zaken daar maling aan heeft en gewoon doorgaat met zenden van miljoenen euro's.


In januari 2022 kondigde de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken aan dat Nederland alle financiering aan de Union of Agricultural Works Committee (UAWC) stopzet. Volgens de minister heeft een “extern onderzoek van de UAWC voldoende aannemelijk gemaakt dat er op individueel niveau al geruime tijd banden bestonden tussen medewerkers en bestuursleden van UAWC en de PFLP.” Het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) is een door de VS, de EU, Canada en Israël aangewezen terroristische organisatie.


Echter de overige Palestijnse NGO's ontvangen nog steeds geld van de Nederlandse regering zonder dat controle is uitgevoerd naar banden met terreurorganisaties.


Het gehele rapport inclusief alle bedragen vindt u hier.


195 weergaven0 opmerkingen
bottom of page