top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nederland stopt financiering Palestijnse ngo UAWC


Screenshot YouTube


Na een evaluatie van een jaar heeft de Nederlandse regering woensdag middels een brief aan de 2e Kamer, bekendgemaakt formeel de banden verbroken met de Palestijnse NGO UAWC, een van de zes Palestijnse maatschappelijke organisaties die Israël eind 2021 tot terreurgroep verklaarde.


Nadat wij eerder vragen hadden gesteld in een artikel op israelnieuws.nl, waarom de uitkomst van het door Proximities uitgevoerde onderzoek geheim bleef en 'niet voor publicatie bestemd was, bleken verschillende leden van de 2e Kamer het artikel te hebben gebruikt om bij de minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen, en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn, vragen te hebben gesteld over de uitkomst van het onderzoek.


Uiteindelijk hebben beide ministers op woensdag een uitvoerige brief van 9 kantjes aan de 2e kamer te hebben gestuurd waarin zij uitvoerig beschrijven waarom Nederland niet langer de Unie van Agrarische Werkcomités (UAWC) financiert, en aan ​​deze organisatie de laatste tranche van een reeds begrote Nederlandse subsidie niet meer ​​overdraagt.


De Nederlandse regering had € 21,5 miljoen gedoneerd aan UAWC, maar stopte de financiering in 2020 nadat twee hoge UAWC-functionarissen waren aangeklaagd voor deelname aan een bomaanslag waarbij Rina Shnerb, 17, in augustus 2019 werd vermoord.


De betrokkenen bij de moord, Abd al-Raziq Farraj en Samir Arbeed, bleken te werken voor de UAWC waarbij Arbid als accountant van de organisatie werkte.


Hoewel afgelopen oktober de UAWC en vijf andere non-profitorganisaties door Israël tot terreurgroepen werden geclassificeerd vanwege hun vermeende banden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, PFLP, blijkt uit het onderzoek dat er geen formeel bewijs is gevonden dat UAWC daadwerkelijk Nederlandse hulpgelden aan de PFLP zou overmaken.


Eerder had de voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Sigrid Kaag besloten wel door te gaan met betalingen aan de UAWC, "omdat uit onderzoek niet was gebleken van banden met de PFLP'.


Echter, in de woensdag gepubliceerde brief aan het Nederlandse parlement schreven de twee ministers dat uit het onderzoek bleek dat 34 UAWC-medewerkers in de periode 2007-2020 actief waren in het PFLP, sommigen tegelijkertijd met leidinggevende posities in de terroristische groepering.


"Bijzonder zorgwekkend is het grote aantal bestuursleden van UAWC met een dubbel mandaat", schreven minister van Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn en minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen.


In de brief uit de Nederlandse regering grote kritiek op het UAWC-bestuur en zei "dat haar gedrag een verraad van vertrouwen was". De ministers wezen erop dat de eigen richtlijnen van de NGO zeggen dat werknemers niet politiek actief mogen zijn en zeiden dat het bestuur transparanter had moeten zijn over die banden, en als zodanig hebben ze besloten om permanent te stoppen met het financieren van UAWC.


“Er waren geruime tijd banden op individueel niveau tussen UAWC-medewerkers en bestuursleden en de PFLP. Vooral het grote aantal UAWC-bestuursleden met rollen in beide organisaties geeft reden tot zorg”, schrijven de twee Nederlandse ministers in de brief.


De door de Nederlandse regering ingehuurde externe onderzoekers van Proximities stelden vast dat de UAWC waarschijnlijk niet op de hoogte was van de politieke voorkeur van de leden. Maar in hun brief zeiden de Nederlandse ministers dat het "redelijk was om aan te nemen" dat de organisatie op de hoogte was van de banden van bestuursleden met PFLP.


Uit het onderzoek bleek verder dat de Nederlandse financiering had bijgedragen aan het betalen van de salarissen van de twee werknemers, hoewel geen van beiden betrokken was bij door Nederland gesteunde ontwikkelingsprojecten.


Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken juichte het besluit van de Nederlandse regering toe en noemde het "belangrijk en correct".


In een verklaring op woensdagavond, veroordeelde de UAWC het besluit om de financiering stop te zetten, wat het "schokkend en diep verontrustend" noemde.


"We zijn geschokt dat de Nederlandse regering de financiering van een vooraanstaande Palestijnse maatschappelijke organisatie heeft stopgezet op basis van vermeende individuele banden", zei de organisatie, eraan toevoegend dat het onderzoek feitelijke onjuistheden bevatte.


In de brief dreigt de UAWC met gerechtelijke stappen, indien Nederland het besluit niet terugdraait, "omdat de vorige minister van Buitenlandse Zaken had beloofd de organisatie te blijven financieren."


“We hebben het over twee mensen te midden van honderden werknemers en duizenden gezinnen. Wat voor belachelijke domheid zou ons met zo'n operatie naar beneden halen?' zei woordvoerder Abu Seif. Die eraan toevoegde "dat de vermeende betrokkenheid van Farraj en Arbeed bij de terreuraanslag op Rhina Shnerb niet representatief was voor de honderden die in de organisatie werken."

247 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page