top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Netanyahu heeft Zohar opgedragen culturele projecten op Shabbat te blijven subsidiëren


Likud minister van Cultuur en Sport, Micky Zohar. Screenshot YouTube


Na de aankondiging van Likud minister van Cultuur en Sport eerder op maandagmorgen, dat hij zijn ambtenaren heeft opgedragen te stoppen met subsidiëren van culturele projecten op Shabbat en de ophef die daarna ontstond, heeft premier Netanyahu hem publiekelijk opgedragen deze plannen in te trekken.


In een verklaring namens het kabinet van de premier stond: "Netanyahu heeft met minister Zohar gesproken. In het gesprek werd verduidelijkt dat alle activiteiten die op Shabbat worden gehouden door de verschillende entiteiten en die door het ministerie worden gesubsidieerd, gewoon doorgaan".


Volgens de verklaring hebben premier Netanyahu en minister van Cultuur en Sport Miki Zohar de situatie verduidelijkt in een gesprek tussen de twee. Zohar gaf aan dat hij wil dat het initiatief voor de activiteiten van de gefinancierde entiteiten komt en niet van het ministerie zelf, maar dat de financiering en de inhoud van de activiteit niet worden geschaad.


Voormalig minister van Cultuur en Sport Chili Tropper zei na deze bekendmaking: ""Ik verwelkom het feit dat het 'Israëlische Shabbat'-project zoals gewoonlijk zal blijven werken. Niet alles is politiek. Soms is de waarheid eenvoudig: alle Israëli's, religieus en seculier, zij die kunnen bereiken en zij die dat niet kunnen, zullen worden in staat om elk weekend naar meer dan 100 erfgoedlocaties en musea in het hele land te komen en contact te maken met ons erfgoed en onze cultuur".


Eerder vandaag twitterde Zohar: "er is een status quo in Israël die de vertrekkende minister helaas het afgelopen jaar heeft geschonden, en voor het eerst in de geschiedenis van het Ministerie van Cultuur besloot hij actief een activiteit die precies op Shabbat plaatsvindt te subsidiëren", voegde de minister eraan toe. "Dat is nooit gebeurd. Net zoals geen enkel officieel overheidsorgaan in Israël namens haar een activiteit op Shabbat initieert, zal het Ministerie van Cultuur en Sport ook geen activiteit op Shabbat initiëren. Zo is het altijd geweest en zo zal het zijn. ."

Je kan dus eigenlijk spreken van publiekelijke afgang voor Micky Zohar, die door premier Netanyahu in het openbaar is teruggefloten.
108 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page