top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Zo begint het: Minister van Cultuur annuleerde budget voor evenementen op Shabbat


Likud minister van Cultuur en sport, Micky Zohar. Screenshot YouTube


Waar velen bang voor waren blijkt nu daadwerkelijk te gebeuren. De Likud minister van Cultuur en Sport, heeft zijn ambtenaren opgedragen subsidie van culturele evenementen op Shabbat te stop te zetten.


De richtlijn van het ministerie beoogt een stopzetting van een project dat is gestart onder de voormalige minister van Cultuur, Chili Tropper , om culturele evenementen door het hele land op Sjabbat te organiseren.


Het initiatief van Tropper – “Israeli Shabbat” – is een project dat in 2021 door het ministerie is gelanceerd om de Israëlische cultuur te versterken, waarbij musea en erfgoedsites voor het publiek werden opengesteld en activiteiten werden gehouden in gemeenten in het hele land – gratis en tegen gesubsidieerde kosten. Daarnaast omvat het project een reeks aangewezen culturele evenementen en activiteiten voor perifere gemeenten onder de titel "Israëlisch cultuurweekend", in samenwerking met "Cultuur voor de periferie", een ander project van het Ministerie van Cultuur.


In de afgelopen dagen heeft de Regionale Raad van Upper Galilee een bericht ontvangen van de onmiddellijke stopzetting van de subsidie ​​voor het "Israeli Spirit"-project en een heronderzoek van het "Israeli Shabbat"-project. Minister van Cultuur Miki Zohar gaf zondag commentaar op de annulering van de financiering en zei: "Het publiek dat de Shabbat observeert in Israël zal niet worden gediscrimineerd tijdens mijn dienst."


Giura Zaltz, hoofd van de Regionale Raad van Upper Galilee: "Afgelopen weekend ontving de directeur van de cultuurafdeling van de raad een bericht, volgens welke de staat onmiddellijk zal stoppen met het subsidiëren van de evenementen van het initiatief 'Weekend van de Israëlische cultuur' dat plaatsvond op Zaterdagen. Aangezien de staat 90% van de kosten van de evenementen subsidieert, betekent dit dat dit de annulering is van een reeks evenementen die bedoeld zijn voor duizenden inwoners van de gemeenten in heel Boven-Galilee.


De kibboetsbeweging verzet zich tegen de nieuwe instructie van het Ministerie van Cultuur aan de lokale autoriteiten om niet langer "Israëlische Shabbat"-activiteiten te houden vanaf het begin van de Shabbat tot een uur na het einde van de Shabbat. In reactie op de richtlijn van het Ministerie van Cultuur zei Nir Meir, de secretaris-generaal van de kibboetsbeweging, dat dit een richtlijn is die niet getolereerd mag worden en dat het om religieuze dwang.


Knesset lid Hili Trooper, de voormalige minister van Cultuur en Sport en een religieus persoon, zei in reactie dat "juist degenen die erfgoed en cultuur waarderen, toegang moeten verlenen tot de hele Israëlische samenleving. Het project stelt iedereen in staat om cultuur te consumeren en verbinding te maken met erfgoed zonder financiële belemmeringen en ieder naar zijn geloof. Opgemerkt moet worden dat er in de begroting een speciale regeling was getroffen voor aanpassingen die ook Shabbat houders in staat zouden stellen de erfgoedsites te betreden zonder de Shabbat te schenden. Iedereen kon door de poorten komen van culturele en erfgoedsites en activiteiten.


Minister Zohar ontkende maandag in verschillende interviews dat hij tegen culturele evenementen op Shabbat was. "Ik zal de status qua niet veranderen", zei hij.


Door het stopzetten van de financiering maakt hij voortzetting van deze evenementen echter onmogelijk.

85 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page