top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

NGO Monitor: CNN citeert adviseur die samenwerkt met ngo's om Israël ongefundeerd te beschadigen


Screenshot YouTube


Op 24 mei 2022 publiceerde CNN een artikel waarin werd beweerd dat "nieuw bewijs suggereert dat [Al-Jazeera-journalist] Shireen Abu Akleh werd gedood bij een gerichte aanval door Israëlische troepen." Deze opruiende aanklacht, die heftig werd ontkend door de IDF, is sterk gebaseerd op beweringen van Chris Cobb-Smith, die door CNN wordt gepresenteerd als "een expert op het gebied van explosieven" en "een veiligheidsadviseur en veteraan van het Britse leger".


Zoals hieronder te zien is, werkt Cobb-Smith al twee decennia samen met de meest gepolitiseerde anti-Israëlische NGO's door valse of ongefundeerde beschuldigingen van Israëlische schendingen van het oorlogsrecht te verspreiden.


Zo adviseerde Cobb-Smith Human Rights Watch in 2002 over Jenin, toen de NGO campagne voerde waarin werd beweerd dat Israël “oorlogsmisdaden had gepleegd ”. Tijdens het Gaza-conflict in 2009 werkte Cobb-Smith in een vergelijkbare rol voor Amnesty International. Hij verspreidde met name valse beweringen ("er was geen tactische reden; er was geen redelijk gebruik van dat wapensysteem") en beweringen (later in diskrediet) dat de IDF witte fosfor "op een illegale manier" heeft gebruikt. Evenzo is hij betrokken geweest bij de campagnes van de anti-Israël NGO die bekend staat als Forensic Architecture.


Met name heeft Cobb-Smith ook een " Guide to Field Investigation " (2012) opgesteld voor Al-Haq - dat Israël in oktober 2021 als een terroristische organisatie heeft aangemerkt - bedoeld om "te profiteren [] ingediende (sic) onderzoekers die de gepleegde mensenrechtenschendingen onderzoeken door de Israëlische bezetter in het bezette Palestijnse gebied.”


Het werk van Chris Cobb-Smith met anti-Israëlische NGO's


Cobb heeft als adviseur aan verschillende projecten gewerkt met meerdere NGO's die overduidelijk bevooroordeeld zijn tegen Israël.In 2009 maakte Cobb-Smith deel uit van het team van Amnesty International en beweerde dat Israël oorlogsmisdaden had gepleegd tijdens de Gaza-oorlog van 2009.


In een door Amnesty geplaatst interview over deze vermeende schendingen, vertrouwde Cobb-Smith op zeer twijfelachtig bewijs en een dubieuze interpretatie van het internationaal recht om ten onrechte te beweren dat Israël illegaal witte fosfor heeft gebruikt in Gaza 2009. Dit interview maakte deel uit van Amnesty's campagne in 2009 waarin werd opgeroepen tot een wapenembargo tegen Israël .Cobb-Smith was adviseur voor Forensic Architecture, een pseudo-onderzoeksproject dat consequent onnauwkeurige en misleidende analyses genereert.


In deze hoedanigheid was hij betrokken bij gezamenlijke beschuldigingen van Forensic Architecture-Amnesty met betrekking tot witte fosfor in 2009 en "onevenredig of anderszins willekeurig" gebruik van geweld op "Black Friday" in Rafah ( oorlog in Gaza van 2014 ). Hij hielp ook de NGO's bij het creëren van het Gaza-platform van 2014 , dat de aanwezigheid van Hamas en andere Palestijnse terroristen in het conflict volledig negeerde.


In 2018 kreeg Cobb-Smith, ook als onderdeel van een Forensic Architecture-project, de opdracht van de Israëlische NGO B'Tselem om een ​​IDF-aanval in Gaza te onderzoeken. De conclusies van Cobb-Smith negeerden beelden van Hamas-terroristen die het gebouw gebruiken voor militaire training.In 2009 bezocht hij, terwijl hij voor Amnesty International werkte, de kantoren van het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR) .1 (Amnesty-rapporten over het conflict van 2009 waren gebaseerd op het aantal slachtoffers van PCHR, zonder hun problematische definitie van een "niet-strijder" op te merken. Bijgevolg classificeerden PCHR en Amnesty meerdere terroristen als burgers.)


Hij ontmoette PCHR opnieuw in juni 2015 en nam in 2018 deel aan een workshop van PCHR aan het Institute for International Criminal Investigations over " de procedures van strafrechtelijk onderzoek naar internationale misdaden ".


Voetnoten


Het Palestijnse Centrum voor Mensenrechten (PCHR) is verbonden met het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) – een door de VS , de EU , Canada en Israël aangewezen terroristische organisatie . In februari 2014 organiseerde de PFLP een ceremonie in Gaza ter ere van PCHR-directeur Raji Sourani voor het winnen van de “Alternative Noble [sic] Prize.” Tijdens de ceremonie verklaarde Sourani : "Ik zat in de gelederen van het Volksfront ... we zijn er trots op dat we ooit lid waren van deze organisatie en we hebben gevochten in zijn gelederen." Rabah Muhana, een lid van het PFLP Politiek Bureau, hield een toespraak tijdens de prijsuitreiking. Voor meer informatie over de PFLP-banden van PCHR, lees het rapport van NGO Monitor " Palestijns Centrum voor Mensenrechtenbanden met de PFLP-terreurgroep ".


801 weergaven0 opmerkingen

Коментарі


bottom of page