top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Nieuwe peiling: de economie en hoge kosten van levensonderhoud zijn belangrijkste bij verkiezingen


Foto Knesset


Bij de komende verkiezingen op 1 november zijn de belangrijkste punten voor de Israëlische kiezers hoe een partij omgaat met de economie en de hoge kosten van levensonderhoud, blijkt uit een peiling van het Israel Democracy Institute (IDI).


Uit die peiling komt naar voren dat 44% van de Israëlische kiezers dat de belangrijkste factoren vindt die van invloed zijn op hun beslissing bij het stemmen op een bepaalde partij.


Opmerkelijk genoeg bleek dezelfde rangorde te gelden bij zowel de steekproeven onder Joodse en Arabische kiezers, als in alle drie de politieke kampen (onder Joodse respondenten).


Hoewel slechts een minderheid van de Joodse Israëli's (zij het een grote minderheid) het platform van de partij op het gebied van economie en de hoge kosten van levensonderhoud als de belangrijkste factor noemde (41%), koos een aanzienlijke meerderheid van de Arabieren echter voor dit antwoord (59,5%). Een ander verschil tussen de steekproeven is dat 27% van de Joodes Israëli's aangaf dat de belangrijkste factor bij hun beslissing om op een bepaalde partij te stemmen de identiteit van de partijleider is, terwijl slechts 10% van de Arabieren deze optie koos.


Een uitsplitsing van de Joodse respondenten naar leeftijd laat zien dat het platform van de partij op de economie en de hoge kosten van levensonderhoud een veel belangrijkere factor is voor jongere leeftijdsgroepen.

Als we de Joodse respondenten uitsplitsen naar zelf gedefinieerde religiositeit, zien we dat het platform van de partij over de economie en de hoge kosten van levensonderhoud op de tweede plaats staat onder Haredi (22%) en nationaal religieuze (25%) respondenten, met de eerste plaats toegekend aan het platform van de partij op het gebied van religie en staat (Haredim, 52%; nationaal religieus, 33%).


Een andere opvallende bevinding is het lage aandeel respondenten dat het partijplatform voor buitenlands beleid en veiligheid als de belangrijkste factor heeft gekozen bij de beslissing op welke partij ze gaan stemmen (11%), schijnbaar als gevolg van de lange recente periode waarin de veiligheidssituatie relatief kalm. Vermoedelijk zal deze kwestie echter weer bovenaan de agenda van de kiezers komen te staan ​​als de veiligheidsdreigingen toenemen.


Op de vraag of de identiteit van de partijleider belangrijker is dan de kandidatenlijst van de partij voor de Knesset verkiezingen noemde het grootste deel van de respondenten (39%) de identiteit van de partijleider als de enige of belangrijkste factor die van invloed was op hun beslissing op welke partij te stemmen, terwijl 36% zei dat de twee factoren even invloedrijk zijn, en slechts 13% meldde dat de kandidatenlijst van de partij is de enige of belangrijkste factor in hun besluitvorming. De identiteit van de partijleider is voor Joodse Israëli's belangrijker dan voor Arabische respondenten (respectievelijk 43% en 22%).


De peiling werd eind juli uitgevoerd onder 600 mannen en vrouwen die telefonisch of via internet werden geïnterviewd in het Hebreeuws en 150 in het Arabisch, wat een representatieve nationale steekproef vormt van de gehele volwassen bevolking van Israël van 18 jaar en ouder, met een foutmarge van 3,59%, zei IDI.71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page