israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Nieuwe plaquettes op begraafplaats in IJsselstein maken duidelijk dat er Duitse soldaten liggen


Screenshot YouTube


Dit artikel is geschreven door Cnaan Liphshiz en verscheen eerder in JTA.


Op de begraafplaats in het landelijke Nederlandse stadje Ysselsteyn liggen de lichamen van nazi-soldaten naast die van Nederlandse burgers en soldaten.


Voor sommigen maakt dit de Ysselsteyn tot een symbolische herinnering aan de verschrikkingen van de oorlog, en jaarlijks worden er herdenkingen gehouden . Maar anderen zeggen dat de herdenkingen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog gelijkstellen aan daders zoals Julius Dettmann - de nazi-officier die verantwoordelijk was voor het sturen van Anne Frank en haar familie naar vernietigingskampen - die begraven ligt in Ysselsteyn. In het verleden hebben Duitse ambassadeurs in Nederland de plechtigheden bijgewoond.


Zondag bezocht een Nederlandse opperrabbijn, Binyomin Jacobs, de site voor het eerst en markeerde een keerpunt in het publieke debat over de begraafplaats. Er werden nieuwe plaquettes onthuld, waarmee werd erkend dat het de begraafplaats is van oorlogsmisdadigers.


De Nederlandse opperrabbijn, die zich al jaren verzet tegen de herdenkingen op Ysselsteyn, zei in een toespraak daar dat hij een "zwaar gevoel" had om naar de plek te komen waar meerdere soldaten van de elite-nazi-eenheid Waffen SS begraven liggen.


"Ik voel me bijna een verrader, want op deze begraafplaats liggen ​​ook gruwelijke moordenaars die verantwoordelijk zijn voor het feit dat 80% van mijn familie niet is teruggekeerd", zei hij.


Hij besloot te komen vanwege nieuwe stappen van de Nederlandse Oorlogsgravenstichting, een non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor het onderhoud van begraafplaatsen van oorlogsslachtoffers in het koninkrijk.


Jacobs zei dat de stappen die in Ysselsteyn werden genomen "uitgebreid waren, ze hebben alles gedaan wat nodig was, en dat is belangrijk omdat als je dat niet doet, het risico loopt dat Ysselsteyn een bedevaartsoord voor neonazi's wordt."


De plaquettes waren het resultaat van gesprekken tussen de Stichting, Jacobs en vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap, van wie velen lang hebben geprotesteerd tegen de begraafplaatsen.


Jacobs' toespraak werd geprezen door Arthur Graaf, een oude activist tegen de herdenkingen in Ysselsteyn, een stad 70 mijl ten zuidoosten van Amsterdam.


“De gruweldaden van de Holocaust [worden] daar niet langer verzwegen en de rol van vele duizenden dode daders op Ysselsteyn wordt niet langer geheimgehouden”, schreef Graaf in een verklaring aan het Joods Telegrafisch Agentschap.


Naast de plaquettes die de lezers informeren dat sommige graven van SS-soldaten zijn, werd daar eerder dit jaar een grotere plaquette in het Duits onthuld. Er staat: "Nooit meer! 102.000 Joden, tienduizenden burgers, verzetsmensen, Sinti en Roma, krijgsgevangenen en dwangarbeiders waren in Nederland het slachtoffer van oorlog en nazi-geweld. De meesten mochten geen eigen graf hebben. Velen van hen blijven u tot op de dag van vandaag onbekend. We rouwen om hun lot hier.”
138 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws