top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Nieuwe Thorarol voor Joodse Gemeente Zeeland komt uit Jeruzalem


Screenshot Omroep Zeeland


Een unieke gebeurtenis vond zondag in Middelburg plaats waar de Joodse Gemeente Zeeland een nieuwe Thorarol in gebruik heeft genomen. Een unieke gebeurtenis, want sinds de oprichting van de Joodse gemeente in 1705 is dat nog nooit eerder gebeurd. De Thorarol - die in Jeruzalem met de hand op perkament is geschreven - werd zondag feestelijk naar de synagoge in Middelburg gebracht, waar zoals gebruikelijk de laatste letters in de Thora werden geschreven.


"De schrijver van de rol, die we de sofeer noemen, s een jaar bezig geweest met het schrijven van de rol", vertelde Luuc Smit, de chazan (voorganger) van de synagoge in Middelburg aan Omroep Zeeland.

Screenshot Omroep Zeeland


"Hij schrijft met een veer die in speciale inkt wordt gedoopt. Er mag niks fout gaan, want als er een klein dingetje aan een Hebreeuwse letter fout is, dan kan het een hele andere betekenis krijgen. En dan is de rol niet meer goed."

Het is traditie om de laatste zinnen van de Thorarol af te schrijven voordat de rol in gebruik genomen wordt. Smit was een van de mensen die daarbij mocht helpen: "We hebben net om de beurt de sofeer de opdracht gegeven om namens ons een letter te schrijven. Dat is een hele eer, want voor diegene is het net alsof je zelf een Thorarol hebt geschreven. Nou, dat is wat hè!"


Nadat de inkt was opgedroogd, werd de rol al dansend naar de synagoge gebracht. Toeschouwers wachtten de stoet op in de Herenstraat, om samen de synagoge in te gaan, al filmend en fotograferend. Daar werden zij opgewacht door een koor uit Amsterdam, dat voor de gelegenheid was overgekomen naar Zeeland om te zingen tijdens de dienst.


Screenshot Omroep Zeeland


"Het is echt een bijzondere dag vandaag", benadrukte Smit. "Omdat er nog nooit door deze gemeente een Thorarol is laten schrijven. Ik denk dat iedereen die weet wat een Thora is, hoe belangrijk die is voor de Joodse gemeenschap, dat het onze basis is van leven, begrijpt hoe belangrijk deze dag is. Dat we nu, zoveel tijd na de verwoesting van de synagoge, een nieuwe rol hebben kunnen laten schrijven, dat is ongekend."


1.659 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page