israelnieuws israelnieuws
 
  • Joop Soesan

Nu kan je zelf gazoz-drankjes in Tel Aviv-stijl maken


Gazoz. Screenshot YouTube


Tijdens het grootste deel van de pandemie, toen de pubs en cafés van de hippe wijk Florentin in Tel Aviv gesloten waren, namen veel bewoners tuinstoelen mee naar buiten en socialiseerden ze met slokjes gazoz van het immer populaire Café Levinsky 41 .


Door Bon Appétit aangekondigd als een van de volgende grote dranktrends, is gazoz een verfijnde alcoholvrije drank met een bescheiden geschiedenis. Het woord, naar verluidt afgeleid van het Turks woord voor "gas", verwijst eenvoudig naar frisdrank en siroop, aldus ISRAEL21C.


In de handen van Café Levinsky 41, eigenaar Benny Briga , rijpte gazoz tot een ambachtelijke drank op basis van bruisend water (seltzer), doordrenkt met lokaal geproduceerde vruchten, bloemen, kruiden, specerijen, fermenten en siropen.


Benny Briga in zijn café Levinsky. Screenshot YouTube


En nu kan iedereen thuis gazoz in Tel Aviv-stijl maken, dankzij een prachtig nieuw boek dat op 1 juni is uitgebracht van de Artisan Books-afdruk van Workman Publishing.


Gazoz: The Art of Making Magical, Seasonal Sparkling Drinks is geschreven door Briga samen met Adeena Sussman , een inwoner van Tel Aviv, auteur van kookboeken, waaronder het veelgeprezen Sababa: Fresh, Sunny Flavours From My Israeli Kitchen.


"Gefermenteerde dranken zoals kombucha en kefir zijn in populariteit gestegen en dat geldt ook voor 'zero-proof' cocktails omdat mensen minder alcohol drinken", merkt Sussman op. "Benny liep voorop."


Lia Ronnen, uitgever en hoofdredacteur bij het in New York gevestigde Artisan Books, bezocht Briga's winkel een paar jaar geleden tijdens een reis naar haar geboorteland Israël. Ze werd overweldigd door zijn gazoz en stelde een kookboek voor.


"Lia vroeg me om mensen te bedenken om mee samen te werken en ik wist dat Adeena geweldig zou zijn", vertelt Briga aan ISRAEL21c.

Sussman, geboren uit Californië, woont in de buurt van de legendarische Carmel Market , op 15 minuten lopen ten noorden van Levinsky Market en Café Levinsky 41. Ze deelde vaak met volgers op sociale media haar verrukking in Biga's "leuke, verfrissende en feestelijke" gazoz-brouwsels.

Addena Sussman in haar keuken. Screenshot YouTube


Sussman stemde er graag mee in om samen te werken met "de Willy Wonka van gazoz" zodra ze klaar was met het schrijven haar kookboek Sababa


Toen ook de voedselfotograaf Dan Perez uit Tel Aviv erbij betrokken raakte, "begon het hele concept", zegt Sussman. "Benny en Dan zijn de creatieve genieën en ik ben de producer."


"Mensen zoals Benny brengen dingen die zo speciaal zijn voor deze plek nieuw leven in, maar brengen ze naar een heel nieuw niveau", zegt Sussman.


Briga, opgeleid in film, reisde de wereld rond na het leger en werd daarna restaurateur in de kunstzinnige, historische wijk Neveh Tzedek in Tel Aviv.


Ongeveer acht jaar geleden kwamen hij en zakenpartner Moshe Prizmant een kleine winkel tegen op de Levinsky-markt in Florentin, beroemd om zijn specerijenhandelaren.


“Ik wist dat het een prachtige plek zou worden. We wisten dat dat het was', herinnert hij zich.


Café Levinsky 41 stond in het teken van koffie en broodjes. Vers gemaakt sodawater was ook beschikbaar. Soms vroegen klanten gazoz of vroegen ze waar ze deze traditionele drank konden kopen.


Al snel fietste hij over de markten van de stad op zoek naar natuurlijke ingrediënten voor gazoz. Hij begon te experimenteren met fermentatie en foerageren, waarbij hij de voorkeur gaf aan freestyle en seizoensmengelingen.


“Stap voor stap werd de winkel superberoemd”, zegt hij.


Café Levinsky 41 werd een must-see tijdens elke tour door Florentin. Internationals die naar de gemixte wijk verhuisden, konden geen genoeg krijgen van Levinsky Market en Briga's gazoz.


Briga zegt dat het boek zal laten zien "hoe gemakkelijk en super mooi het is om niet-alcoholische, gefermenteerde, gezonde drankjes te maken en ervan te genieten met vrienden en buren van alle leeftijden."


Er worden instructies gegeven voor het fermenteren en bereiden van de basisproducten die u niet bij uw kruidenierswinkel op de hoek zult vinden. Op de ingrediëntenlijst voor de gazoz van drakenfruit staan ​​bijvoorbeeld gefermenteerde draken- (of kiwi)vruchten en siroop, gefermenteerde perenschijfjes en siroop, vlierbloesemsiroop, Thaise basilicumbladeren, kurkumablaadjes, munttwijg, fenegriekbladeren en seltzer.


Maar, zegt Sussman: "Zelfs als je geen toegang hebt tot kruidentuinen, kun je naar de bodega op de hoek gaan en een appel, een kaneelstokje en een bosje munt kopen en een verfrissend drankje maken met het niveau van zoetheid en fruitigheid dat je verkiezen."


138 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
 
israelnieuws