israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Nu online: oude christelijke manuscripten van het Sint-Catharinaklooster op de berg Sinaï


Sint-Catharinaklooster. Foto via Nationale Bibliotheek


De Nationale Bibliotheek van Israël (NLI) in Jeruzalem heeft aangekondigd dat zo'n 1.600 christelijke manuscripten, evenals tientallen foto's en zeldzame filmbeelden van het Sint-Catharinaklooster op het Sinaï-schiereiland nu online zijn, en ook dat ze vrij toegankelijk zijn via de NLI-website.


Het Sint-Catharinaklooster, officieel bekend als het Heilige Autonome Koninklijke Klooster van Sint-Katharina van de Heilige en door God vertrapte berg Sinaï, is de thuisbasis van 's werelds oudste werkende bibliotheek, die functioneert sinds de Byzantijnse keizer Justinianus I het klooster stichtte in de zesde eeuw CE.


Foto via NLI


Eind jaren zestig voerde de Joodse Nationale Bibliotheek en Universiteitsbibliotheek (de huidige Nationale Bibliotheek van Israël) met toestemming van de Grieks-orthodoxe aartsbisschop een onderzoek uit naar de handschriftenverzameling in het Sint-Catharinaklooster. Na dit onderzoek, en in overeenstemming met de overeenkomst met de aartsbisschop, werden ongeveer 1.600 manuscripten die niet op microfilm waren gezet tijdens een eerdere expeditie van de Amerikaanse Library of Congress, op microfilm gezet door het Israëlische team.


De collectie, die de afgelopen jaren dringend is gedigitaliseerd nadat duidelijk werd dat de originele microfilms snel achteruitgingen, omvat manuscripten uit de 12e eeuw in een indrukwekkend diverse reeks talen, waaronder Grieks, Arabisch, Syrisch, Georgisch, Armeens en andere; een schat aan oude teksten die grotendeels betrekking hadden op het vroege christendom en kerkvaders.


Foto via NLI


De onlinecollectie bevat ook tientallen foto's van het klooster en zijn omgeving, gemaakt door Israëlische fotografen kort nadat de Sinaï werd vastgelegd tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967, evenals onlangs opgedoken zeldzame kleurenbeelden gemaakt door Jacques Soussana, een cameraman, fotograaf en voormalig Bibliotheekmedewerker wiens vrouw onlangs de film aan het NLI schonk. De film werd gedigitaliseerd met hulp van het Steven Spielberg Joods Filmarchief en de Jerusalem Cinematheque.Volgens Dr. Stefan Litt, conservator van de National Library of Israel's Humanities Collection, die toezicht hield op het project: "De digitale afbeeldingen van deze manuscripten zijn echt van onschatbare waarde, vooral voor geleerden van het orthodoxe Griekse christendom. Ze laten ons zien hoe de manuscripten van de collectie er beter uitzagen dan vijftig jaar geleden en zijn nu veilig en duurzaam bewaard gebleven."


Klik hier om alles te bekijken


157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws