top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ondanks de regen demonstreerden ruim 80.000 in Tel Aviv tegen regering Netanyahu


Screenshot YouTube


Ondanks de regen kwamen ruim 80.000 mensen naar Tel Aviv om te demonstreren tegen het beleid van de regering Netanyahu om het het Hooggerechtshof buitenspel te zetten.

In Haifa en Jeruzalem demonstreerden ook duizenden mensen.


Velen in de grote menigte, die snel over het plein stroomde, droegen paraplu's, Israëlische vlaggen en borden die de plannen van de coalitie om het gerechtelijk apparaat aan banden te leggen aan de kaak stelden. Enkelen droegen Palestijnse vlaggen. "Vechten voor democratie", verklaarde een groot spandoek aan de achterkant van het verhoogde podium.


Screenshot YouTube


Ondanks het bevel van de nationale veiligheidsminister Itamar Ben-Gvir aan de politie vorige week om waterkanonnen op demonstranten te gebruiken en Palestijnse vlaggen af te pakken, paste de politie dergelijke maatregelen niet toe.


Ook arresteerde de politie geen demonstranten die het Ayalon kruispunt bij Azrielli center en andere wegen blokkeerden, ondanks de opdracht van Ben Gvir.


Onder de aanwezigen waren voormalig oppositieleider Tzipi Livni, voormalig premier Ehud Barak, partijleider van Nationale Eenheid en voormalig minister van Defensie Benny Gantz, voormalig IDF-chef en wetgever van Nationale Eenheid Gadi Eisenkot, Labour-partijleider Merav Michaeli en Ra'am partijleider Mansour Abbas. Oppositieleider Yair Lapid zei donderdag dat hij niet zou deelnemen aan het protest nadat hem was verteld dat hij en Gantz de menigte niet zouden mogen toespreken.


De gepensioneerde president van het Hooggerechtshof, Ayala Procaccia, zei tijdens het protest: "Een land waar rechters gaan protesteren, is een land waar alle grenzen zijn overschreden." Het was een verwijzing naar een staking van een uur door grote rechtbanken in het hele land donderdag, waarbij honderden advocaten, voormalige rechters en juridische professionals buiten de rechtbanken demonstreerden om te protesteren tegen de zogenaamde justitiële hervorming.


Voormalig minister van Justitie Tzipi Livni sprak zaterdag ook het protest in Tel Aviv toe en zei: “Verkiezingen geven niemand de macht om de democratie zelf te vernietigen”, zei ze, eraan toevoegend dat de nieuwe extreemrechtse regering “een politieke overname van het land uitvoert en een oorlog voeren tegen haar democratische instellingen.”


Ze vervolgde: 'Vergif gemorst, leugens, je broer belasteren, iedereen die anders denkt als vijand bestempelen. Ze doen alles zodat we van binnenuit afbrokkelen en als samenleving verzwakken voor de grote aanval.


Livni zei dat Ben Gurion in Tel Aviv de oprichting van de staat Israël aankondigde en beloofde: "De staat Israël zal volledige gelijkheid van rechten voor al zijn burgers handhaven zonder verschillen in religie, ras of geslacht." Livni zei dat "als de staat het lichaam is, de Onafhankelijkheidsverklaring de ziel is - en ze willen deze ziel van ons afnemen."


“Ze kunnen ons verraders noemen, maar wij zijn degenen die het vaderland tegen hen beschermen. Ze kunnen met handboeien dreigen, we zijn niet bang”, zei Livni.


Screenshot YouTube


Knesset lid Naama Lazimi zei “We moeten overal zijn. Dit land is van ons allemaal, de liefde voor deze plek is van ons allemaal."


De voorzitter van de Movement for Quality Government in Israel, Eliad Shraga, zei tegen de menigte: "Onthoud altijd dat we de kou en de regen van de liberale democratie verkiezen boven de hitte en de hel van een fascistische dictatuur."


Shraga riep president Isaac Herzog op om Netanyahu ongeschikt te verklaren om als premier te dienen.


Terwijl de bijeenkomst aan de gang was, begonnen honderden demonstranten door Ibn Gabirol Street te marcheren, begeleid door de politie op de weg, die was geblokkeerd voor autoverkeer.


'Geen democratie zonder het Hooggerechtshof', scandeerden de demonstranten terwijl drummers een beat sloegen. Automobilisten op nabijgelegen wegen juichten en toeterden ter ondersteuning van de mars, ondanks dat ze in de file stonden.


In Jeruzalem begaven duizenden zich naar de residentie van de president in Jeruzalem, gehult in winterjassen en -mutsen, zwaaiend met Israëlische vlaggen en borden en riepen Herzog op om tevoorschijn te komen.


"Bougie, word wakker, het huis staat in brand", scandeerden de demonstranten, verwijzend naar de president met zijn bijnaam. "Bougie, Bougie, word wakker, het publiek is meer waard."


Daarna begaven zich ongeveer 1.500 antiregeringsdemonstranten zich naar het huis van premier Benjamin Netanyahu in de buurt van Rehavia.


Een politieagent viel een demonstrant aan tijdens de demonstratie buiten de residentie van de president. De hoofdcommissaris van de Israëlische politie, Kobi Shabtai, vertelde de publieke omroep Kan dat het incident wordt onderzocht. Wat er aan het geweld vooraf ging, is niet duidelijk.


In Haifa demonstreerden duizenden mensen tegen het beleid van de regering Netanyahu terwijl de regen gestaag neerdaalde.


Ondertussen is er zaterdag een videoclip naar buiten gekomen, waarin Netanyahu op 28 februari 2012 precies datgene verdedigde wat hij nu wil afbreken en daarbij dezelfde argumenten gebruikte die zijn tegenstanders nu gebruiken.


De clip laat zien hoe Netanyahu een onafhankelijk rechtssysteem toejuicht als een van de fundamenten van democratie, in een toespraak tijdens een overdrachtsceremonie voor de opperrechters van het Hooggerechtshof, gehouden in de residentie van de president in Jeruzalem.


"Ik geloof dat een sterke, onafhankelijke rechtbank het bestaan ​​van alle andere instellingen in een democratie mogelijk maakt", zei Netanyahu in zijn toespraak.


“Ik vraag u mij één dictatuur te laten zien, één ondemocratische samenleving, waar een sterk onafhankelijk rechtssysteem bestaat. Dat bestaat niet', zei Netanyahu.


"In plaatsen zonder sterk en onafhankelijk rechtssysteem kunnen rechten niet worden beschermd", zei hij.


"In feite is het verschil tussen landen waar rechten alleen op papier staan ​​en landen waar er daadwerkelijke rechten zijn - dat verschil is een sterke, onafhankelijke rechtbank", zei hij.


Netanyahu ging verder met details over de acties die hij zei te hebben ondernomen om de onafhankelijkheid van het gerechtelijk apparaat te beschermen.


"Dit is de reden dat ik alles doe en zal blijven doen om het rechtssysteem te beschermen zodat het sterk en onafhankelijk blijft", zei hij.
125 weergaven1 opmerking

1 Kommentar


R Thomasson
R Thomasson
15. Jan. 2023

Als Netanyahu zou onderworpen worden aan een uitgebreide psychometrische onderzoek, zou hij uitblinken vooral in een parameter: zijn begaafdheid om te liegen. Hij is een meester leugenaar. Zelfs Rutte valt in het niets tegenover deze personage.

Gefällt mir
bottom of page