israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ondergrondse waterreservoirs uit Ottomaanse tijdperk in Jeruzalem gevonden


Waterreservoirs uit het Ottomaanse rijk ontdekt voorafgaand aan de bouwwerkzaamheden in Jeruzalem. Foto Midtown Jerusalem


Tijdens bouwwerkzaamheden in Jeruzalem werden twee grote ondergrondse waterreservoirs voor het opvangen en opslaan van regenwater gevonden, daterend uit het Ottomaanse rijk, blijkt uit een persbericht van de gemeente Jeruzalem.


De reservoirs werden gevonden tijdens onderzoeken die werden uitgevoerd voorafgaand aan een enorm bouwproject op de plaats van het oude Shaare Zedek-ziekenhuis in het centrum van Jeruzalem.


Volgens de verklaring van de gemeente werden de reservoirs gebruikt om regenwater op te vangen van daken en hofjes in de stad.


Het bestaan ​​van de reservoirs was al bekend, aldus de gemeente, met de reservoirs die voorkomen in bouwplannen uit de 19e eeuw voor het gebied rond de historische plek van het ziekenhuis.


Als onderdeel van het conserveringsproces van het terrein tijdens de bouw van een handels- en wooncomplex, is besloten te onderzoeken of de reservoirs nog intact waren.


"Het blootleggen van de reservoirs was een samenwerking tussen de afdeling behoud en planning van de stad en de ontwikkelaars van de site", zei de gemeente in de verklaring.


De eerste fase van het project was om gronddoordringende radar in te zetten om beelden te maken van het ondergrondse wateropslagsysteem. Toen de site werd opgegraven werden experts gestuurd om de twee reservoirs te onderzoeken, beiden ongeveer 12 meter lang, zes tot zeven meter breed en minstens zes meter hoog.


De reservoirs bleken zelfs nog wat regenwater bevatten, en waren aan de binnenkant gepleisterd en goed bewaard gebleven, met ingebouwde kruisgewelven, een veel voorkomend bouwelement in de Romeinse en gotische architectuur dat een gebogen structuur aan de plafonds geeft.


Burgemeester Moshe Lion zei in een verklaring: "de onthulling van de waterreservoirs uit de tijd van het Ottomaanse rijk is een nieuwe stap in het onthullen van de geheimen van het verleden van het historische Jeruzalem, de combinatie van oud en nieuw, historisch en modern, maakt Jeruzalem tot een stad vol spannende architectonische charme.”

203 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws