top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Ontsnapt uit het Apeldoornsche Bosch" van Eli Asser en Eefje Croiset opnieuw uitgebracht


Eli Asser. Screenshot YouTube


Op 21 Januari 1943, deporteerden de nazi's onder commando van de Hauptsturmführer Aus der Fünten, alle bewoners van de Joodse psychiatrische inrichting te Apeldoorn. 1500 patiënten en verplegers werden met brute kracht uit de inrichting gesleept en op transport naar Auschwitz gezet, zo begint het persbericht.


Tot ver in de omgeving was het wanhopige geschreeuw van de patiënten en gehuil van de kinderen te horen.


Eli Asser en Eefje Croiset waren, na een enorme emotionele strijd, de nacht ervoor gevlucht en "Ontsnapt uit het Apeldoornsche Bosch". Het verhaal over Eli Asser en Eefje Croiset en hun ontsnapping is door hen beiden geschreven. Twee verliefde jonge mensen die hun leven niet zeker waren omdat zij Joods waren.

In het nu opnieuw uitgebrachte boek dat verder gaat dan de Holocaust, wordt iedere menselijke emotie geopenbaart: lachen, huilen, spanning, hoop, ongeloof, angst en uiteindelijk de vreselijke ontruiming en de daarop volgende ontsnapping uit het Apeldoornsche Bos, eindigent in een wereld waaraan uiteindelijk niet te ontsnappen valt.

Eli en Eefje Asser, waren samen een schrijversechtpaar en hebben een enorm oeuvre neergezet.


Dit boek, bijgewerkt met nieuwe verhalen en foto's door hun kinderen Joosje en David Asser, hun oudste dochter en zoon, kan als hun comeback worden gezien.


Juist door de nieuwe verhalen en foto's uit hun familiearchief is dit nieuwe boek tot een juweeltje gemaakt.


Het boek is vanaf deze week verkrijgbaar in de boekhandel en te bestellen bij https://amphorabooks.nl/ , het kost € 24,95.


Ontsnapt uit het Apeldoornsche Bos ISBN 9789064461521 .553 weergaven0 opmerkingen

Yorumlar


bottom of page