top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Op de stranden van Israël zijn levensreddende middelen een kanaal voor regionale vrede


Deelnemers zwemmen de zee in tijdens een Maccabiah wedstrijd. Foto door Yossi Berger


De Maccabiah Games in Israël deze zomer omvatten voor het eerst ook levensreddende surfwedstrijden. Paul Hakim, oprichter van de non-profit Israel Life-Saving Federation (ILSF), die het historische debuut leidde, zei dat het evenement hielp om een ​​paar extra overwinningen te behalen die de Israëli's veilig in het water zullen houden.


Elk jaar verdrinken ongeveer 40 tot 50 mensen in Israël - en de helft van hen zijn kinderen. Sinds het begin van Israëls strandseizoen in april zijn 20 mensen verdronken en velen zijn in kritieke toestand achtergelaten.


Het doel van ILSF is het voorkomen van verdrinking door middel van onderwijs en praktijkcursussen.


Hakim, een 60-jarige Australiër die de afgelopen 30 jaar in Israël heeft gewoond, zei dat ongeveer 100 mensen deelnamen aan de levensreddende Maccabiah wedstrijden.


Evenementen omvatten individuele en teamraces op het zand, zwemmen en board-peddelen om iemand op zee in de kortst mogelijke tijd te redden.


Badmeesters op jetski's patrouilleerden over de zee om ervoor te zorgen dat de deelnemers veilig waren en Magen David-ambulances stonden paraat voor het geval er iets mis zou gaan.


Concurrenten gaan de zee in tijdens het branding-levensreddende Maccabiah evenement, juli 2022. Foto door Yossi Berger


"Er waren uitdagingen", vertelt Hakim aan ISRAEL21c. “Er waren kwallen en ruwe stromingen. Het reddingsbord van een deelnemer brak midden in de wedstrijd door de branding.”


Maar dat is de aard van de sport, zei hij, "omdat het een sport is die afhankelijk is van de natuur."


Competitie van wereldklasse


De levensreddende surfevenementen trokken deelnemers van over de hele wereld samen met Israëli's, waaronder enkele uit de Arabische kustplaats Jisr az-Zarqa . De winnende teams kwamen uit Australië, Polen en Israël.


Hakim zei dat de Maccabiah evenementen "zo succesvol waren, en de internationale scheidsrechters waren zo onder de indruk, dat de International Life-Saving Federation zojuist in de Israel Life-Saving Federation als lid heeft gestemd."


Bovendien werd een Israëlisch team uitgenodigd om deel te nemen aan de World Life-Saving Championships 2022 die dit najaar in Italië worden gehouden."De scheidsrechters zagen dat we in staat zijn om op wereldniveau te concurreren", zei Hakim.


Een andere prestatie sinds de Maccabiah Games is dat leden van de Royal Moroccan Life-Saving Federation naar Israël kwamen en een samenwerkingsovereenkomst ondertekenden met zijn Israëlische tegenhanger "in de geest van de Abraham-akkoorden ". Het ISLF heeft al een samenwerkingsovereenkomst met de Verenigde Arabische Emiraten.


Paul Hakim, midden, met leden van de Royal Moroccan Life-Saving Federation die Israël bezoeken. Foto met dank aan ILSF


"Ons werk is niet alleen in Israël, maar we gebruiken het concept van levensreddende middelen als een trechter voor vrede en samenwerking", zei Hakim. “Wij redden levens. Het maakt niet uit welk ras, geloof, kleur je bent. Het leven is leven en we respecteren alles.”


Surfbewustzijn

Hakim en zijn broer Danny, oprichter van het bekroonde Budo for Peace , introduceerden in december 2019 de iconische Australische organisatie voor veilig zwemmen, de Nippers, in Israël toen ze de ISLF oprichtten.


Hakim en andere ILSF-leden zijn vier keer naar de Israëlische Knesset geweest om te proberen wetgevers aan te moedigen een wet aan te nemen die alle Israëlische schoolkinderen verplicht om verplicht zwemonderwijs te volgen.


Paul Hakim met een jongere in Jisr az-Zarqa. Foto met dank aan ILSF


Door instabiliteit in de regering moet de wet nog worden aangenomen, maar Hakim blijft optimistisch. Ondertussen reizen ILSF-vertegenwoordigers naar scholen in Israël om te praten over surfbewustzijn en om tips te geven over het identificeren van gevaarlijke golven en vloedgolven.


"Het belangrijkste dat we mensen vertellen, is dat wanneer ze zwemmen, ze tussen de rode vlaggen moeten blijven", zei hij.


Voorkom verdrinkingen

Hakim zei dat het “grootste probleem voor Israël is dat er 350 kilometer kustlijn is, maar slechts 17 kilometer strand onder toezicht.”


De andere uitdaging is dat de meeste verdrinkingen plaatsvinden na 17.00 uur, wanneer de strandwachten niet meer aanwezig zijn. Dat is waar de ILSF in past, zei hij.


"Via onze programma's trainen we kinderen en volwassenen om verdrinkingen te voorkomen als ze zich voordoen", zei hij.


Hij hoopt vrijwilligers te organiseren om op stranden te patrouilleren, klaar om eerstehulpverleners in het water te zijn, uitgerust met hun reddingsborden - die, zegt hij, "snel zijn als Ferrari's."


Er is een nieuwe generatie Israëlische strandwachten die in Australië en Costa Rica hebben gewerkt en die begrijpen wat ILSF probeert te doen, zei Hakim.


Hij is ook verheugd dat reddingsevenementen voor het surfen zullen worden opgenomen in de Olympische Spelen van 2032 in Brisbane, Australië.


"Het zal leuk zijn om Israël in mijn thuisland te vertegenwoordigen", zei Hakim, die uit Sydney komt. "We zetten Israël op de kaart."


De ILSF volgt het Australische model, aangepast voor Israël, dat vier belangrijke principes benadrukt.


“We leren mensen goede burgers te zijn, trotse Israëli’s te zijn, de gemeenschap te ondersteunen en vooral levens te redden.”


Hij zei dat de organisatie leiders heeft die jongeren opleiden in het Engels, Hebreeuws en Arabisch. Wat hem het meest behaagt, is wanneer Joodse en Arabische kinderen samenkomen om te leren hoe ze mensen kunnen redden.


"We zijn bezig met sociale integratie en het mooie is dat we iedereen erbij betrekken."
61 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page