top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

16 dingen die je niet wist over de Maccabiah Games


Openingsceremonie van de Maccabiah 2017. Foto met dank aan Maccabiah


Donderdag 14 juli is het zover en het wordt enorm: ongeveer 10.000 tieners en volwassen atleten uit 65 landen zullen in Israël deelnemen aan 3.000 evenementen in 42 sporten tijdens de 21e Maccabiah, van 14 - 28 juli door heel Israël.


De Maccabiah, ok wel de Joodse Olympische Spelen genoemd, is het op twee na grootste sportevenement ter wereld qua aantal deelnemers, na de Olympische Spelen en de FIFA Wereldbeker. De wedstrijden van deze zomer worden gehouden op locaties in 18 Israëlische steden.


Normaal gesproken vindt de Maccabiah om de vier jaar plaats. Maar de 2021-games werden - zoals zoveel andere dingen, uitgesteld vanwege de pandemie van het coronavirus.

Openingsceremonie van de Maccabiah 2017. Foto met dank aan Maccabiah


Voorafgaand aan dit opwindende sportevenement verzamelde ISRAEL21c enkele interessante en leuke feiten over de Maccabiah:


1. Het idee voor de Maccabiah werd in 1912 bedacht door de 15-jarige Joseph Yekutieli als reactie op een gebrek aan internationale wedstrijden voor Joodse atleten. Het kostte jaren om zijn plan te ontwikkelen en draagvlak te krijgen. Toen de eerste wedstrijden plaatsvonden in 1932, nam Yekutieli deel aan de wielerwedstrijd.


2. Hoewel het vaak de Joodse Olympische Spelen wordt genoemd en wordt georganiseerd door de Maccabi World Union, een internationale Joodse sportorganisatie met vestigingen op vijf continenten, staat de Maccabiah niet alleen open voor Joodse atleten van over de hele wereld, maar ook voor Israëlische atleten van welke religie dan ook. .

Adam Alkeian, 15, zal de eerste Israëlische bedoeïenenatleet zijn die deelneemt aan de Maccabiah Games. Foto met dank aan Maccabiah op Twitter


3. De naam Maccabiah eert de oude Makkabeeën, een familie van Joodse krijgers die in opstand kwamen tegen de Syrisch-Griekse veroveraars en de verontreinigde Tweede Tempel in Jeruzalem in 164 vGT opnieuw inwijden - wat leidde tot de instelling van de Chanoeka-vakantie. Modi'in, het huis van de Makkabeeën, is de startlocatie van de fakkel die de vlammen aansteekt tijdens de openingsceremonie van de Makkabeeën.

4. Maccabiah-fakkels zullen worden gedragen door vijf Israëlische atleten: Olympische medaillewinnaar Avisag Semberg in Tokio , zwemmer Anastasia Gorbenko , Paralympische zwemmers Mark Malyar en Iyad Shalabi en honkbalspeler Ian Kinsler.


5. De belangrijkste ceremoniële fakkel – dit jaar gemaakt op een 3D-printer – zal worden aangestoken door de Israëlische Olympische medaillewinnaars Linoy Ashram en Artem Dolgopyat .

Linoy Ashram, links, en Artem Dolgopyat zullen de Maccabiah-fakkel van 2022 aansteken. Foto met dank aan Maccabiah


6. Vijf nieuwe sporten zullen deel uitmaken van de Maccabiah 2022: golfsurfen, klimmen, 3×3 basketbal, motorcross en paddle. Er is een nieuwe categorie toegevoegd voor voetbal (soccer) masters van 55 jaar en ouder. Nieuwe sporten voor vrouwen zijn ijshockey, voetbal en zaalvoetbal. Bovendien keert de gewichthefwedstrijd na 33 jaar terug naar de Maccabiah.


7. Voor het eerst worden alle Maccabiah-games over de hele wereld live uitgezonden via het Israëlische sporttechnologiebedrijf Pixellot, dat in juni een financieringsronde van $ 161 miljoen heeft afgerond.


8. De Israëlische popsterren Eden Ben Zaken en Hanan Ben Ari zullen het publiek vermaken tijdens de openingsceremonie in het Teddy Stadium in Jeruzalem, samen met het dynamische duo Static en Ben El, die het officiële Maccabiah-nummer 'Carnival' in de onderstaande muziekvideo ten gehore brengen.

9. Een interactief museum gewijd aan 100 jaar Joodse en Israëlische sporten is deze maand geopend in Maccabiah Village in Netanya. Onder de getoonde items: de badmuts van Mark Spitz, de polsstok van Alex Averbukh en een door Tal Brody gesigneerde basketbalbal. In oktober gaat het museum open voor publiek.


10. De Amerikaanse president Biden is naar verluidt van plan deze week enkele Maccabiah-atleten te ontmoeten tijdens zijn bezoek aan Israël.


11. Rusland en Wit-Rusland mogen niet concurreren vanwege de oorlog met Oekraïne. Israëlische atleten die uit deze of andere landen zijn geëmigreerd, hebben de mogelijkheid om onder een neutrale Maccabi World Union-vlag te strijden. Uit Oekraïne wordt een team van 40 personen verwacht.


12. Maccabiah-atleten krijgen de kans om hun sportkleding te doneren aan Oekraïense vluchtelingen, immigranten en behoeftigen in Israël.


13. De tentoonstelling " Israël viert sport - toen en nu " op Ben-Gurion International Airport presenteert twee foto's die inspirerende momenten van sport weergeven, evenals de "Maccabiah-waarden" - eerlijkheid, wederzijds respect, de overwinning van lichaam en geest, en het nastreven van uitmuntendheid.

14. De Maccabiah van 2022 organiseert Paralympische Spelen in een verscheidenheid aan sporten en wedstrijden voor atleten met speciale behoeften.


15. De Amerikaanse schoenontwerper Stuart Weitzman, een drievoudig Maccabi USA tafeltennisconcurrent, lanceerde samen met Maccabi USA een matchend studiebeursfonds van $ 5 miljoen om atleten in financiële nood in staat te stellen deel te nemen aan de Maccabiah 2022. Weitzman zal een vaandeldrager zijn voor de Maccabi USA-delegatie tijdens de openingsceremonie.


16. Tijdens de Maccabiah, op 19 juli, zullen 15 Israëlische sport gerelateerde startups hun producten en technologieën aan het publiek tonen in de National Velodrome in Tel Aviv. De bedrijven vertegenwoordigen baanbrekende ontwikkelingen op het gebied van sportgeneeskunde, prestatieverbetering, omroep en media, statistieken, fans en merchandise.


143 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page