top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

OPINIE: Netanyahu en zijn Likud partij kennen geen grenzen


Foto GPO


Netanyahu en zijn Likud partij kennen geen grenzen om aan de macht te komen. Zoveel kan worden geconcludeerd uit het (gedeeltelijk) inwilligen van de laatste absurde eisen van de ultraorthodoxe UJT, waarbij seculair Israël moet leven zoals de orthodox Israël.


Want wat te denken van bijvoorbeeld de eis waarbij er op Shabbat geen elektriciteit mag worden geproduceerd en er gebruik moet worden gemaakt van opgeslagen elektriciteit.


Hoe vaak komt het in de zomer niet voor dat op extreem hete dagen de productie van elektriciteit krap voldoende is om aan de vraag te voldoen.


Mocht deze eis inderdaad van kracht worden dan is er op dat soort dagen geen elektriciteit om de airco's te laten werken. Hetzelfde trouwens geldt in de winter, wanneer op koude dagen de productie van stroom ook maar net voldoende is.


Of wat te denken van de eis dat er gedurende Pesach in ziekenhuizen alleen voor Pesach toegestaan voedsel mag worden genuttigd. Het betekend voor mensen die geen matzes eten dat ze gedwongen aan de matzes moeten.


Of wat van de eis waar yeshiva studenten worden vrijgesteld van militaire dienst, en de eis waarop seculaire scholieren gedwongen worden Talmoed te leren.


Alles is het Netanyahu waard om niet de cel in te hoeven, zo zeker is hij dat hij wordt veroordeeld voor fraude en omkoping.


Dan heb ik het maar niet over wetten die worden veranderd waardoor een tweemaal voor fraude veroordeelde Deri, minister kan worden, iets wat nu niet kan.


Of de eis van extreemrechtse Ben Gvir die maandag de eis op tafel legde dat hij onder-voorzitter moet worden van de een van de meest belangrijke commissies in de Knesset, namelijk de commissie die bepaalt of wetten al of niet van kracht gaan worden. Hij heeft dan de mogelijkheid zijn veto uit te spreken als een wet hem niet zint.


Dan praat ik maar niet over de eis van Sara Netanyahu, die niet per gewoon lijntoestel wenst te reizen, maar van het door haar geïnitieerde en in de mottenballen geplaatste nooit gebruikte regeringstoestel met slaapkamers en douche.


Of de eis van Yair Netanyahu die van dat de staat zijn boete van 420.000 Shekel koet betalen omdat "hij bij ouders woonde in de regeringsresidentie en het kantoor van zijn vader de dagvaarding heeft aangenomen en niet aan hem zou hebben doorgegeven".


En dan kwam op maandag de leider van de orthodoxe UJT partij met een wetsvoorstel waardoor banken worden gelimiteerd in het verhogen van hypotheekrente indien de Bank of Israel de rente verhoogd om inflatie te bestrijden, en alle financiële specialisten hem zeiden zich niet met het financiële beleid te bemoeien.


En zo kan ik nog wel even doorgaan met de absurditeiten die in Israël plaatsvinden en nog gaan plaatsvinden als er een nieuwe regering onder leiding van Netanyahu komt.


En dat allemaal om te voorkomen dat hij wordt veroordeeld en de cel in moet.176 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


HansLa23
HansLa23
Dec 13, 2022

Dit gaat Israël 🇮🇱 zeker niet helpen .

Like
Joop Soesan
Joop Soesan
Dec 13, 2022
Replying to

Het is te triest voor woorden

Like
bottom of page