israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Opmerkingen premier Bennett aan het begin van de kabinetsvergadering


Foto Haim Zach / GPO


Aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering maakte premier Bennett zoals gebruikelijk enkele opmerkingen die deze keer gingen over de terreuraanslag in Elad, het pakken van de terroristen, het oprichten van een civiele nationale garde, maar ook over de politieke situatie.


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Naftali Bennett:


"Aan het begin van mijn opmerkingen zou ik degenen willen noemen die zijn vermoord tijdens de barbaarse, schokkende terroristische aanslag in Elad: Oran Ben-Yiftach, Yonatan Havakuk en Boaz Gol, moge hun herinneringen gezegend zijn, en om onze diepste gevoelens over te brengen condoleances aan hun families.


We zeiden dat we de terroristen zouden arresteren en dat hebben we ook gedaan. Vanmorgen hebben onze troepen – de Israëlische politie en de ISA, samen met soldaten van de Maglan, Egoz en Mirol [IDF]-eenheden – de moordenaars gevangengenomen. De miserabele terroristen, gehersenspoeld met ophitsing die bijlen gebruikten om onvoorstelbaar brute moorden te plegen, werden aangehouden in de buurt van een plaatselijke steengroeve. Nogmaals, ik complimenteer de ISA en haar directeur, de Israëlische politie en haar inspecteur-generaal, en alle soldaten.


Het vangen van de moordenaars is niet genoeg. We staan ​​aan het begin van een nieuwe fase in de oorlog tegen het terrorisme. Degenen die ophitsen kunnen niet gerust zijn. Wie lucifers gooit, kan niet weglopen.


De hoogste missie van de regering van Israël is het herstellen van de persoonlijke veiligheid van de burgers van Israël.


We brengen twee zeer belangrijke dingen naar voren. Ten eerste – de oprichting van een nationale garde. Ik heb de Nationale Veiligheidsraad opgedragen, in coördinatie met het Ministerie van Openbare Veiligheid, om de regering een ordelijk en gebudgetteerd plan voor te leggen om tegen het einde van de maand een civiele nationale garde op te richten.


De dringende noodzaak om de persoonlijke veiligheid van de burgers van Israël te versterken, werd een jaar geleden geboren tijdens de gebeurtenissen van Operatie Guardians of the Walls, voornamelijk in de gemengde steden, en is urgenter dan ooit in de huidige golf van terrorisme. Keer op keer zien we het verschil tussen incidenten waarbij een verantwoordelijke gewapende burger in het gebied aanwezig was en incidenten waarbij dat niet het geval was. De behoefte is groot, vooral in de ultraorthodoxe steden, waar minder mensen wapens dragen. We ondernemen actie.


Het plan zal gebaseerd zijn op grenspolitie-eenheden, samen met de mobilisatie van getrainde eenheden van vrijwilligers en reservisten, die samen zullen worden gedefinieerd als een nationale garde. Ze worden geactiveerd bij calamiteiten en storingen, en ook in routinematige tijden, indien nodig.


De Israëlische politie begint ook aan een operatie om de illegale aanwezigen in Israël aan te pakken, wat een nationale plaag is geworden. Er heeft zich een hele industrie ontwikkeld rond het smokkelen, vervoeren en tewerkstellen van mensen die illegaal in Israël aanwezig zijn, zoals we helaas hebben gezien bij de laatste terroristische aanslag waarbij de persoon die de terroristen aandreef op brute wijze werd vermoord.


In het weekend heb ik de opdracht gegeven om een ​​inspanning te coördineren - operationeel, legaal en wat betreft infrastructuur - tegen degenen die illegaal in Israël aanwezige mensen vervoeren, huisvesten en in dienst nemen. We zullen alle middelen gebruiken die tot onze beschikking staan ​​- inclusief de inbeslagname van voertuigen, boetes - wat nodig is. Alle ministeries, maar vooral de ministeries van Openbare Veiligheid en Justitie zijn er al mee bezig.


Ik zou hier willen verduidelijken dat er geen politieke overweging is met betrekking tot de oorlog tegen het terrorisme, en dat zal ook niet gebeuren. En natuurlijk zullen alle beslissingen met betrekking tot de Tempelberg in Jeruzalem worden genomen door de regering van Israël, die soeverein is in de stad, zonder enige externe overwegingen. We verwerpen zeker elke buitenlandse betrokkenheid bij de beslissingen van de regering van Israël.


Natuurlijk zal Israël aanbidders van alle religies in Jeruzalem blijven respecteren. Dit is wat we hebben gedaan en dit is wat we zullen doen. Het verenigde Jeruzalem is de hoofdstad van slechts één land: de staat Israël.


Het kabinet heeft veel belangrijke punten op de agenda staan. We blijven ons inzetten voor alle burgers van de staat Israël, ondanks het lawaai en de vele uitdagingen. Kijk, soms kan je, als je kijkt naar wat er in de studio's gebeurt, denken dat politiek een spel is, nog een vinger hier, een vinger minder daar. Het is echter geen spel, maar het leven van ons allemaal.


Onze regering moet blijven werken en functioneren om de veiligheidssituatie het hoofd te bieden en de vijand niet, wanneer hij zijn hoofd opheft, een verdeeld en twistziek land te laten zien, zoals het een jaar geleden was.


De regering moet blijven functioneren zodat de bedrijven die gewond zijn geraakt tijdens de golf van Omicron worden gecompenseerd, zodat de viering van dit jaar op de berg Meron veilig zal worden gehouden en niet zal eindigen in een tragedie, om de misdaad in de Arabische sector te blijven bestrijden en het ontwikkelen van de Negev, zodat verslaafden hulp kunnen krijgen. Al deze dingen zullen hier worden ingediend voor onmiddellijke goedkeuring.


Alles wat ik heb beschreven, en nog veel meer, zal vast komen te zitten en misgaan in een situatie van verkiezingen en chaos. Wie ook maar een druppeltje nationale burgerverantwoordelijkheid heeft, moet in actie komen om deze goede regering in stand te houden en te behouden.


Ik verwacht en weet dat alle partijen en partijleiders zullen meewerken om de regering in stand te houden en hebben dat al gedaan."

90 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws