top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Originele steengroeve gevonden onder Heilig Grafkerk


Archeologen zijn bezig met het opgraven van de vierde-eeuwse Heilig Grafkerk. Foto © PGPO CTS/met dank aan Franciscan Custody of the Holy Land


In het jaar 326 begon de Romeinse keizer Constantijn met de bouw van een kerk in Jeruzalem bovenop de overblijfselen van de tempel van zijn voorganger Hadrianus, gewijd aan de heidense god Jupiter.


Het project van Constantijn werd de Heilig Grafkerk, traditioneel geïdentificeerd als de plaats waar Jezus werd gekruisigd en begraven.


Tijdens reparaties en restauraties aan de kerk hebben archeologen van de Universiteit van Rome La Sapienza nu de rotslagen ontdekt van de steengroeve die werd gebruikt voor de oorspronkelijke constructie.

Steengroeven ontdekt in de vierde-eeuwse kerk van het Heilig Graf. Foto © PGPO CTS/met dank aan Franciscan Custody of the Holy Land


Deze lagen, zegt de directeur van de site, prof. Francesca Romana Stasolla tegen ISRAEL21C, "hebben hoogteverschillen veroorzaakt door diepe en ongelijke sneden, die ook heel diep naar beneden gaan, zoals te zien is in andere delen van de basiliek."


Stasolla legde uit: “De werkzaamheden van de bouwplaats in Constantijn hadden als eerste vereiste dat dergelijke ongelijkheden in de hoogte moesten worden overbrugd om een ​​uniform en homogeen plan te creëren om de structuren van de kerk en haar bijgebouwen te bouwen. Het werd gedaan met progressieve vullingen, waarbij gebruik werd gemaakt van grondlagen die rijk waren aan het keramische materiaal om water af te voeren en de diepere gebieden te egaliseren.”

Geestelijken in de Heilig Grafkerk gaan de opgravingen bekijken. Foto © PGPO CTS/met dank aan Franciscan Custody of the Holy Land


Een andere ontdekking in de basiliek is het bewijs van de voorbereidende actie voor het leggen van de originele vloer. Onder de vele gevonden materialen waren grote stenen platen en mozaïektegels.


In de rotonde onthulden de archeologen meer van een tunnel die gedeeltelijk was blootgelegd bij eerdere zoekopdrachten, waarvan wordt aangenomen dat deze van cruciaal belang is voor het hele waterafvoersysteem van het gebouw.


De archeologen zijn sinds mei de klok rond op de site aan het opgraven, waarbij ze het noordelijke schip van de bogen van de Maagdenbasiliek van de kerk en een deel van de noordwestelijke rotonde hebben verkend.


"Het werk wordt uitgevoerd in een continue cyclus, dag en nacht, en de verwerking van de geproduceerde materialen wordt in realtime uitgevoerd tussen Jeruzalem en Rome, waar de rest van het team werkt", zei Stasolla.
139 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page