top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Oude mozaïekvloer met kleurrijke bloemmotieven is na 40 jaar opnieuw ontdekt langs de Israël Trail


Een anemoon bij Al-Bira-mozaïeken. Foto Emil Algam / Israel Antique Authority


Een oude mozaïekvloer versierd met kleurrijke bloemmotieven is na 40 jaar opnieuw ontdekt langs de Israel National Trail.


De mozaïekvloer van een oude kerk werd voor het eerst ontdekt in de jaren tachtig, maar was sindsdien bedekt en niet meer toegankelijk. Nu heeft de Israel Antiquities Authority, samen met de Shoham Local Council en met de hulp van vrijwilligers, de site voorbereid voor bezoekers langs de Israel National Trail * Archeoloog van de Israel Antiquities Authority, Yair Amitzur: werd geïnspireerd door de anemonen die overal om hem heen bloeien.”


De mozaïekvloer. Foto Emil Algam / Israel Antique Authority


Het fijne kleurrijke mozaïek versierd met de bloemmotieven dat wordt blootgelegd, bevindt zich in de Shoham Industrial Zone. De Israel Antiquities Authority herstelt samen met de Shoham Local Council en met de hulp van vrijwilligers een deel van de archeologische vindplaats van Horvat El-Bira, die de afgelopen 40 jaar is afgedekt, en creëert een site voor bezoekers langs de Israëlische Nationale route.


Op de locatie bevond zich een landelijke villa uit de Romeinse tijd en er zijn nog steeds landbouwverwerkingsinstallaties en verschillende gebouwen die de oude bewoners dienden. In de Byzantijnse periode, een kerk zoals gebouwd, gelegen langs de oude weg die het kustgebied verbond met de Judese Shephelah laaglanden, nu doorkruist door de moderne snelweg nr. 6. Langs de oude weg waren er om de paar kilometer oude "verfrissingsstations" : Tel Tinshemet, Horvat El-Bira en Horvat Hani, deze laatste site is onlangs ook geconserveerd door de Israel Antiquities Authority. Deze sites boden de oude reizigers een plek om uit te rusten en te bidden, en om hun energie terug te vinden.


De site werd blootgelegd met de hulp van vrijwilligers. Foto Emil Algam / Israel Antique Authority


“Toen we voor het eerst op de plek kwamen, was het mozaïek bedekt met aarde en onkruid. De afgelopen maand hebben we samen met de lokale bevolking het terrein blootgelegd en schoongemaakt


gemeenschap”, zegt Yair Amitzur, directeur van de onderwijsafdeling van de Israel Antiquities Authority Central Region. “We werken hier tussen een tapijt van bloeiende anemonen. Je kunt je voorstellen dat de kunstenaar van het met bloemen versierde mozaïek zich liet inspireren door de omgeving.”


"De site werd voor het eerst opgegraven in de jaren tachtig door de professoren Zeev Safrai en Shimon Dar", zegt Anan Azab, directeur van de Israel Antiquities Authority van het Central District. "Het lijkt erop dat de site werd bewoond vanaf de ijzertijd of eerder, mogelijk al in de Chalcolithische periode, en tot aan de islamitische periode."


De restauratie en het opruimen van de site wordt uitgevoerd door de Shoham-gemeenschap en door vrijwilligers van de Israel Antiquities Authority uit het hele land in de context van 'Good Deeds Day'. De Israel Antiquities Authority en de Shoham Local Council hebben ook een nieuwe zithoek neergezet voor het plezier van de wandelaars en de lokale bewoners.


Foto Emil Algam / Israel Antique Authority


In het kader van het project heeft het team van de Israel Antiquities Authority de site verbonden met de aangrenzende nieuwe kantoren van de Israel Antiquities Authority Central Region in Shoham, door 'Israel Trail Angels' te worden. Amitzur voegt eraan toe: "Dankzij het project kunnen Israel Trail wandelaars hier stoppen, hun watervoorraad aanvullen, een kopje koffiedrinken en" onderweg "(letterlijk) uitleg krijgen op de site"


Volgens Eli Escuzido, directeur van de Israel Antiquities Authority: “Het is heel ontroerend om goede mensen te ontmoeten die zich vrijwillig aanmelden om het lokale erfgoed te versterken en om een ​​mooi zitgedeelte langs het Israël-pad te creëren. Dit soort activiteiten weerspiegelt de Israël-ervaring op zijn best. Ik hoop dat elke wandelaar langs de Israel National Trail de humane waarden van ons erfgoed zal waarderen en misschien gemotiveerd zal zijn om deel te nemen aan een van de initiatieven en activiteiten van de Israel Antiquities Authority die dicht bij zijn of haar huis plaatsvinden. Het archeologisch erfgoed is door het hele land te vinden, je hoeft alleen maar je ogen op te slaan, of misschien wel naar de grond te kijken om het te zien!”De burgemeester van de lokale raad van Shoham, Eitan Patigro: “Shoham waardeert de lokale natuur en geschiedenis, die een centrale rol speelt in de vrije tijd van de lokale bewoners. De nieuwe locatie bevindt zich in het hart van het Shoham High-Park Logistic Center, en ik twijfel er niet aan dat het een aantrekkingspunt zal zijn voor de lokale bewoners en voor bezoekers. De nabijheid van de Israel National Trail en de Food-Tracks die op de aangrenzende parkeerplaats zullen worden aangelegd, biedt de mogelijkheid voor een korte en interessante wandeling, terwijl u tegelijkertijd leert over de geschiedenis van vestiging in het Land van Israël en zeker in onze regio. Ik ben de Israel Antiquities Authority dankbaar voor het initiatief om deze fascinerende plek bloot te leggen, en ik dank de lokale leerlingen die aan het project hebben deelgenomen.”

87 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page