israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Overblijfselen van de Aron Kodesh (Torah Ark) en Bimah van de Grote Synagoge van Vilna gevonden


Grote Synagoge van Vilna. Screenshot VR video


In Vilnius, Litouwen, heeft een opgraving van de Grote Synagoge van Vilna de Aron Kodesh (Torah Ark) en de Bimah, die 60 jaar geleden door de nazi's en de Sovjets werden verwoest, volledig blootgelegd.


Dit werd donderdag bekendgemaakt door de Israëlisch-Litouwse opgravingsexpeditie, geleid door de archeoloog van de Israel Antiquities Authority, Dr. Jon Seligman, aan het einde van dit seizoen van een zesjarig opgravingsproject, gericht op het blootleggen van de overblijfselen van de Grote Synagoge van Vilna en delen van de Shulhoyf, het centrum van de Joodse gemeenschap en het Torah-leven van Vilna.


De opgraving van de Grote Synagoge van Vilna met het gebied van de Aron Kodesh en de

twee trappen verwoest door de nazi's en de Sovjets.Foto: Jon Seligman, Israel Antiquities Authority


Deze opgraving begon met een gronddoordringende radartest op de locatie en ontwikkelde zich tot opgravingen en belangrijke ontdekkingen.


"Pas vanmorgen, terwijl we de grond voor de Aron Kodesh aan het zeven waren, vonden we een zilveren Yad. De Yad is een aanwijzer in de vorm van een vinger, die wordt gebruikt om uit de Thora rol te lezen", aldus de archeologen.


De zilveren Yad die donderdagmorgen werd gevonden. Foto: Jon Seligman, Israel Antiquities Authority


De Grote Synagoge van Vilna, gebouwd in de 17e eeuw in renaissance-barokke stijl, was het grootste deel van de "Shulhoyf" - een groot Joods centrum van Thora en gemeenschapsstudie.


Dit was het hart van de Litouwse Joodse gemeenschap en omvatte 12 synagogen en gebedsruimten, een badhuis en mikwe (rituele baden), het gemeentehuis, koosjere vleeskraampjes, een beroemde bibliotheek vernoemd naar "Strashun", de Gaon van Vilna's seminarie , en meer.


De opgraving van de Grote Synagoge van Vilna. De vloer van de Bimah met zijn decoratieve

terazzo vloer wordt getoond. Foto: Jon Seligman, Israel Antiquities Authority


Eeuwen van het bestaan kwamen tot een einde met de vernietiging van de Joodse gemeenschap van Vilnius tijdens de Holocaust. Het monument, dat heilig was voor de Joden van Litouwen, werd geplunderd en verbrand door de nazi's, en in 1956-7 werden de overblijfselen volledig vernietigd door de Sovjetautoriteiten. Op het terrein is een moderne school gebouwd


Een paar jaar geleden bezocht Dr. Jon Seligman Vilnius als onderdeel van een reis terug naar zijn roots, waardoor het idee ontstond om te ontdekken en te onthullen van wat er nog over was van de compound en de synagoge.


Opgraving van de Grote Synagoge van Vilna waar de 18e-eeuwse Bimah zichtbaar is tussen de kolom van het gebouw. Foto: Jon Seligman, Israel Antiquities Authority


Dr. Seligman van de Israel Antiquities Authority en Justinas Rakas, van de Kultūros paveldo Išsaugojimo pajėgos, wiens opgraving een gecombineerd team van Litouwers, Israëliërs en Noord-Amerikanen omvatte, zeiden: "Toen we aankwamen om de Aron Kodesh en de Bimah op te graven, van waaruit generaties Joden de Torah rol 300 opeenvolgende jaren lazen, werd helaas duidelijk dat de kern van de synagoge zwaar was beschadigd door de verwoesting door de Sovjet-Unie.Toch werden nog twee indrukwekkende trappen, duidelijk zichtbaar op de vele afbeeldingen van de synagoge vóór de vernietiging, ontdekt en zijn het bewijs van hun bestaan. Bovendien werd de opgraving van de Bimah voltooid, inclusief de hele façade van de Bimah en de complete overblijfselen van een van de vier enorme pilaren die het dak van de Grote Synagoge ondersteunden."


De Aron Kodesh (Torah Ark), waarvan de overblijfselen zijn opgegraven tijdens het opgravingsseizoen dat nu is afgelopen, en die in al zijn glorie te zien is op de vele foto's van de synagoge, werd na een brand in de 18e eeuw gerenoveerd met de bijdrage van de "Yesod" Yehuda ben Eliezer (b. 1762). De stichting schonk ook de sierlijke Bimah, een structuur van twee verdiepingen met vier Korinthische zuilen en acht Toscaanse zuilen.


De opgraving van de Grote Synagoge in Litouwen is een joint venture van de Israel Antiquities Authority, de Kultūros paveldo Išsaugojimo pajėgos, de Good Will Foundation en de Joodse Gemeenschap van Litouwen.


Volgens Eli Eskozido, directeur van de Israel Antiquities Authority: "De recente ontdekking van prachtige delen van de Grote Synagoge toont het potentieel voor verdere opgraving van de site, in afwachting van de opwindende mogelijkheid om de overblijfselen van de toekomst te tonen".
93 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws