israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Overheid geeft geld voor herstel en restauratie Joodse begraafplaatsen in Nederland


Joodse begraafplaats aan het Toepad in Rotterdam. Grafmonumenten met daarop teksten in zowel het Hebreeuws als Nederlands. De kleine steen vooraan is om een gereserveerd graf te markeren. Als gevolg van de Holocaust zijn veel van deze graven ongebruikt gebleven


Het Nederlandse ministerie van Cultuur trekt 2,5 miljoen euro uit voor het herstel en de restauratie van Joodse begraafplaatsen. Volgens de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) gaat het “om de grootste herstel- en restauratieoperatie van Joods erfgoed ooit”. In Nederland zijn ongeveer tweehonderdvijftig historische Joodse begraafplaatsen te vinden.


In een toelichting schrijft de RCE: “Een niet onaanzienlijk deel van deze begraafplaatsen is niet meer in gebruik, soms onherkenbaar, of men weet niets meer over het ontstaan van die begraafplaatsen en de gemeenschap die daar ooit heeft geleefd en heeft bijgedragen aan het leven van dat dorp, die stad of streek.”


Met de overheidssubsidie kan naar verwachting de helft van de historische begraafplaatsen onder handen genomen worden. De werkzaamheden vinden plaats in samenwerking met onder meer het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en andere eigenaren. Doel is ook om, via de begraafplaatsen, meer mensen kennis te laten maken met ruim vierhonderd jaar Joodse geschiedenis van Nederland. Dit onder andere door verhalen te vertellen over de herdenkingsplekken en educatief materiaal te ontwikkelen.


“Joden hebben door de eeuwen heen immers hun bijdrage geleverd aan de vorming van de Nederlandse maatschappij zoals we die nu kennen. Kleine en grotere bedrijven van Joodse origine zorg(d)en lokaal, nationaal en mondiaal voor werkgelegenheid. Rechtsgeleerden namen deel aan de totstandkoming van wet- en regelgeving. Kunst en cultuur werden door diverse Nederlandse Joden geformuleerd en overgedragen. Maar ook arme of ongeletterde Nederlandse Joden hebben vier eeuwen lang bijgedragen aan de maatschappij waarin wij leven.”


Interessant is om eens een kijkje op de volgende websites die gewijd zijn aan de Joodse begraafplaatsen in Nederland:


Beth Haim, de oudste nog gebruikte Joodse begraafplaats van Nederland


Joodse begraafplaatsen aan het Toepad in Rotterdam


Geschiedenis van de joden in Nederland
204 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws