top of page
 • Barak Ravid

Palestijnen gaven Saoedi's een lijst van wat ze willen in het Israëlisch-Saoedische vredesakkoord


Palestijnse president Mahmoud Abbas en Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. Screenshot YouTube


De lijst van wensen van de Palestijnse Autoriteit in elke megadeal tussen de VS, Israël en Saoedi-Arabië omvat onder meer dat Israël het land meer controle geeft over bepaalde gebieden van de bezette Westelijke Jordaanoever en de heropening van het Amerikaanse consulaat in Jeruzalem , volgens zes Amerikaanse en Israëlische bronnen die bekend zijn met het probleem, aldus Barak Ravid in Axios.

Waarom het ertoe doet: De PA heeft eerder dit jaar de lijst met mogelijke resultaten aan Saoedi-Arabië verstrekt – een teken dat de Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn assistenten hebben besloten een pragmatische benadering te volgen van de door de VS geleide gesprekken, die een normalisering tussen Israël en Saoedi-Arabië zouden kunnen betekenen. , om een ​​botsing met Riyad te voorkomen en hun positie te benutten om zoveel mogelijk uit elke deal te halen.

 • Het is een verschuiving ten opzichte van 2020, toen de PA publiekelijk en boos kritiek uitte op de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein vanwege hun ondertekening van de door de Trump-regering bemiddelde Abraham-akkoorden, waardoor de twee Golfstaten de betrekkingen met Israël normaliseerden.

 • Als de PA heftig bezwaar maakt tegen de megadeal, zal het voor Saoedi-Arabië veel moeilijker worden om enige vorm van publieke steun te verwerven, zowel in eigen land als in de hele Arabische wereld.

Achter de schermen: Senior Abbas-adviseur Hussein al-Sheikh, die het overleg over de kwestie met Riyad leidt, gaf de Saoedische nationale veiligheidsadviseur Musaed bin Mohammed al-Aiban drie maanden geleden de lijst met mogelijke resultaten, volgens Amerikaanse en Israëlische bronnen .

 • De Palestijnen willen dat Israël ermee instemt de status van delen van Area C op de bezette Westelijke Jordaanoever, waar Israël momenteel de volledige controle heeft, te veranderen naar Area B, waar de PA civiele controle heeft en Israël de veiligheidscontrole handhaaft.

 • Een dergelijke stap zou de voetafdruk van de Palestijnse Autoriteit op de Westelijke Jordaanoever vergroten en meer Palestijnse ontwikkeling mogelijk maken.

Op de lijst van Palestijnen wordt ook voorgesteld dat de VS eindelijk hun consulaat in Jeruzalem, dat door de regering-Trump werd gesloten, weer heropent. President Biden beloofde bij zijn aantreden het consulaat te heropenen, maar het blijft gesloten vanwege Israëlische tegenstand.

 • De PA wil ook dat Saoedi-Arabië een consulaat in Jeruzalem opent. Riyadh benoemde dit jaar zijn ambassadeur in Jordanië tot niet-ingezeten consul-generaal in Jeruzalem.

Op de lijst van de PA staan ​​stappen die zij bij de VN wil zetten met betrekking tot de erkenning van Palestina als lidstaat.

De Palestijnen vroegen Saoedi-Arabië ook om de financiering aan de Palestijnse Autoriteit te hervatten, die enkele jaren geleden werd stopgezet. De Wall Street Journal meldde dinsdag dat de Saoedi’s daartoe bereid zijn.

 • De Palestijnen willen dat Israël vooraf instemt met ten minste een aantal van deze stappen en dat zij ermee instemmen de Israëlisch-Palestijnse onderhandelingen over de uiteindelijke status over een aantal jaren te hervatten volgens een duidelijk tijdschema, aldus de bronnen.

 • Volgens de bronnen is de regering-Biden op de hoogte van de inhoud van de Palestijnse voorstellen aan de Saoedi’s.

 • Al-Sheikh reageerde niet op vragen over de lijst. De Saoedische ambassade in Washington reageerde ook niet op het verzoek van Axios om commentaar.

Het grote plaatje: de regering-Biden dringt aan op een megadeal met Saoedi-Arabië en Israël voordat de presidentiële campagne van 2024 de agenda van Biden in beslag neemt.

 • Het Witte Huis maakte de Israëlische regering duidelijk dat zij aanzienlijke concessies zou moeten doen aan de Palestijnen als onderdeel van een dergelijke deal met Saoedi-Arabië, die normalisatie tussen het koninkrijk en Israël omvat .

 • Maar de regering staat voor een zware strijd. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft sterke bedenkingen bij het nemen van belangrijke stappen in de richting van de Palestijnen. Dit zou waarschijnlijk de woede van de extreemrechtse partijen die deel uitmaken van zijn coalitie veroorzaken en het risico lopen zijn regering ten val te brengen.

Stand van zaken: Barbara Leaf, de senior diplomaat uit het Midden-Oosten van het ministerie van Buitenlandse Zaken, ontmoette eerder deze week al-Sheikh in Jordanië. Volgens een verklaring van al-Sheikh waren ook het hoofd van de Palestijnse inlichtingendienst Majed Faraj en Abbas' adviseur voor het buitenlands beleid, Majdi al-Khaledi, bij de bijeenkomst aanwezig.

 • Verwacht wordt dat Al-Sheikh volgende week naar Saoedi-Arabië zal reizen om de gesprekken met de Saoedi's over deze kwestie voort te zetten.


127 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page