israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Poging voorkomen om voormalig Israëlisch ambassadeur in Turkije te ontvoeren


Foto via sociaal media


De Turkse Nationale Inlichtingendienst en de politie hebben op 17 juni een poging van het Iraanse ministerie van Inlichtingendiensten verijdeld om Israëlische diplomaten en toeristengroepen in Istanbul te ontvoeren en aan te vallen, meldde de Turkse krant Hurriyet Daily News donderdag. De Iraniërs waren van plan een voormalige Israëlische ambassadeur en zijn vrouw te ontvoeren, van wie de identiteit niet is vrijgegeven.


Bijna 10 verdachten, waaronder lokale medewerkers, zijn aangehouden in de gezamenlijke operatie uitgevoerd door MIT en politie in het Soul Hotel en drie afzonderlijke huurhuizen in het Beyoğlu-district op 17 juni, meldde Hurriyet. Ze waren allemaal gewapend.


Volgens het Turkse persbureau IHA heeft Iran agenten het land ingestuurd onder het mom van zakenmensen, toeristen en studenten om Israëli's te vermoorden als vergelding voor de moord op de Revolutionaire Garde Hassan Said Khodayari en andere acties die door de Islamitische Republiek aan Israël worden toegeschreven.


Volgens het rapport splitsten de agenten zich op in vier groepen van elk twee moordenaars, om gemakkelijk Israëlische doelen te lokaliseren.


“De moordenaars van het eliminatieteam, die waren gehuisvest in twee aparte kamers op de tweede en vierde verdieping van een hotel in de wijk Beyoğlu, werden gearresteerd met een groot aantal wapens bij zich”, aldus het politierapport. De ondervragingen van de Iraniërs, wier detentieperiodes zijn verlengd, gaan door.


Hurriyet meldde dat Mossad de beoogde Israëlische burgers van hun adressen had gehaald en met een privévliegtuig naar Tel Aviv had gestuurd.


Onderstaand lijntje van Barak Ravid geeft de reactie weer van de Israëlische overheidsdiensten.
148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws