israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Bennett voorafgaand aan kabinetsvergadering; "we breken niet en geven niet op"


Premier Bennett. Foto via GPO


Voorafgaand aan de wekelijkse kabinetsvergadering hield premier Naftalie Bennett ook vandaag zijn wekelijkse praatje met de pers. Hij zei daarbij onder meer dat regering niet opgeeft, de kosten van levensonderhoud omlaag gaan, en de veiligheid voor de Israëlische burgers voor alles gaat.


Hieronder volgen de opmerkingen van premier Naftali Bennett aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering van vandaag, zondag 19 juni 2022.


"Vrijdagavond hebben we wapenfabrieken en verschillende andere Hamas-doelen in Gaza aangevallen en vernietigd. Dit is het antwoord op het afvuren van een enkele raket vanuit de Gazastrook die werd onderschept door Iron Dome.


In tegenstelling tot in het verleden maken we geen excuses meer voor de terroristen, en we definiëren ze ook niet als afgescheiden facties of elektrische ongelukken. Hamas is wat ons betreft het adres.


Het afgelopen jaar was het stilste in meer dan tien jaar voor de inwoners van het zuiden. We stopten onmiddellijk de overdracht van koffers met dollars aan Hamas en schakelden over van een beleid van inperking ten aanzien van het schieten op Israëli's naar een beleid van nultolerantie. Daarnaast hebben we ook onze benadering van de inwoners van de Gazastrook veranderd en voor hen de mogelijkheid geopend om in Israël te werken. Het gemiddelde salaris van een inwoner van Gaza ligt rond de 800 NIS en in Israël rond de 8000 NIS. Dit werkt als een behoorlijke beperking en maakt ook onderscheid tussen Hamas en de bewoners.


We dringen aan op absolute stilte voor de inwoners van Ashkelon, Sderot en het gebied grenzend aan de Gazastrook. Voor het eerst is er een jongere generatie in het zuiden die rust heeft ervaren. Ons doel is veiligheid en een rustig leven voor de inwoners van het zuiden en het voorkomen van de hernieuwde bewapening van Hamas. Vroeger kochten we een tijdelijke stilte, maar betaalden we die met de bewapening. Het bewapeningsproces is erg traag, het traagste in jaren omdat we in samenwerking met Egypte en de VS de mogelijkheid hebben afgesloten om via Rafiah wapens binnen te brengen.


We zullen krachtig optreden tegen elke poging om deze stilte te ondermijnen. De prijs die we van de vijand zullen eisen voor elke actie tegen ons volk zal hoog en pijnlijk zijn.


Ik wil minister van Defensie Benny Gantz en de veiligheidsdiensten bedanken voor dit gezamenlijke werk.


We zijn momenteel getuige van Iraanse pogingen om Israëli's aan te vallen op verschillende overzeese locaties. De veiligheidsdiensten van de staat Israël werken eraan pogingen tot aanslagen te verijdelen voordat ze worden gelanceerd. We zullen doorgaan met het slaan van degenen die de terroristen sturen en degenen die degenen sturen die hen sturen. Onze nieuwe regel is: wie verzendt, betaalt.


Daarnaast hebben we Israëlische burgers gewaarschuwd om op dit moment niet naar Turkije te vliegen – vooral Istanbul – als dat niet nodig is. Het gevaar is nog steeds groot. Ik roep de burgers van Israël op om persoonlijke verantwoordelijkheid te tonen en hun veiligheid te waarborgen.


Naast het werk op het gebied van veiligheid, blijven we hard werken in het belang van alle burgers van het land. De minister van Defensie zal de voortgang van uitgebreide secties van de Nefesh Echat hervorming voor gehandicapte IDF-veteranen ter goedkeuring aan het kabinet voorleggen.


Als onderdeel van de hervorming zullen maatregelen worden genomen om de vermoeiende bureaucratie op te heffen. De vergoedingen voor huisvesting en voertuigen en de bijstand zullen worden verhoogd. We zullen ons blijven inzetten voor gehandicapte IDF-veteranen en ervoor zorgen dat ze de behandeling en hulp krijgen die ze verdienen.


Ook zetten we de strijd tegen de kosten van levensonderhoud voort. Het moet bekend zijn dat de prijzen in Israël de afgelopen tien jaar zijn gestegen en hoewel de inflatie in Israël momenteel tot de laagste ter wereld behoort, is het algemene prijsniveau gewoon hoog. Vandaag dienen de minister van Economie en Industrie en de minister van Financiën Avigdor Liberman een besluit in om vooruitgang te boeken bij de toetreding van buitenlandse bedrijven tot de Israëlische detailhandelsmarkt.


Het belangrijkste in de strijd tegen de kosten van levensonderhoud is concurrentie. Ik zag dit als voormalig directeur. De sterkste kracht is concurrentie. Alleen zo kunnen we de prijzen verlagen. We zullen de concurrentie blijven vergroten om de kosten van levensonderhoud in Israël op alle gebieden te verlagen.


Ik roep iedereen op om het hoofd hoog te houden en trots te zijn op het werk en de goede geest hier onder de ministers. We breken niet en we geven de burgers van de staat Israël niet op. De verantwoordelijkheid ligt in de handen van ieder van ons."

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws