top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Premier Netanyahu ontmoet de Griekse premier Mitsotakis in het presidentiële paleis in Nicosia


Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Premier Benjamin Netanyahu had vanochtend (maandag 4 september 2023) in het presidentiële paleis in Nicosia een ontmoeting met de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis. Ze ontmoetten elkaar eerst privé en hielden daarna een uitgebreide bijeenkomst. Daarna vond er in het presidentiële paleis in Nicosia een ontmoeting met de Cypriotische president Nikos Christodoulides en de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis plaats.


Premier Netanyahu wees op de diepe banden tussen Israël en Griekenland, die zich de afgelopen jaren hebben uitgebreid naar veel gebieden, waaronder de aanpak van de klimaatcrisis, waarbij Israël heeft geholpen in de strijd tegen de bosbranden die Griekenland in juli teisterden. De premier benadrukte dat de twee landen hun samenwerking op dit gebied moeten versterken.


De twee partijen bespraken ook samenwerking op het gebied van veiligheid, kunstmatige intelligentie, energie en voedsel.


Premier Netanyahu bracht ook het potentieel ter sprake van uitbreiding van de Abraham-akkoorden, die een energie- en infrastructuurverbinding tussen het Arabische Schiereiland, Israël, Cyprus, Griekenland en de rest van Europa zouden vergemakkelijken.


Premier Netanyahu bedankte zijn Griekse tegenhanger voor de hulp van de Griekse veiligheidsdiensten bij het dwarsbomen van een poging tot Iraanse terroristische aanval op Israëli's op zijn grondgebied, en benadrukte het belang van samenwerking tegen Iraanse agressie.


Aan Israëlische zijde namen deel: de stafchef van de premier, de directeur van de Nationale Veiligheidsraad, de directeur-generaal van het kabinet van de premier, de militaire secretaris van de premier, de directeur van de Nationale Economische Raad, het hoofd van de Nationale Openbare Raad en de Nationale Veiligheidsraad. Het directoraat Diplomatie, de adviseur buitenlands beleid van de premier, de woordvoerder van de premier en de Israëlische ambassadeur in Griekenland. Van Griekse zijde namen de vice-minister van Buitenlandse Zaken, de Griekse ambassadeur in Israël, de nationale veiligheidsadviseur en andere functionarissen deel.
19 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page