israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

President Herzog en zijn familie houden de Seideravond met vluchtelingen uit Oekraïne


Seiderschotel. Screenshot YouTube


Ter gelegenheid van Pesach organiseren president Isaac Herzog en First Lady Michal Herzog vrijdagavond voor het eerst een traditionele Seideravond in de residentie van de president. Samen met hun drie zonen zullen de president en de First Lady voor de feestmaaltijd worden vergezeld door eenzame soldaten en een familie van nieuwe Joodse immigranten uit Oekraïne, die aan de oorlog zijn ontsnapt.


De Seidertafel wordt op de traditionele manier opgesteld, met prominent Judaica van Israëlische ontwerpers. Iedereen zal samen de Pesach Haggadah lezen en de traditionele Pesach liederen zingen, die de waarden van vrijheid en solidariteit uitdrukken. In de feestelijke sfeer zullen de gasten vragen: "Hoe is deze nacht anders dan alle andere avonden?" en deel hun ervaringen en uitdagingen bij hun komst naar Israël.


Een van de gasten van de president en de First Lady is sergeant Glen Chaves, een eenzame soldaat uit Costa Rica die dienst doet in de IDF Kfir Brigade, die alijah maakte vanwege de speciale band van zijn grootvader met Israël en de bekering van zijn familie. De president en first lady zullen ook gastheer zijn van Cpl. Iara Lerner Turchinsky (21), een eenzame soldaat die twee jaar geleden alijah maakte vanuit Argentinië en dient in een hondeneenheid van de Israëlische luchtmacht.


De familie Ivanova uit Oekraïne zal ook aanschuiven aan de presidentiële Seder-tafel. Ilena, de moeder van het gezin, maakte alijah van Odessa samen met haar twee kinderen, Vadim (9) en Yevgeny (2 ). De vader, Aleksander, moest noodgedwongen achterblijven in Oekraïne. Ilena en haar twee kinderen staken in maart de grens met Polen over. De familie Ivanova woont nu in een accommodatie die is georganiseerd door het Joods Agentschap om nieuwe Joodse immigranten uit Oekraïne te helpen.

43 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws