top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

President Herzog nam deel aan de Hakhel-re-enactment-ceremonie bij de Klaagmuur


Foto Haim Zach / GPO


President Isaac Herzog nam woensdagavond deel aan de traditionele Hakhel-re- enactment en Simchat Beit Hashoeivah-ceremonie bij de Klaagmuur in Jeruzalem, die om de zeven jaar plaatsvindt in aanwezigheid van de president van Israël.


De traditie van Hakhel, geworteld in het boek Deuteronomium, werd in de twintigste eeuw nieuw leven ingeblazen onder opperrabbijn Yitzhak HaLevi Herzog, de grootvader van de president.

De ceremonie werd ook bijgewoond door opperrabbijn David Lau, oppositieleider Benjamin Netanyahu, rabbijn van de Klaagmuur, Shmuel Rabinovitch, de burgemeester van Jeruzalem, Moshe Lion, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Tom Nides, en een menigte die werd geschat op enkele tienduizenden.

President Isaac Herzog sprak de menigte toe en las voor uit de Hebreeuwse Bijbel: Psalm 122, waarin wordt gesproken over "Jeruzalem opgebouwd, een aaneengesmeed stad", en Jesaja 52:7-12, dat hij las met de traditionele cantilatie ("Hef een schreeuw samen, ruïnes van Jeruzalem! Want de HEER zal zijn volk troosten, Jeruzalem verlossen").

Voordat hij begon, sprak de president de menigte toe en zei: "Als trotse zoon van het Joodse volk en als president van de staat Israël ben ik ontroerd om dit belangrijke evenement te openen, opgericht door mijn overleden grootvader Yitzhak Isaac HaLevi Herzog, die alle opperrabbijnen van Israël hebben het voorrecht gehad om te observeren. Mijn overleden vader Chaim Herzog, zesde president van de staat Israël, was ook aanwezig bij deze gelegenheid in 1987. Van hieruit bid ik dat de geest van deze gelegenheid te allen tijde voor onze ogen blijft, als natie en als staat. Mogen wij en het hele huis van Israël - samen - een goed en gezegend jaar verdienen, en fijne feestdagen."


Foto van de grootvader van de president, rabbijn Yitzhak HaLevi Herzog, tijdens de Hakhel-re-enactmentceremonie in 1945 (foto: Zionist Archives, World Zionist Organization)

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page