top of page
 • Barak Ravid

Primeur: Biden waarschuwde dat Bibi Israël in zuid Gaza niet kan opereren zoals in noord Gaza


Screenshot YouTube


Dit artikel is met toestemming van Barak Ravid vertaald en geplaatst.Aanleiding voor het nieuws: de regering-Biden is uiterst bezorgd dat een Israëlische operatie in de zuidelijke Gazastrook – waar 2 miljoen Palestijnen geconcentreerd zijn – tot aanzienlijk meer burgerslachtoffers zou leiden en de humanitaire crisis in de enclave zou verdiepen , zeiden de functionarissen.

 • Volgens het ministerie van Volksgezondheid in het door Hamas beheerde Gaza zijn sinds het begin van de oorlog minstens 14.800 Palestijnen, waaronder 6.000 kinderen, gedood in Gaza.

Achter de schermen: De Amerikaanse functionarissen zeiden dat Bidens telefoontje met Netanyahu zondag specifiek gericht was op zijn zorgen over een Israëlische operatie in de zuidelijke Gazastrook.

 • Biden vertelde Netanyahu dat de manier waarop Israël opereerde in het noorden van Gaza , waaronder een brede aanval en drie pantser- en infanteriedivisies, niet kan worden herhaald in het zuidelijke deel van de enclave vanwege de miljoenen Palestijnen die daar nu zijn, zeggen de Amerikaanse functionarissen. gezegd.

Netanyahu zei tegen Biden dat een operatie in het zuiden noodzakelijk is om Israëls doel te bereiken, namelijk het vernietigen van Hamas, en dat het Israëlische publiek het stoppen van de militaire operatie nu niet zal accepteren, zeiden twee Amerikaanse en Israëlische functionarissen.

 • Biden zei tijdens de oproep dat hij wil dat de VS en Israël voorafgaand aan een dergelijke operatie meer discussies voeren over de operationele plannen van het Israëlische leger voor Zuid-Gaza. Een van de Amerikaanse functionarissen zei dat Netanyahu daarmee instemde.

 • Amerikaanse en Israëlische functionarissen zeiden dat er de afgelopen dagen twee soortgelijke gesprekken hebben plaatsgevonden tussen minister van Defensie Lloyd Austin en zijn Israëlische tegenhanger Yoav Gallant.

Tussen de regels: In het begin van de oorlog gaf Israël meer dan 1 miljoen Palestijnen opdracht om het noorden van Gaza te evacueren en naar het zuiden te verhuizen voordat de grondinvasie begon.

 • Het heeft er ook voor gezorgd dat de Palestijnen tijdens de humanitaire pauze in de strijd niet naar het noorden konden terugkeren.

Wat ze zeggen: Het Witte Huis en het kantoor van de Israëlische premier weigerden commentaar te geven op de details van het telefoongesprek van zondag tussen Biden en Netanyahu.

 • Woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, John Kirby, zei dinsdag in een briefing dat de regering-Biden “geen zuidelijke operaties steunt, tenzij of totdat de Israëli’s kunnen aantonen dat zij verantwoordelijk zijn voor alle intern ontheemden in Gaza.”

 • Kirby voegde eraan toe dat Israël ervoor moet zorgen dat zijn plan voor operaties in de zuidelijke Gazastrook “op juiste wijze rekening houdt met het extra onschuldige leven dat zich nu in Zuid-Gaza afspeelt.”

Stand van zaken: Momenteel zijn er onderhandelingen aan de gang over een mogelijke tweede verlenging van de pauze in de gevechten in Gaza. De pauze, die maandag voor het eerst werd verlengd , zal woensdagnacht eindigen.

 • Zelfs als het humanitaire staakt-het-vuren wordt verlengd, zeggen Israëlische functionarissen dat de pauze in de gevechten waarschijnlijk nog maar een paar dagen zal duren.

 • Netanyahu, Gallant en de stafchef van de Israëlische strijdkrachten, generaal Herzi Halevi, hebben publiekelijk gezegd dat militaire plannen voor een operatie in het zuiden van Gaza al zijn goedgekeurd en dat de gevechten met volle kracht zullen worden hervat zodra de pauze voorbij is.

Pentagon-woordvoerder Brig. Generaal Patrick Ryder vertelde verslaggevers dat minister van Defensie Lloyd Austin met Gallant besprak hoe belangrijk het is dat Israël operaties uitvoert in overeenstemming met de wet van gewapende conflicten.

 • “We willen zeker niet dat onschuldige burgers in grotere mate worden geschaad of getroffen dan nu al het geval is”, zei hij.

Wat te kijken: Een Amerikaanse functionaris zei dat minister van Buitenlandse Zaken Tony Blinken zich naar verwachting zal concentreren op de zorgen van de regering-Biden wanneer hij donderdag Netanyahu en leden van het Israëlische oorlogskabinet in Tel Aviv ontmoet.

419 weergaven1 opmerking

1 Comment


Henk Vinke
Henk Vinke
Nov 30, 2023

Moge de god van Abraham, Izaak, Jacob, Joden en christelijke vrienden van Israël de VS een president geven, die voor een veilig Israël staat.

Like
bottom of page