top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Regeringscrisis in Israël: coalitievoorzitter loopt over naar de Likud


Idit Silman (R), met Bennett. Foto via Twitter Silman.


Israël werd vanmorgen wakker met een regeringscrisis. Coalitievoorzitter, en lid van Bennett's Yamina partij kondigde aan uit de partij te stappen en naar de Likud over te stappen. Daardoor hebben zowel coalitie als oppositie ieder nu 60 zetels in de Knesset, wat het voor de regering onmogelijk maakt wetsvoorstellen in te dienen.


Ondanks dat Silman aankondigde uit de Yamina partij te stappen "omdat ze het niet eens was met het besluit van de minister van Volksgezondheid Horowitz, chamets (brood en andere tijdens Pesach verboden etenswaren) toe te staan in de ziekenhuizen tijdens de Pesach periode, bleek dat zij al enige tijd aan het onderhandelen was met de Likud partij van Netanyahu, die haar uiteindelijk wist over te halen met de belofte van plek 10 op de Likud lijst en minister van Volksgezondheid indien Netanyahu een regering gaat vormen.


Ook blijkt nu dat er al maanden druk op haar werd uitgeoefend in de synagoge die ze bezoekt, haar vrienden en anderen, om terug te keren naar de Likud partij.


In een verklaring zei Silman o.a.: "Ik ben lid geworden van de huidige coalitie uit een oprecht verlangen om eenheid en hechtheid van harten te creëren op basis van het algemeen welzijn dat ons verenigt als volk en als een staat. "Weet je hoeveel moeite ik heb gedaan om de coalitie in stand te houden en te promoten in mijn rol als voorzitter van de coalitie en voorzitter van de Knesset Gezondheidscommissie. Hoeveel ik heb geprobeerd de saamhorigheid te bewaren, de gemeenschappelijke noemer te vinden en op deze manier uiting de belangrijke taken die voor ons liggen",


Verder schreef ze dat: "Sommige van onze partners, die sleutelposities in de coalitie bekleden, zien de dingen waarschijnlijk anders en zijn niet voorbereid op een compromis van hun kant over kwesties die de kern vormen van het wereldbeeld van het publiek dat ons heeft gekozen en Ik heb aandacht voor de stemmen uit het veld en voor het oprechte protest van het electoraat dat onze steun heeft gekregen en door hun stemmen is gekozen, evenals de pijn van degenen die niet op ons hebben gestemd maar tot de het nationale kamp. "Tegen deze achtergrond wil ik u informeren over de beëindiging van mijn lidmaatschap van de coalitie", schreef Silman. "Ik roep u en de rest van mijn kameraden op: we moeten de waarheid danken, we hebben het geprobeerd. De tijd is gekomen om een ​​pad te herberekenen. Om te proberen een nationale, joodse, zionistische regering te vestigen. Laten we de handen ineenslaan en de waarden uitdrukken waarvoor we zijn gekozen en vertegenwoordigen de meerderheid van het volk".


Het toe staan van chamets in de ziekenhuizen is een voortvloeisel van een uitspraak van het Hooggerechtshof van enige tijd geleden, die dat in een bindende uitspraak had bepaald.


Netanyahu was juichend over de beslissing van Silman en tweette "Welkom thuis in de partij waar je thuishoort."

Hoe nu verder in het land dat wordt getroffen door een golf van terreuraanslagen?


Niettegenstaande het feit dat alle oppositiepartijen over elkaar heen struikelen van enthousiasme, zal de oppositie (lees Likud) minstens nog twee andere leden van een van de regeringspartijen moeten zien over te halen.


Mocht dat lukken dan kan Netanyahu een motie indienen om de Knesset te laten ontbinden, waarna Yair Lapid voor maximaal 3 maanden waarnemend premier zal zijn, gedurende welke tijd Netanyahu een regering kan samenstellen.


Verkiezingen hoeven er dus niet te worden uitgeschreven.


Op moment van schrijven zijn er veel vragen, bijvoorbeeld wat gaat minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked doen, oud Likud lid, of Benny Gantz, die zich nooit echt tegen Netanyahu heeft uitgesproken.


In ieder geval kan je weer spreken van "never a dull moment in Israël', maar in dit geval komt dit allemaal op een heel gevaarlijk moment en is er sprake van onverantwoordelijk gedrag van de oppositie partijen, in een tijd waarin Israël in verhoogde staat van paraatheid verkeert.115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page