top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Reiswaarschuwing voor Istanbul verlaagd naar niveau 3Istanbul. Foto Wikipedia


De Counter-Terrorism Division van de National Security Council (NSC) heeft dinsdagmiddag aangekondigd dat de reiswaarschuwing voor Istanbul wordt verlaagd naar niveau 3, wat een tussentijdse dreiging vormt. De aankondiging ging vergezeld van adviezen voor Israëli's die naar Istanbul afreizen.


In het kader van een gezamenlijke inspanning van de Turkse en Israëlische veiligheidsdiensten en politieke echelons werden verschillende Iraanse initiatieven om Israëlische burgers in Istanbul aan te vallen verijdeld. De Turkse veiligheidstroepen hebben verschillende Iraanse terroristische cellen gelokaliseerd en gearresteerd die onder de Revolutionaire Garde opereerden en gebruik maakten van Turkse staatsburgers om Israëlische burgers aan te vallen. Deze acties hebben geleid tot een verlaging van het dreigingsniveau voor Israëli's in Turkije.


Op grond van het voorgaande heeft de NSC de reiswaarschuwing voor Istanbul bijgewerkt en verlaagd naar niveau 3, wat betekent dat er een tussentijdse dreiging is en een gelijktijdige aanbeveling om niet-essentiële reizen naar Turkije te vermijden. De NSC beveelt aan om de urgentie van reizen naar Turkije te evalueren in het licht van de mogelijkheid van voortdurende Iraanse inspanningen om ook daar in de toekomst aanslagen uit te voeren.


Gezien het feit dat de Iraanse motivatie nog steeds hoog is en de NSC schat dat er aan de ene kant nog steeds inspanningen worden geleverd om infrastructuur te bouwen en anderzijds om potentiële Israëlische en Joodse doelen te lokaliseren, benadrukt de NSC de volgende aanbevelingen:


1. Vermijd het publiceren van reisgegevens op sociale media voordat u naar Turkije of een ander land reist, en plaats geen foto's en bezoekgegevens in realtime op social media.


2. Geef de details van de wandeling/reis (route, onderdak en vluchten) en contactmiddelen door aan een familielid in Israël (eerstegraads indien mogelijk).


3. Wees alert tijdens het reizen en let op wat er om je heen gebeurt.


4. Vermijd het tonen van Israëlische indicatoren en bespreek de dienstverlening in het Israëlische veiligheidsbureau niet met onbekende personen.


5. Vermijd het onnodig onthullen van persoonlijke gegevens of details over iemands reis aan vreemden.


6. Vermijd contacten met onbekenden die men niet kent (dit geldt niet voor dienstverleners maar voor personen die geen directe connectie hebben met uw bezoek).


Mochten er nieuwe dreigingen zijn die wijzen op een hernieuwde stijging van het dreigingsniveau, dan zal worden overwogen de reiswaarschuwing te verhogen naar een niveau dat de aard van de dreiging voor Israëli's in het land weerspiegelt.


Premier Naftali Bennett gaf commentaar op het verlagen van de reiswaarschuwing voor Istanbul terug naar niveau 3:


"Ik wil onze veiligheidstroepen, samen met de Turkse veiligheidstroepen, bedanken voor hun inspanningen in de afgelopen maanden, en vooral in de afgelopen weken, om aanvallen op Israëli's in Istanbul en de rest van Turkije te verijdelen.


Onze acties waren succesvol en beschermden mensenlevens. We keren langzaam terug naar de routine.


Ik roep de Israëli's op alert te zijn.


Ik dank in het bijzonder president Erdogan en zijn volk voor hun samenwerking bij het afslaan van aanvallen op Israëli's in Turkije."


52 weergaven0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page