israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Shin Bet heeft bekendgemaakt 5 Joodse Israëli's te hebben gearresteerd wegens spionage voor Iran


Foto op social media van de Iraanse agent "Rambud Namdar." Foto via Shin Bet


De Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet heeft vandaag bekendgemaakt vijf Joodse Israëli's te hebben gearresteerd wegens spionage voor Iran nadat ze waren gerekruteerd gerekruteerd door een Iraanse inlichtingenagent.


De vijf verdachten – vier vrouwen en de man van een van hen – zijn allemaal Joodse immigranten uit Iran of afstammelingen van Iraanse immigranten. Hun namen zijn allemaal uitgesloten van publicatie op grond van een door de rechtbank uitgevaardigd verbod dat was aangevraagd door hun advocaten.


Volgens de voor publicatie toegestane details heeft de GSS de afgelopen weken samen met de politie een vermoeden onderzocht dat Israëlische vrouwen door de Iraanse inlichtingendienst waren gerekruteerd.


Volgens de GSS werden verwijzingen naar de Israëli's gemaakt via het Facebook-profiel van een man genaamd Rambud Namdar, die zich voordeed als een in Iran wonende Jood.


Volgens de Shin Bet heeft Rambud alle verdachten verzocht om in plaats van contact op Facebook te hebben, dat via Whatsapp te doen, waar hij ook met hen videochatte.


Een van de Israëli's tegen wie een aanklacht is ingediend, is een 40-jarige inwoner van Holon, die de motieven van Rambud vermoedde, maar toch enkele jaren contact met hem had. Volgens de GSS fotografeerde ze in het geheim de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv voor hem, fotografeerde ze het ministerie van Binnenlandse Zaken en het kantoor voor sociale zekerheid in haar woonplaats, verstrekte ze informatie over veiligheidsregelingen en foto's van een winkelcentrum in Holon.


Uit haar verhoor bleek dat haar echtgenoot op de hoogte was van haar banden met dezelfde Iraniër en zelfs met hem sprak, hoewel ook hij zijn motieven vermoedde. De GSS zei ook dat de man zijn vrouw hielp toen hij haar hielp met het fotograferen van de Amerikaanse ambassade.


Bovendien kreeg de vrouw opdracht van "Rambod" om inlichtingen te verzamelen over hoge functionarissen in het Israëlische veiligheidsinstituut.


In een ander geval probeerde de agent, met de bijnaam Rambod Namdar, een van de zonen van de verdachten ervan te overtuigen zijn kennis van de Perzische taal te verbeteren en zich bij de militaire inlichtingendienst aan te sluiten, zegt de Shin Bet,


Facebookpagina van de Iraanse agent. Foto via Shin Bet


Een andere gearresteerde is een 57-jarige vrouw uit Beit Shemesh, die al meer dan vier jaar contact met de Iraanse agent zou hebben en op zijn verzoek verschillende taken heeft uitgevoerd. Voor die missies ontving ze ongeveer $ 5.000 van de Iraniërs.


Dezelfde vrouw kreeg ook de opdracht om haar zoon opdracht te geven bij het inlichtingenkorps te dienen, en gaf foto's van de rekruut en de 'dogtags' van haar zoon door aan de telefoniste, evenals foto's en video's van een militaire ceremonie waaraan hij deelnam.


Bovendien richtte de vrouw op zijn verzoek een club voor Iraanse expats onder auspiciën van de Merage Foundation, op, en droeg ze gegevens over van de leden die actief zijn in de foundation, foto's en videoclips van clubbijeenkomsten en foto's van de vrouwelijke deelnemers aan de activiteiten.

Dezelfde vrouw kreeg de opdracht om de peilingen tijdens de verkiezingen voor de 23e Knesset te fotograferen en om een ​​Knesset-lid te benaderen en deed volgens de Shin Bet actieve stappen om de banden met haar aan te halen en informatie over haar over te dragen aan de Iraniërs.


De telefoniste droeg haar ook op elektronische middelen aan te schaffen en een verborgen camera te installeren, om de Amerikaanse ambassade in Jeruzalem te fotograferen maar dat mislukte nadat de bewakers het in de gaten kregen.


Ze werd ook gevraagd om andere taken uit te voeren, zoals het kopen van een computer en een mobiele telefoon en het starten van een bedrijf.


Een andere Israëliër die werd gearresteerd, is een 47-jarige vrouw uit Kfar Saba, die geld zou hebben overgemaakt van de Iraniërs naar een verdachte uit Beit Shemesh, die werd overgemaakt via een familielid uit Iran dat het land bezocht, evenals tijdens een ontmoeting met een afgezant namens Rambud in Turkije.


Volgens het onderzoek heeft een derde verdachte, een 47-jarige inwoner van Kfar Saba, twee keer geld overgemaakt van "Rambod" naar de tweede verdachte. Het geld werd overgemaakt via een familielid dat vanuit Iran naar Israël kwam voor een bezoek en tijdens een ontmoeting met een boodschapper gestuurd door "Rambod" in Turkije.


Een vierde verdachte, die 50 jaar oud is en uit Jeruzalem komt, had ongeveer 18 maanden een relatie met "Rambod" voordat ze werd gearresteerd. Tijdens hun relatie heeft hij AUD $1.240 aan haar overgemaakt, informatie van haar ontvangen en gevraagd om met haar deel te nemen aan verschillende zakelijke en liefdadigheidsinitiatieven in Israël, die hij zou financieren.


Een hoge functionaris van de Shin Bet zei: "Dit is een serieuze zaak waarin een Iraanse spionagebende die binnen de staat Israël actief was, werd ontmaskerd en neergehaald. We zien spionagepogingen binnen Israël door Israëlische vrouwen te benaderen, zogenaamd onschuldig, en hen te overtuigen om de voortdurende Ondanks de eigen vermoedens van de verdachten dat de man een Iraanse inlichtingendienst was, besloten ze de relaties te onderhouden en verschillende opdrachten voor hem uit te voeren. Deze zware acties brachten de verdachten zelf in gevaar, samen met hun familieleden en onschuldige Israëlische burgers, wier gegevens werden overgedragen aan de Iraanse inlichtingendienst, evenals informatie over Israëlische en Amerikaanse locaties in Israël die doelwitten zouden kunnen worden voor terroristische aanslagen."


De Iraanse inlichtingendienst maakt veelvuldig gebruik van internet en de laatste tijd zien we een toename van het aantal soortgelijke benaderingen van Israëlische burgers. Dit wordt gedaan om informatie te verzamelen die Iran zou kunnen helpen in zijn strijd tegen Israël; mensen verschillende taken laten uitvoeren en zelfs Israëli's naar het buitenland lokken met de bedoeling hen kwaad te doen.


De Shin Bet zal doorgaan met het verijdelen van de inlichtingenpogingen van Iran, onder meer door toezicht te houden op zijn online-activiteiten.


In een reactie zei Premier Bennett: ""Ik feliciteer de Israëlische veiligheidsdienst en de Israëlische politie met een succesvolle operatie die terroristische activiteiten tegen de staat Israël heeft voorkomen.""De staat Israël voert een voortdurende campagne met Iran. Het is duidelijk: we zien eindeloze inspanningen en pogingen van de Iraanse Revolutionaire Garde om Israëlische burgers te rekruteren."


"Deze pogingen gaan verder dan veiligheid en inlichtingen; ze breiden zich uit naar pogingen om de burgers van Israël en de Israëlische samenleving te beïnvloeden, onenigheid en polarisatie te zaaien, de politieke stabiliteit in Israël te ondermijnen en het vertrouwen van het publiek in de regering te schaden."


"Ik roep de Israëlische burgers op om voorzichtig te zijn met deze pogingen. Het is mogelijk dat achter de informatie die je consumeert of deelt op sociale media de Iraniërs zitten. Twijfel niet - de lange arm van het veiligheidsinstituut zal iedereen inhalen die de veiligheid van Israël probeert te schaden."

291 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws