top of page
 • Barak Ravid

Spanningen koken tussen Israël en Jordanië in Jeruzalem, aldus Barak Ravid


Screenshot YouTube


Escalerende spanningen en geweld in de Al-Aqsa-moskee in Jeruzalem in de afgelopen weken hebben de toch al gespannen betrekkingen tussen Jordanië en Israël verergerd, zeiden twee Amerikaanse en twee Israëlische functionarissen.


Waarom het ertoe doet: de Jordaanse koning Abdullah II is de bewaarder van de islamitische heilige plaatsen in Jeruzalem. Vanwege de enorme Palestijnse bevolking van Jordanië worden eventuele spanningen in Jeruzalem, en met name bij de Al-Aqsa moskee, onmiddellijk een binnenlandse politieke kwestie.

 • De Al-Aqsa Moskee, ook bekend als Haram al-Sharif, is de derde heiligste plaats voor moslims. Het is ook de heiligste plaats voor Joden die het de Tempelberg noemen. Deze realiteit heeft het lange tijd tot een van de meest gevoelige en explosieve gebieden in het Midden-Oosten gemaakt.

Het nieuws sturen: Israël, Jordanië, de VS en andere belangrijke spelers in de regio voerden hun inspanningen op om de spanningen te de-escaleren in de aanloop naar de heilige maand Ramadan, die ook samenviel met Pesach.

 • De eerste twee weken van de ramadan waren grotendeels rustig, maar de situatie escaleerde vorige week toen de Israëlische politie een inval deed op het terrein om Palestijnen te verwijderen die zich hadden gebarricadeerd in de Al-Aqsa-moskee.

 • Jordanië veroordeelde de inval scherp en gaf Israël de schuld van de escalatie. Sindsdien heeft het Jordaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ten minste 11 verklaringen en tweets afgegeven waarin het Israëls beleid met betrekking tot de heilige plaats wordt veroordeeld en bekritiseerd.

Het grote plaatje: de spanningen bleven escaleren toen de Jordaanse en Israëlische regeringen verklaringen uitwisselden waarin ze elkaar de schuld gaven van verantwoordelijkheid voor de escalatie.

 • De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman Safadi beschuldigde Israël donderdag van niet-uitgelokte agressie tegen vreedzame Palestijnse gelovigen. "Israël duwt ons in de afgrond van geweld en ondermijnt het vredesverdrag met Jordanië", zei hij tegen CNN.

 • Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken schoot terug en beweerde dat de Jordaanse Waqf, die de moskee beheert, geen stappen heeft ondernomen om geweld door Palestijnse gelovigen te stoppen.

Israëlische functionarissen wezen specifiek op de recente opmerkingen van Safadi als opruiende spanningen.

 • Ze vertelden me dat ontmoetingen tussen Safadi en verschillende Israëlische functionarissen vóór de ramadan goed verliepen. Maar ze beschuldigden hem van een extreme houding toen de spanningen begonnen te escaleren.

 • "Safadi deed alsof hij de Ben-Gvir van Jordanië was", zei een Israëlische functionaris, verwijzend naar de extreemrechtse Israëlische minister van Nationale Veiligheid die eerder de spanningen heeft aangewakkerd, ook in Jeruzalem.

 • Hoge Amerikaanse functionarissen zeiden dat Safadi woedend was en de Israëlische politie-inval in de moskee zag als een provocatie door de Israëlische regering.

Achter de schermen: De Israëlische regering vroeg de VS en de Verenigde Arabische Emiraten om de Jordaanse regering en Safadi in het bijzonder te vragen om de retoriek te kalmeren en te werken aan de-escalatie van de situatie, zeiden Israëlische en Amerikaanse functionarissen.

 • Jordaanse en Amerikaanse functionarissen zeiden dat Safadi de regering Biden en de Emiraten had gevraagd hetzelfde te zeggen tegen de Israëli's.

 • De Jordaniërs weigerden op een gegeven moment de berichten te ontvangen die ze van de VS en de VAE hadden gekregen, waarbij ze beweerden dat Israël loog over wat er in de moskee gebeurde en benadrukten dat ze alleen bereid zijn rechtstreeks van Israël te horen dat het zich ertoe verbindt de moskee te stoppen. schendingen van de status quo op de compound.

 • De regering-Biden en de Israëlische regering waren bezorgd dat de spanningen met Jordanië zondag voor een opflakkering zouden zorgen, maar zowel de joodse als de islamitische gebeden eindigden kalm omdat de Israëlische politie de moskee niet binnenviel en de Palestijnse gelovigen geen geweld gebruikten.

 • "De Israëli's vertelden de VS achteraf dat de zaken niet ontploften omdat de regering-Biden druk uitoefende op Jordanië en de Waqf, en de Jordaniërs vertelden de VS dat de dingen niet explodeerden omdat de regering-Biden druk uitoefende op Israël", aldus een bron met directe kennis van de situatie.

Stand van zaken: Israëlische functionarissen zeggen dat Safadi de afgelopen dagen heeft geweigerd met vertegenwoordigers van de Israëlische regering te praten en dat de spanningen met de Jordaniërs nog steeds hoog zijn.

247 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page