top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Ter ere van Tu BiShvat onthult KKL-JNF zeldzame archieffoto's

1935, Tu beshbat in Jeruzalem, scholieren plannen bomen fotocredit Zultan Kluget KKL JNF Archief GLASS28_024


Rosh HaShanah La'Ilanot - Het nieuwe jaar van de bomen is aangebroken en brengt de traditionele aanplanting van Keren Kayemeth LeIsrael - Joods Nationaal Fonds (KKL-JNF) met zich mee, dat actief is geweest bij de vestiging en vestiging van het Land van Israël sinds de dagen voorafgaand aan de stichting van Israël.


Tegenwoordig organiseert KKL-JNF boomplantdagen rond de feestdag en in de dagen eromheen, waarbij veel burgers er met hun gezinnen op uit trekken om bomen te planten in het hele land Israël. Ter ere van Tu BiShvat onthult KKL-JNF zeldzame archieffoto's van boomplantevenementen op Tu BiShvat vóór de oprichting van de staat, en vanaf de eerste decennia van zijn oprichting.

Kinderen uit 1962 planten bomen in Jeruzalem, Fotokrediet Avraham Malbesky KKL JNF archief GLASS61_048


KKL-JNF werd opgericht in 1901 en heeft sindsdien gediend als de uitvoerende macht van het zionisme. Sinds 1901 heeft Keren Kayemeth LeIsrael, het Joods Nationaal Fonds (KKL - JNF), het land gecultiveerd en meer dan 240 miljoen bomen geplant, waardoor de staat Israël is getransformeerd in een van de weinige landen ter wereld waar tegenwoordig meer bomen worden geplant dan 100 jaar geleden


In het tweede decennium breidde KKL-JNF zijn activiteiten uit. De organisatie hield zich ook bezig met de afwikkeling van de verworven gronden en startte educatieve activiteiten, met de oprichting van het bebossingsproject van KKL-JNF gedurende dit decennium.

9.2.1928 Jeruzalem Beit Hacarem-leerlingen planten bomen op tu bishvat fotocredit Josef Shweig KKL JNF Archief GLASS22_037


Op een zeldzame archieffoto zien we de boomaanplantingen van KKL-JNF vóór de staat, waarbij eucalyptusbomen werden geplant in Nahalat Yehuda – tegenwoordig de stad Rishon LeZion. Een andere zeldzame foto uit 1928 toont de boomplantevenementen door leerlingen van scholen in Jeruzalem in de wijk Beit HaKerem in Jeruzalem, ter ere van Tu BiShvat.


In het derde decennium werd onder leiding van Menachem Ussishkin de beweging "leraren voor KKL-JNF" opgericht en deze begon op scholen te opereren, waardoor Tu Bishvat een dagje uit werd van het planten van bomen.

1920 Yuhuda -eucalyptus ontdekt fotokrediet voor het planten van bomen Avraham Malbesky KKL JNF Archief GLASS55_002


Op een zeldzame archieffoto uit 1935 zijn we getuige van het planten van bomen door de inwoners van de Hefer-vallei. Een andere foto toont leerlingen van scholen in Jeruzalem die bomen planten in de heuvels van Jeruzalem.

1935 boom planten in Vadi Hoart Emek Hefer fotocredit Josef Shweig KKL JNF archief GLASS36_013


Efrat Sinai, directeur van de archieven van KKL-JNF, reflecteert op de historische betekenis van Tu BiShvat: “In het verre verleden beïnvloedde Tu BiShvat verschillende geboden met betrekking tot de vruchten van de boom, maar meer dan 100 jaar geleden heeft het zionisme een nieuwe betekenis aan deze tijd gegeven. Het initiatief begon met de stichtende leden van de Yesud HaMa'ala-raad, die in 1884 1.500 bomen plantten, waaronder citroenen en granaatappels, op Tu BiShvat's. Zes jaar later, op Tu BiShivat in 1890, leidde de leraar en schrijver Ze'ev Yavetz zijn leerlingen van de Zikhron Ya'akov-school tijdens een feestelijk boomplantevenement. Dit initiatief verspreidde zich naar andere Joodse steden, en in 1908 riep de Lerarenvereniging Tu BiShvat uit tot de feestdag van het planten van bomen.'

Het was echter pas toen KKL-JNF de gewoonte overnam dat Tu BiShvat aanzienlijk aan belang won. Samen met de 'Teachers for KKL-JNF-beweging' werd Tu BiShvat een feestdag die symbool stond voor nationale vernieuwing, de terugkeer van het volk naar hun land en het behoud van de natuur.


De foto's vertegenwoordigen Tu BiShvat uit de dagen vóór de oprichting van de staat Israël en de eerste jaren daarna, en tonen een dag van verjonging. Via de tedere jonge boompjes probeerden planters nieuw leven te creëren en nieuwe hoop in ons land te planten. Veel van de jonge boompjes die op de foto's te zien zijn, sieren nu trots de bossen van Israël. Tot op heden heeft KKL-JNF meer dan 240 miljoen bomen geplant, en de aanplant gaat door.

161 weergaven1 opmerking

1 Comment


Directeur Biographies
Jan 25

𝗣𝗢𝗨𝗥 𝗧𝗢𝗨𝗧𝗘𝗦 𝗩𝗢𝗦 𝗣𝗥𝗘𝗢𝗖𝗖𝗨𝗣𝗔𝗧𝗜𝗢𝗡 𝗖𝗢𝗠𝗠𝗘 :

🍀 Tomber enceinte rapidement

🍀 Hépatite A,B,C

🍀 Kyste, Fibrome, Myome

☘️La faiblesse sexuelle

☘️ L'éjaculation précoce

☘️ Allongé ou Grossir le pénis .

☘️ Hémorroïdes externes / interne

☘️ La perte blanche

☘️ Azoospermie

🍀 AVC, Cancer Pour avoir de traitements définitivement des maladie suivant 👉

SiteWeb : https://puissantmarabout.wixsite.com/sorcier-voyant


( Joignable aussi sur whatsapp ) de https://wa.me/+22991199833

Like
bottom of page