israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Terwijl nieuwe besmettingen blijven stijgen blijkt effectiviteit van vaccin iets af te nemen


Foto MDA ter illustratie


Terwijl het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen in israël blijft toenemen en schoolkinderen ruim de helft van alle nieuwe besmettingen voor hun rekening nemen, de Delta variant 90% van alle nieuwe besmettingen betreft, meldt de Hebreeuwse krant Ynet op basis van gegevens van het ministerie van Volksgezondheid, dat de werkzaamheid van het Pfizer vaccin tegen het COVID-19 virus aan het afnemen is.


In de afgelopen 24 uur zijn er volgens het ministerie van Volksgezondheid in Israël 343 nieuwe besmettingen bijgekomen en zijn er in totaal 2.597 actieve patiënten in het land, terwijl meer dan 60.000 mensen in quarantaine thuis zitten.


Het aantal patiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gestegen en bedraagt nu 68, waarvan er 35 in ernstige toestand verkeren, met 17 van hen als kritiek gedefinieerd en 16 van hen aan beademingsapparatuur aangesloten.


Het dodental blijft staan op 6.428.


Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid zijn meer dan de helft van de besmette patiënten scholieren die op school zijn besmet met het virus.


Van de 2.597 actieve patiënten zijn volgens het ministerie 1.236 actieve COVID patiënten afkomstig uit het onderwijssysteem, waarvan 1.157 scholieren en 79 personeelsleden


Verontrustend is echter de mededeling van het ministerie van Volksgezondheid dat de werkzaamheid van het coronavirusvaccin om infecties te voorkomen aan het dalen is.


Waar in de periode tussen 2 mei en 5 juni de bescherming 98,2% tegen ernstige ziek worden was, daalde het beschermingspercentage tussen 6 juni en 3 juli met 5% tot 93%. De komende weken zal blijken of deze daling zich doorzet en of gevaccineerden spoedig voor een derde keer moeten worden gevaccineerd, inplaats van tegen het eind van het jaar, zoals eerder werd gezegd.


Uit nieuwe cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat het Pfzier vaccin dat de slechts 64 procent effectief was in het voorkomen van coronavirusinfectie door de Delta virusvariant.


Ondertussen gaf een onderzoek van onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit en het Hadassah Universitair Medisch Centrum aan dat het Pfizer-vaccin 60-80% effectief is tegen infectie door de Delta-stam.


Maar de onderzoekers van de Hebreeuwse Universiteit waarschuwden dat het te vroeg was om met zekerheid te zeggen hoe effectief het vaccin is om ziekenhuisopname te voorkomen.


Gegevens uit Singapore en het VK geven daarentegen aan dat het Pfizer-vaccin nog steeds overweldigend effectief is in het voorkomen van de ernstigste symptomen.


De daling in beschermende effectieve tijd is mogelijk ook de oorzaak dat 55% van de nieuwe infecties werd gevonden onder de reeds volledig gevaccineerde populatie.


"Vaccinaties lijken minder effectief te worden", zei een hoge gezondheidsfunctionaris. "Het is absoluut noodzakelijk dat Israëli's die terugkeren van een reis naar het buitenland vijf dagen na hun aankomst opnieuw worden getest, naast de tests die op de luchthaven bij aankomst worden uitgevoerd. Het ministerie zou ook een booster-injectie moeten overwegen voor degenen met een verminderd immuunsysteem en de oudere bevolking," zei hij.


Dinsdag komt het coronavirus kabinet bij elkaar om eventuele nieuwe beperkingen te bespreken, waaronder de invoering van het 'groene paspoort' waardoor niet-gevaccineerden minder mogelijkheden hebben om evenementen of restaurants te bezoeken.

1.077 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws