top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VIDEO: Thermische beeldvorming is de sleutel tot afname bosbranden in Israël


Screenshot YouTube


Op een recente regenachtige dag begin december verzamelde een groep bosbouw- en brandbeveiligingsexperts van de KKL-JNF (Keren Kayemeth L'Israel-Jewish National Fund) zich op een heuvel ten noorden van Moshav Nir Ezion in het Carmel-gebergte.


De datum en locatie waren geenszins een willekeurige keuze. Het was hier vlakbij, op 2 december 2012, dat een van de meest catastrofale branden in de geschiedenis van Israël uitbrak.


In slechts vier dagen hadden de vlammen zich verspreid over 40.000 dunams (9.900 acres), van het Druzische dorp Usfiya tot aan de buitenwijken van Haifa.


De brand veroorzaakte de dood van 44 mensen, de evacuatie van 17.000 mensen en de vernietiging van 1,5 miljoen bomen.


Toen de rook was opgetrokken, ontdekte de toenmalige staatscontroleur dat er "significante, fundamentele en ernstige" tekortkomingen waren geweest, van brandbestrijdingscapaciteiten tot het hoogste regeringsniveau.Minder bosbranden

Sindsdien is er veel veranderd. Het belangrijkste is dat het aantal bosbranden is afgenomen, volgens Rami Zaritsky, hoofd bosbrandveiligheid bij KKL-JNF.


“In 2020 waren er 1.020 bosbranden die zich uitstrekten over 60.000 dunams. Dit daalde tot 814 in 2021 en dit jaar waren het 448 branden over 18.900 dunams”, vertelt hij aan ISRAEL21c.


Gilad Ostrovsky, directeur van de bosbouwafdeling van de KKL-JNF, is van mening dat de daling van het aantal bosbranden grotendeels kan worden toegeschreven aan een strategiewijziging, met de nadruk op vroege detectie en snelle reactietijd, evenals innovatieve technologie.


Een bosbrand in de heuvels van Jeruzalem. Foto door Amos Luzon via ISRAEL21C


Het belangrijkste arsenaal van de KKL-JNF om branden te beheersen voordat ze uit de hand lopen, is het Tinshemet-Toren warmtebeeldsysteem, dat de afgelopen drie jaar in gebruik is geweest.


De Tinshemet (kerkuil "zoals hij alles van bovenaf ziet"), is een drone die 100 meter boven de grond zweeft om gegevens te verzamelen en in realtime te delen onder alle zichtomstandigheden, ook in het donker.


Het drone-gedeelte van het Tinshemet-Toren-systeem. Foto door Yoav Dvir via ISRAEL21C


Het werkt samen met de Toren ("mast"), een krachtige thermische camera die op een mast van 10 meter wordt gehesen en aan elk transportmiddel is bevestigd, waardoor het mobiel wordt. Binnenkort komt er een nieuwer model in bedrijf dat 30 meter bereikt.


Deze twee apparaten detecteren onregelmatige hitte of beweging en lokaliseren de exacte locatie binnen een straal van 100 kilometer, van "de kleinste brandende sigaret tot een brand", zegt KKL-JNF's Enforcement Manager Haim Tepperberg. “We hebben onlangs een brand gelokaliseerd tijdens een scan van Megiddo naar Tel Azeka, 120 kilometer verderop.”


Het gemonteerde thermische camera-onderdeel van het Tinshemet-Toren-systeem. Foto door Yoav Dvir via ISRAEL21C


Live demonstratie

ISRAEL21c kreeg een live demonstratie van het systeem te zien.


Rami Zaritzky instrueert een collega die op de heuvel aan de overkant wacht om een ​​gecontroleerd vuur aan te steken. Toren, de gemonteerde thermische camera, pikt het onmiddellijk op en zet de drone in om het te onderzoeken.


In het busje waarop het is gemonteerd, toont een scherm live videobeelden van het gedreun van de brand en de omliggende gebieden. Een ander scherm met informatie van de camera toont een grijs beeld en een zwarte stip die de brand en de exacte locatie aangeven.


Scherm met informatie over brandbestrijding uit het bos. Foto door Yoav Dvir via ISRAEL21C


“Dit is het soort informatie van onschatbare waarde dat ons zal helpen brandweerlieden te sturen om de veiligste routes te naderen en te verlaten. Vaak is het niet het bereiken van de brand een probleem, maar het vinden van een veilige doorgang om het gebied te verlaten”, zegt Moni Katz, die deelnam aan de ontwikkeling van het systeem.


Het vuur breken

Het tweede deel van de KKL-JNF-brandbeveiligingsstrategie is het vertragen van branden door middel van brandstofonderbrekingen.


Brandstof betekent in dit geval vegetatie, legt Mor Ashkenazi uit, de hoofdbrandpreventiefunctionaris van KKL-JNF die een masterdiploma in plantenwetenschappen heeft behaald aan de Hebreeuwse Universiteit.


"Brandstofonderbrekingen zijn bufferzones die tot doel hebben nederzettingen te beschermen en levens te redden door gebieden met verschillende dichtheden en boomsoorten te creëren", voegt hij eraan toe.


Grazende dieren worden ingezet om de vegetatie te helpen uitdunnen, maar er moet een aanzienlijk aantal bomen worden gekapt om een ​​echte brandstofonderbreking te creëren.


Ashkenazi geeft het voorbeeld van het vegetatiegebied rond het dorp Usfiya, waar de vegetatie 30 tot 40 meter werd terug geschaald.


"Tot op heden heeft ons beheeractieplan de belangrijkste risicogebieden voor branden in Israël geïdentificeerd en heeft het 90 procent van de gemeenschappen in gevarenzones behandeld door brandstofonderbrekingen te creëren", zegt hij.


Mensen reageren niet altijd goed als ze zien dat er bomen worden gekapt, erkent Ostrovsky.


"Mensen zien KKL-boswachters delen van het bos vernietigen en we moeten ze overtuigen en uitleggen dat het voor hun eigen veiligheid is."


Er is ook scepsis over de bomen die in die eerste jaren van de staat werden uitgekozen om te worden geplant. Was het een vergissing om dennenbossen aan te planten?


Dennenbomen waren een goede eerste keuze, zegt Ashkenazi, omdat ze “een van de weinige bomen zijn die hier tegen de hitte kunnen. Wanneer ze volwassen worden en groot worden, bieden ze een goede omgeving voor loofbomen zoals eiken, witte aardbeien, vijgen en pistache om eronder te groeien. Hierdoor ontstaat een complex bos dat beter bestand is tegen branden.”


"Bossen leveren zoveel ecologische diensten aan ons milieu, maar met klimaatverandering moeten we heel voorzichtig zijn met hoe we ze uitbreiden en levens niet in gevaar brengen", waarschuwt Ashkenazi.63 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page