top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tijdens wandeling op het strand vond Israëlische vrouw 3000 jaar oud beeldje van Egyptische godin


Foto Yuli Shwartz / Israel Antiquities Authority


Een Israëlische vrouw die op het strand van Palmachim in het zuiden van Israël liep, vond een oud beeldje van een Egyptische godin die vermoedelijk meer dan 3000 jaar oud is, zei de Israel Antiquities Authority dinsdag.


Lydia Marner, 74, uit Lod, en haar man wandelen elke week langs het strand van Palmachim. Toen ze ongeveer een maand geleden bij stormachtig weer in de buurt van het water liepen, zag Marner een ongewone steen naast haar in het water drijven.


"Het was een nogal stormachtige dag; de golven waren hoog en het weer was winters. Tijdens de wandeling langs het water zag ik een steen naar me toe komen. Ik belde meteen mijn man en vertelde hem - dit is niet iets gewoons. Ik zag dat hier iets ongewoons was", zei Marner.


Marner nam een ​​foto van het beeldje en stuurde het naar haar vrienden, die haar aanraadden het door professionals te laten controleren. Ze nam vervolgens contact op met de Israel Antiquities Authority via haar Facebook-pagina en Dror Citron en Idan Horn, inspecteurs van de Autoriteit, kwamen het beeldje onderzoeken en ontdekten dat het een oud artefact was.


"Ik kan niet geloven dat ik dit heb verdiend", zegt Marner, die dol is op onderzoek en leren over geschiedenis en archeologie.


"Deze beeldjes, die werden gebruikt voor aanbidding, worden over het algemeen geïdentificeerd met de Egyptische godin Hathor en zijn een indicatie van de Kanaänitische cultuur in het land Israël, vooral tijdens de late bronstijd", zei Amir Golani van de IAA.


Lydia Marner. Foto Idan Horen / Israel Antiquities Authority


Golani legde uit dat "de Kanaänieten rituele en religieuze gewoonten overnamen van de Egyptenaren, die in die tijd over onze regio regeerden. gebruikt om rituele beeldjes op een centrale plek in huis te plaatsen, voor geluk en bescherming tegen slechte dingen.


Hoewel het beeldje erg versleten is, is het type ons bekend. Het is gemaakt van klei die in een steenpatroon was ingebed , waardoor grootschalige productie van dit type beeldje mogelijk is.


Foto Yuli Shwartz / Israel Antiquities Authority


Men kan herkennen dat dit de godin Hathor is door haar kapsel, dat de hoorns van een stier simuleert, en door de prominente ogen en oren die voor haar zijn ontworpen. Hathor was een machtige godin, die vele deugden symboliseerde voor de Egyptenaren - vruchtbaarheid, kracht, bescherming en wijsheid."
171 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page