top of page
 • Foto van schrijverJoop Soesan

Torenhoge investeringen in Israëlische space-tech startups


Foto via Ramon Foundation.


Israëlische ruimtevaarttechnologie heeft net een boost gekregen toen Earth & Beyond Ventures , een nieuw durfkapitaalfonds in een vroeg stadium dat zich richt op de ruimtevaartindustrie, aankondigde dat het 125 miljoen dollar zal investeren in lokale deeptech- en ruimtevaartstartups.


Het nieuwe fonds is bedoeld om de expertise van Israël op het gebied van lucht- en ruimtevaart, satelliettechniek en de groeiende "New Space"-markt te benutten.


Het is het eerste fonds in zijn soort in het Heilige Land dat zich richt op innovaties die zowel in de ruimte als op aarde kunnen werken.


De algemene partners van het fonds zijn Daniel Recanati, oprichter van Rhodium; Doron Zauer; Israël Biran; en Ofer Asif van Spacecom. Ondersteuners zijn onder meer:


 • Corning, de wereldwijde materialen- en productiegigant die al meer dan 50 jaar materialen en producten aan NASA levert.

 • Het Japanse elektronicabedrijf Kyocera.

 • Samtec, een wereldwijde fabrikant van elektronische connectiviteitscomponenten.

 • De Israëlische leverancier van satellietcommunicatiediensten Spacecom.

 • De Israëlische innovatieautoriteit.

Investeringen in ruimtetechnologie zijn de afgelopen jaren veranderd. In het niet zo verre verleden werd de industrie gedomineerd door overheidsfinanciering en lag de focus vooral op ruimteverkenning en defensie. Investeringen komen tegenwoordig meer uit de private sector met uitgesproken ondernemers als Elon Musk en Jeff Bezos voorop.


Bank of America Merrill Lynch en Morgan Stanley hebben geschat dat "Space 2.0" tegen 2040 meer dan $1 biljoen aan inkomsten zou kunnen genereren. Tussen 2012 en 2021 zijn de totale jaarlijkse investeringen in de commerciële ruimtevaartsector gegroeid van $300 miljoen tot meer dan $10 miljard, volgens McKinsey.


De groei wordt gedreven door:


 • Vooruitgang in de technologie.

 • Een groeiende vraag naar ruimtegebaseerde diensten.

 • Een verschuiving naar een meer marktgestuurde benadering van ruimtevaartactiviteiten.

 • NASA's plannen voor maanmissies en daarbuiten.

 • Concurrentie van nieuwkomers op het gebied van ruimtevaarttechnologie in China, India en de European Space Agency. Ook het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Japan en Zuid-Korea hebben ambitieuze ruimtevaartplannen.

 • New Space-bedrijven zijn meer gericht op het de ruimte in krijgen van middelen die diensten kunnen verlenen zoals verbeterde aardobservatie; ruimtegebaseerde gegevensopslag en -verwerking; ontwikkeling van verbeterde materialen voor lichtere satellieten; productie in de ruimte; en medicijnontdekking zonder zwaartekracht voor farmaceutische bedrijven.

Ondanks zijn kleine omvang heeft Israël expertise in veel van de technologieën die startups in de ruimte nodig hebben, waaronder de ontwikkeling van halfgeleiders, robotica, sensoren, slimme boerderijen, kwantumcomputing, zonne-energie, cyberbeveiliging en alternatieve eiwitten. Dit laatste zou mensen moeten helpen bij het vinden van eten tijdens lange ruimtereizen.


Het Earth & Beyond-team in Tel Aviv, v.l.n.r.: Doron Landau, Assaf Wise, Chen Klimor, Daniel Recanati, Ofer Asif, Noga Yaari, Baruch Schori, Doron Zauer, Zack Fagan, Israel Biran. Foto met dank aan EBV via ISRAEL21C


Op korte termijn hoopt Earth & Beyond dat diezelfde technologieën oplossingen zullen bieden voor de meest urgente problemen van onze planeet, zoals het voorkomen van verdere klimaatverandering, het vinden van nieuwe energie- en materialenbronnen en het ontwikkelen van snellere computerplatforms.


Earth & Beyond Ventures zegt dat het seed- en pre-seed-rondes tussen $ 500.000 en $ 2 miljoen zal investeren.


“Israëls prestaties op het gebied van de ontwikkeling van innovatieve technologieën zijn wereldberoemd, maar velen realiseren zich niet dat Israël een van de eerste landen was die zijn eigen satelliet ontwierp, bouwde en lanceerde, een prestatie die een enorme interdisciplinaire expertise en knowhow vereist,” merkt Baruch Schori, CEO van Earth & Beyond Ventures tegen ISRAEL21C op.


"Samen met onze investeerders en partners in het ecosysteem is het onze taak bij Earth & Beyond Ventures om de diepgaande technologieën en ideeën te identificeren en te ondersteunen die krachtige toepassingen kunnen worden, niet alleen hier op aarde, maar ook in de ruimte."54 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page