israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Twee politieagenten uit Ashdod vinden 1.500 jaar oude pilaar op het strand uit Byzantijnse periode


Politieagenten Eitai Dabosh en Sagiv Ben Gigi bij de gevonden pilaar. Foto Israel Antiquities Authority


Het was vorige week een normale routine patrouille over het strand van Ashdod voor de politieagenten Eitai Dabosh en Sagiv Ben Gigi toen ze een glanzend voorwerp zagen dat uit het zand stak.


Toen ze zagen dat het een pilaar bleek te zijn meldden ze dit aan de Israel Antiquities Authority (IAA), die meteen inspecteurs stuurde die ontdekten dat het object een oud relikwie was, waarschijnlijk een pilaar van de overblijfselen van een kerk uit het Byzantijnse tijdperk


Zo werd de 1.500 jaar oude pilaar gevonden. Foto Israëlische Oudheden Autoriteit


Ashdod-Yam (zee) was gelegen aan de zuidkust van de stad Ashdod en was een van de belangrijkste kuststeden van de Byzantijnse periode. De stad, bekend als "Azotus Parlius", was verspreid over een groot gebied, en op de oude Jordaanse Madaba kaart, die deel uitmaakt van een vloermozaïek in de vroeg-Byzantijnse kerk van Sint-Joris in Madaba, wordt het afgebeeld met openbare gebouwen, inclusief kerken.


Vanaf 2017 heeft Prof. Alexander Fantalkin van de Universiteit van Tel Aviv, directeur van het Ashdod-Yam Archaeological Project, waar bezoekers overblijfselen kunnen vinden die dateren uit de late bronstijd met indrukwekkende overblijfselen uit het Byzantijnse tijdperk, van een basiliek met drie schepen en kapellen tot een kerkcomplex, mozaïeken en grafinscripties, onder meer van schijnbaar vrouwelijke religieuze leiders.


Professor Fantalkin denkt dat de pilaar werd blootgelegd als gevolg van recente winterstormen.


"Het is niet ondenkbaar dat de zuil die werd blootgelegd toebehoorde aan een oude kerk afgebeeld op een kaart van Madaba", zei Avi Levy, een IAA-archeoloog in het subdistrict Ashkelon, in een persbericht.

85 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws