top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Tweede synagoge uit het tempeltijdperk opgegraven in Migdal nabij het meer van Tiberias


Een 2000 jaar oude synagoge uit de Tweede Tempelperiode werd onlangs ontdekt in Migdal, in het noorden van Israël. Foto via Universiteit van Haifa


In Migdal, een grote Joodse nederzetting uit de oude tijd, is onlangs een 2000 jaar oude synagoge uit de Tweede Tempelperiode ontdekt. Migdal, vermoedelijk gelegen op de plaats van het ontvolkte dorp al-Majdal, op een heuveltop met uitzicht op de Kinneret, diende als de belangrijkste basis voor Yosef Ben Matityahu (Flavius ​​Josephus) in zijn oorlog tegen de Romeinen in Galilea tijdens de Grote Opstand. Dit is de eerste keer dat twee synagogen zijn gevonden in een enkele nederzetting uit de Tweede Tempelperiode.


“De ontdekking van een tweede synagoge in deze Galileïsche nederzetting werpt licht op het sociale en religieuze leven van de Joden in het gebied in deze periode en weerspiegelt de behoefte aan een speciaal gebouw voor het lezen en bestuderen van de Thora en voor sociale bijeenkomsten”, aldus Dina Avshalom. -Gorni, een van de directeuren van de opgravingen. “De ontdekking van een tweede synagoge werpt een nieuw licht op het joodse gemeenschapsleven in Galilea.”


De archeologische opgravingen op de site worden uitgevoerd door YG Contractual Archaeology Ltd., geleid door Yehuda Govrin, en onder de academische auspiciën van het Zinman Institute of Archaeology aan de Universiteit van Haifa. De opgravingen worden uitgevoerd in overeenstemming met een aanbesteding die is uitgegeven door het nationale infrastructuurbedrijf Netivei Israel, in de vorm van een bergingsopgraving als onderdeel van de uitbreiding van Route 90 (kruispunt Migdal).


Migdal, gelegen aan de noordwestelijke oever van het Meer van Galilea, was 2000 jaar geleden een grote Joodse nederzetting. Na de verwoesting van de Tweede Tempel diende het Flavius ​​Josephus als de belangrijkste basis in zijn oorlog tegen de Romeinen in Galilea.


Foto Universiteit van Haifa


Aan de oostelijke kant van Migdal werd meer dan tien jaar geleden een synagoge opgegraven door de Israel Antiquities Authority. Die synagoge dateert ook uit de periode van de Tweede Tempel. Een unieke steen werd blootgelegd in het midden van de synagoge met het reliëf van een zevenarmige kandelaar (Menorah); de graafmachines suggereren dat de kunstenaar die het reliëf heeft gemaakt, de menora in de tempel repliceerde. De steen is momenteel te zien in een tentoonstelling van de Israel Antiquities Authority in Yigal Allon House.De nieuw opgegraven synagoge is een breed, vierkant gebouw opgetrokken uit basalt en kalksteen. Het bestaat uit een centrale hal en twee extra kamers. De wanden van de centrale hal zijn bekleed met wit en gekleurd pleisterwerk. Een stenen bank, ook bedekt met gips, loopt langs de muren. In een kleine kamer aan de zuidkant van de hal werd een gepleisterde stenen plank gevonden; de kamer kan zijn gebruikt om rollen op te slaan.


Het gebouw dat tijdens de opgravingen van 2009 werd blootgelegd, was de eerste synagoge uit de Tweede Tempelperiode die in Galilea werd gevonden, en de negende in het hele land. Nu is, zoals opgemerkt, in dezelfde nederzetting een tweede synagoge gevonden.


Prof. Adi Erlich, hoofd van het Zinman Instituut voor archeologie aan de Universiteit van Haifa, zei: “Het feit dat we twee synagogen hebben gevonden, toont aan dat de Joden uit de Tweede Tempelperiode op zoek waren naar een plek voor religieuze, en misschien ook sociale, bijeenkomsten. De steen met het reliëf van een menora van de andere synagoge in Migdal, suggereert dat de plaatselijke joden Jeruzalem als hun religieuze centrum zagen, en dat hun plaatselijke activiteiten onder deze centrale plaats plaatsvonden. De synagoge die we nu aan het opgraven zijn, ligt dicht bij de woonstraat, terwijl de synagoge die we in 2009 hebben opgegraven, omgeven was door een industriegebied. Zo werden de plaatselijke synagogen gebouwd binnen het sociale weefsel van de nederzetting.”


Shai Klartag van Netivei Israel zei: “Het veiligheidsproject dat we in Netivei Israel hier op Migdal Intersection uitvoeren, zal een belangrijke rol spelen bij het redden van levens en het voorkomen van verkeersongevallen. Als iemand die al vele jaren ingenieur is, ben ik er trots op dat we dankzij de huidige en toekomstige projecten van Netivei Israel het voorrecht hebben om verbazingwekkende bevindingen zoals deze uit het schitterende verleden van het Land van Israël te ontdekken.”


Dr. Yehuda Govrin voegde eraan toe dat alle betrokkenen van plan zijn ervoor te zorgen dat de synagoge op de site behouden blijft en toegankelijk zal zijn voor bezoekers, onder voorbehoud van afstemming met de autoriteiten.562 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page