israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Uit Israëlisch onderzoek blijkt dat myocarditis na vaccinatie slechts bij 0,002% voorkomt


Ter illustratie. Screenshot YouTube


De afgelopen maanden is er een verband gevonden tussen coronavirusvaccins die gebruikmaken van mRNA-technologie en zeer zeldzame gevallen van myocarditis (ontsteking van de hartspier) en pericarditis (ontsteking van het slijmvlies rond het hart). Een nieuw Israëlisch onderzoek heeft uitgewezen dat het risico op hartontsteking als gevolg van het coronavirusvaccin van Pfizer buitengewoon laag en bij uitstek behandelbaar is.


Onderzoek uitgevoerd door de grootste zorgaanbieder van Israël, Clalit, samen met het Beilinson Medical Center, en woensdag gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, onderzocht gegevens over 2,5 miljoen gevaccineerde Israëli's, van wie 94% twee doses van het vaccin had gekregen, meldt The Times of Israel.


Het bleek dat gevallen van een dergelijke ontsteking zich voordeden bij 54 mensen (51 mannen, drie vrouwen) of 2,13 van elke 100.000 gevaccineerden (ongeveer tweeduizend procentpunt). Daarvan was 98 procent van de gevallen mild (76%) tot matig (22%) en veroorzaakte geen schade aan de hartfunctie. Een enkele persoon van de 2,5 miljoen ondervond een ernstig geval waarvoor ziekenhuisopname nodig was, en herstelde daarna, zo bleek uit de studie.


Als het gebeurt, is de bijwerking van hartontsteking vooral waargenomen bij jongere mannen, na hun tweede dosis. De nieuwe studie toonde dat aan: 69% van de gevallen trad op na de tweede injectie, meestal bij mannen en meestal in de leeftijdsgroep van 16-29 jaar (waarbij de prevalentie 10,7 was voor elke 100.000).


Onderzoeker Dr. Guy Witberg van het Beilinson ziekenhuis zei: "Deze studie is de eerste die een geloofwaardige beoordeling van de incidentie van myocarditis mogelijk maakt", en de bevindingen tonen aan dat dit een relatief zeldzame gebeurtenis is, zelfs bij de populatie met een groter risico, de jonge mannen."


De belangrijkste medische adviseur van de VS, Dr. Anthony Fauci, de belangrijkste Amerikaanse expert op het gebied van infectieziekten, vertelde afgelopen vrijdag aan Reuters dat een belangrijke vraag die nog moest worden beantwoord, was "de veiligheidsgegevens van een mRNA bij jonge mensen met betrekking tot myocarditis."


"De Israëli's zullen relatief snel over die gegevens beschikken omdat ze iedereen in het land, denk ik, vanaf 12 jaar inenten, inclusief hun militaire rekruten," zei Fauci. Hij voegde eraan toe dat de gegevens volgens het rapport "kunnen helpen de leemte in de veiligheidsinformatie over mRNA-vaccins te dichten".

115 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws