top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

VAE gebruiken het Israëlische Barak luchtverdedigingssysteem tegen Iraanse ballistische raketten


Foto via Google Earth


De Verenigde Arabische Emiraten hebben het door Israël gemaakte Barak luchtverdedigingssysteem ingezet tegen Iraanse ballistische raketten, kruisraketten en drones, blijkt uit satellietbeelden.


Israël en Arabische bondgenoten in het oosten hebben een gezamenlijk luchtverdedigingssysteem opgezet. Het initiatief begon na de ondertekening van de Abraham-akkoorden en heeft de afgelopen zes maanden vorm gekregen. Het doel van de strategische samenwerking is het tegengaan van toenemende Iraanse raket- en droneaanvallen in de regio.


In april werden tien grote vrachtvliegtuigen van de Emirati Air Force gespot op de Israëlische luchtmachtbasis Nevatim, meldt Haaretz. In haar rapport over de aankoop door de VAE van het door Israël gemaakte SPYDER-luchtafweersysteem, onthulde Reuters ook dat de golfstaat een ander niet nader genoemd Israëlisch luchtverdedigingssysteem had gekocht.

Vorige week publiceerde de Breaking Defense-website rapporten van Israëlische defensiebronnen dat de VAE het Barak-luchtverdedigingssysteem hadden ingezet. Satellietbeelden tonen twee volledig operationele raketwerpers en een ELTA-radar ten zuiden van Abu Dhabi, meldt Haaretz.

In de afgelopen twee jaar heeft Iran militaire bases en kritieke infrastructuur, lucht- en zeehavens, en oliedepots in Saoedi-Arabië, de VAE en Irak, en schepen in de Golf aangevallen, die voornamelijk werden uitgevoerd door de Quds Force van de Iraanse Revolutionaire Garde met voornamelijk dezelfde drones die Rusland ook heeft gekocht om tegen Oekraïne te gebruiken.


Het Barak-systeem was oorspronkelijk ontworpen om Israëlische patrouilleboten van de marine te verdedigen tegen vijandelijke zee-naar-zee raketten. Het Barak 8-model is ontwikkeld als onderdeel van een Israëlische en Indiase samenwerking en is verkrijgbaar in marine- en oppervlakteversies.


Barak 8. Foto Wikipedia Commons


Het biedt marineschepen en gasvelden en strategische infrastructuur op het land bescherming tegen geavanceerde kruisraketten, ballistische raketten, vliegtuigen en drones met een bereik tot 150 km.


Het Barak systeem is de nieuwste toevoeging aan het regionale luchtverdedigingssysteem en een aanvulling op reeds bestaande wapensystemen van de lidstaten of die de VS in de regio hebben ingezet – zoals het enorme radarsysteem in de Negev-woestijn van Israël, de AEGIS-wapensystemen die zijn ingezet op Amerikaanse marineschepen die patrouilleren in de Rode Zee en de Perzische Golf, satellietsystemen van de Golfstaten en andere vliegtuigen en raketafweersystemen die in de regio worden ingezet


Behalve de Israëlische marine zijn India en Azerbeidzjan de andere landen die het systeem inzetten waar zich nu dus de VAE bijvoegd, die de raketten gebruikten om ballistische raketten van Russische makelij te onderscheppen die Armenië lanceerde tijdens de laatste gevechtsronde tussen de twee landen, in 2020.74 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page