top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Van een donkere bunker in Oekraïne tot het behalen van een diploma aan de Universiteit van Tel Aviv


Kirill Drik. Foto Universiteit van Tel Aviv


De ongelooflijke ervaring van een masterstudent aan de School of Political Science, Government, and International Affairs aan de Universiteit van Tel Aviv, die verstrikt raakte in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne en zich tien maanden lang verborg voor het Oekraïense leger (dat probeerde hem rekruteren) in een verlaten en donkere bunker, omringd door het geluid van explosies, ratten en een vieze geur. Gelukkig zorgde zijn partner ervoor dat hij elke dag eten kreeg.


Hoewel er nauwelijks actief internet was in de bunker, zette hij zijn studie op Zoom voort, met de hulp van de coördinator van hogere opleidingen van de universiteit, het hoofd van de school en het voltallige onderwijzend personeel, allemaal werkend aan de taak: "Voltooiing van Kirill Drik's graad". Iets meer dan een week geleden vervulde Kirill zijn droom en ging hij het podium op aan de Universiteit van Tel Aviv om zijn diploma te behalen.


Foto UTA


"Tijdens de oorlog in Oekraïne was de grootste moeilijkheid voor mij het schrijven en het halen van de opdrachten voor het voltooien van de cursus", zegt Kirill opgewonden. "De bunker waarin ik woonde in de stad Dnipro was een donkere, verlaten schuilplaats met alleen een klein nachtlampje. Er was nauwelijks internet, er hing een vreselijke stank van rioolwater, de ratten liepen tussen mijn benen door en op de achtergrond Ik hoorde constant de echo's van explosies. De bunker lag naast een munitiefabriek, dus Russische vliegtuigen bombardeerden het gebied constant en er klonken veel alarmen. Ik was bang en wist niet of ik ooit terug zou kunnen naar mijn normaal leven.", vervolgde Kirill. Wanneer Kirill de nachtmerrie beschrijft die hij doormaakte in Oekraïne, is het moeilijk voor te stellen dat hij slechts een paar maanden daarvoor in Israël woonde en werkte aan een masteropleiding aan de School of Political Science, Government, and International Affairs aan de Universiteit van Tel Aviv.


Kirill emigreerde in 2017 als eenzame soldaat naar Israël vanuit Oekraïne en diende fulltime in de IDF als vrijwilliger in de commando-eenheid, ondanks enkele gezondheidsproblemen. Na zijn vrijlating uit het leger begon hij zijn studie als masterstudent politieke wetenschappen aan de Universiteit van Tel Aviv. Tijdens de semestervakantie in februari 2022 ging hij op bezoek bij zijn ouders in Dnipro, in het oosten van Oekraïne. Tijdens zijn verblijf werd zijn moeder ziek, werd in het ziekenhuis opgenomen en moest Kirill zijn vakantie met vijf dagen verlengen tot 25 februari. De dag voor zijn vlucht terug naar Israël brak de oorlog uit tussen Rusland en Oekraïne, en Kirill, die een dubbele nationaliteit heeft (Israëlisch en Oekraïens), kon het land niet verlaten vanwege de verplichting van alle burgers om dienst te nemen in het leger. Kirill: "Na het uitbreken van de oorlog kondigde het Oekraïense leger aan dat iedereen werd gerekruteerd om te vechten, en ik had geen andere keuze dan weg te rennen en me tien maanden in een bunker te verstoppen, en mijn partner zou me elke dag eten en basisbehoeften brengen ."


Een positief lichtpunt, bijna het enige in die tijd, was het dagelijkse contact van Kirill met Sigal Shachar, coördinator van geavanceerde graden aan de School of Political Science, Government and International Affairs van de Universiteit van Tel Aviv. Het hoofd van de school, prof. Hanna Lerner, steunde Kirill ook volledig en werkte krachtig om het volledige onderwijzend personeel te rekruteren voor de missie: "Afstuderen van Kirill Drik".


Onder onmogelijke omstandigheden, opgesloten in de bunker, handhaafde Kirill een studieroutine die vier cursussen in Zoom, examens en projecten omvatte. Prof. Lerner: “Vanaf het moment dat we beseften dat Kirill in Oekraïne ondergedoken zat, was het erg belangrijk voor ons om bijna dagelijks contact met hem te houden. Ik vroeg de docenten om ons regelmatig te melden als hij lessen miste, en we hebben allemaal geprobeerd om studiemateriaal klaar te maken zodat hij klaar zou zijn voor de lessen die op Zoom plaatsvonden. Het had niet gemakkelijk voor hem kunnen zijn, en we zijn erg trots op Kirill, die niet opgaf en bleef studeren, zelfs onder het geluid van beschietingen en alarmen, terwijl hij zich dagenlang verstopte in een bunker."


Tien maanden later, en na vier mislukte pogingen om over de grens te ontsnappen, kreeg Kirill plotseling een telefoontje van Sigal die hem meedeelde dat de universiteit er na veel moeite in geslaagd was om in samenwerking met de Lowy International School alle documenten voor hem te regelen. die ontbraken om hem in staat te stellen Oekraïne te verlaten en terug te keren naar Israël.


Iets meer dan een week geleden, aan de Universiteit van Tel Aviv, slaagde Kirill erin zijn droom te realiseren, en in een spannende ceremonie, onder applaus van het publiek in de hal, ging hij het podium op om zijn diploma in ontvangst te nemen. Kirill bedankte het publiek en zei door zijn tranen heen: "Mijn verhaal is een overwinningsboodschap. Laat niets je tegenhouden. Met de hulp van wilskracht, technologie en goede mensen kun je ergens in slagen."


Foto UTA


Kirill concludeert: "Toen ik mijn diploma ontving, voelde ik dat ik eindelijk was teruggekeerd naar mijn vaderland. Ik heb het gevoel dat mijn vaderland Israël is en niet Oekraïne. De mensen hier zijn kinderen van God. De hulp die ik kreeg, maakte van Israël mijn familie. Ik ben blij dat ik die tien maanden in Oekraïne heb overleefd, waarin ik mijn droom heb vervuld om een master politieke wetenschappen te behalen in Israël, en bovenal ben ik blij dat alles wat ik heb gedaan niet voor niets is geweest, dat weet ik voor de rest van mijn leven zal ik nooit ophouden dankbaar te zijn voor alles wat de Universiteit van Tel Aviv voor mij heeft gedaan. Ik weet zeker dat we elkaar weer zullen ontmoeten als ik mijn doctoraat nastreef."

105 weergaven0 opmerkingen
bottom of page