top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vanavond begint het Soekot feest, hier enige uitleg


Sukkah. Screenshot YouTube


Vanavond begint Soekot, een Joodse feest van een week dat altijd vijf dagen na Yom Kippur valt. Soekot viert het binnenhalen van de oogst en herdenkt de wonderbaarlijke bescherming die G'd aan de kinderen van Israël gaf toen ze Egypte verlieten.


We vieren Soekot door in een met bladeren bedekte hut (bekend als een sukkah ) te verblijven en door de "Vier Soorten" ( arba minim ), vier speciale soorten vegetatie te nemen, een palmtak ( loelav ) , twee wilgen ( aravot ) , minimaal drie mirten ( hadassim ) en een citroen ( etrog ).


De Torah verwijst ernaar met twee namen: Chag HaAsif (“het Festival van Inzameling” of “ Oogstfestival ”) en Chag HaSukkot (“Festival van Booths”), die elk een reden voor de vakantie uitdrukken.


In Israël groeien de gewassen in de winter en zijn ze in het late voorjaar klaar voor de oogst. Sommige blijven een paar maanden op het veld staan ​​om te drogen en zijn pas in het vroege najaar klaar voor de oogst. Chag HaAsif is een tijd om waardering uit te spreken voor deze premie.


De naam Chag HaSukkot herdenkt de tijdelijke woningen G-d gemaakt om te schuilen onze voorouders op hun weg uit Egypte (sommigen zeggen dat dit verwijst naar de wonderbare wolken van glorie die ons afgeschermd van de woestijn zon, terwijl anderen zeggen dat het verwijst naar de tenten in waar ze woonden voor hun 40-jarige trektocht door de Sinaï-woestijn).


Tijdens Soekot wordt er gebeden om regen, opdat de gewassen zullen groeien. Het is opvallend dat het niet uitmaakt op welke data het feest wordt gehouden, regen komt er. Vaak tijdens de feestweek of kort erna.


In onderstaande video wordt op een simpele wijze Soekot uitgelegd:

200 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page