israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vanavond begint Yom Kippur, ook wel Grote Verzoendag genoemd


Foto via Chabad


Vanavond begint bij zonsondergang, Yom Kippur, ook wel Grote Verzoendag genoemd, voor Joden overal ter wereld de heilgste dag van het jaar waarbij er gedurende 25 uur wordt gevast en in Israël het normale leven compleet tot stilstand komt.

Ook al is er geen wet die het verbiedt, zijn er gedurende die 25 uur geen auto's op de wegen in Israël en gaan mensen die niet naar de synagoge gaan, er wandelend of op de fiets op uit. Ook zul je in Israël die dag geen muziek uit huizen horen komen, zijn winkels, bedrijven en horeca dicht, is er geen openbaar vervoer en heerst er een bijzondere sfeer in het land met andere straat geluiden.


Uit respect zal het overgrote deel van de Arabische bevolking ook niet met auto's over de verlaten snelwegen van het land rijden.Maar wat is Yom Kippur eigenlijk?


Yom Kippur is de heiligste dag van het jaar, wanneer we het dichtst bij G-d en bij de essentie van onze ziel zijn. Yom Kippur betekent “Dag van Verzoening”, zoals het vers verklaart, “Want op deze dag zal Hij u vergeven, om u te zuiveren, dat je gereinigd worden van al uw zonden voor G-d .”


De 10e dag van de Joodse maand Tisjrei in 2021 , dit jaar van enkele minuten voor zonsondergang op woensdag 15 september tot zonsondergang op donderdag 16 september

Bijna 26 uur lang 'kwellen we onze ziel': we onthouden ons van eten en drinken, wassen of gebruiken geen lotions of crèmes, dragen geen leren schoenen en onthouden ons van echtelijke relaties. In plaats daarvan brengen we de dag door in de synagoge, biddend om vergeving.


Op Yom Kippur kwellen we onszelf door het volgende niet te doen:

  • Eten of drinken ( zie indien nodig hier en raadpleeg een medische professional en een rabbijn)

  • Leren schoenen dragen

  • Lotions of crèmes aanbrengen

  • Wassen of baden

  • Het aangaan van echtelijke relaties

Naast specifieke acties, is Yom Kippur gewijd aan introspectie, gebed en het vragen van G'd om vergeving. Zelfs tijdens de pauzes tussen de diensten is het passend om op elk beschikbaar moment Psalmen te reciteren .


De dag wordt doorgebracht in de synagoge, waar we vijf gebedsdiensten houden:


Maariv, met zijn plechtige Kol Nidrei-dienst , aan de vooravond van Yom Kippur;


Shacharit , het ochtendgebed, dat een lezing uit Leviticus omvat, gevolgd door de herdenkingsdienst van Yizkor ;

Musaf , die een gedetailleerd verslag bevat van dedienstin de Yom Kippur-tempel ;

Priesterzegening,deze zegen, bekend als Birkat Kohanim , kan alleen worden gegeven door afstammelingen van Aaron , de hogepriester. Ze zegenen de gemeente met voorspoed, goddelijke gunst en vrede, gebruikmakend van een oude formule die in de Thora is geschreven.

Minchah , waaronder het lezen van het boek Jona ;


Neilah , de dienst "sluiten van de poorten" bij zonsondergang, gevolgd door de een toon op de sjofar die het einde van het vasten markeert, met de klinkende kreten van het Shema- gebed: "Hoor O Israël: G-d is onze Heer, G-d is één."

213 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws