israelnieuws tags israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vanavond Chanoeka concert uit de grote zaal van het Concertgebouw


Screenshot YouTube Chanouka concert 2018


Vanavond, zondag 5 december 2021 om 20.15 uur, presenteert de Stichting Jewish Music Concerts de Concert Stream van het 7e jaarlijkse Chanoeka Concert dat eerder die dag in de grote zaal van Het Concertgebouw zonder publiek is opgenomen.

Via deze gratis link zal de Concertstream te zien zijn: https://www.youtube.com/watch?v=S1bBpuGNsv8


Op het programma staan Yoni Rose en het Jewish Amsterdam Chamber Ensemble.

Werken van cantor en componist Victor Schlesinger (1885-1939) die precies 100 jaar geleden optrad in de Grote zaal van Het Concertgebouw zullen onderdeel zijn van het programma.


Dit Chanoeka concert is tevens de premiere van een nieuwe grote menora, een exacte replica van de nog oudere en duurdere Rintel Menorah, die 268 jaar geleden werd gebouwd en waarvan de waarde wordt geschat op $ 563.000 en te bezichtigen valt in het Joods Historisch Museum in Amsterdam.


Maar eigenlijk ook weer niet, vertelde Barry Mehler, het Het Rintel-ontwerp is zo speciaal dat we iets zo over de top wilden ontwerpen dat het de ogen van het publiek op een andere manier zou vangen"


"Het is de grootste Liberace-hanukkia die je je ooit kunt voorstellen", vertelde Barry Mehler, de organisator van het Chanoeka-concert, aan de Jewish Telegraphic Agency (JTA), verwijzend naar de Amerikaanse artiest wiens piano was bezaaid met strass-steentjes.


De ingrediënten hiervoor zijn onder meer 313.000 strass-steentjes, met een gecombineerd gewicht van 10 pond, en een hoge metalen structuur met negen takken. Het project kostte een paar duizend dollar, zei Mehler.


De menora in Liberace-stijl van Amsterdam in een pakhuis tijdens de bouw in Amersfoort, Nederland, 3 december 2021. Foto met dank aan Barry Mehler


Is een menora met nepdiamanten op het frame een bevredigende vervanging voor het ingewikkeld ontworpen exemplaar Rintel, met zijn 18e-eeuwse ontwerp? Mehler gelooft van wel.


"De Rintels zijn mooi, en je kunt niet met ze concurreren," zei hij. “Maar ze zijn ook in wezen flamboyant, gemaakt om ontzag en indruk te maken op hun stijlvolle manier. De nieuwe Amsterdam Hanukkah Concert Menorah die we maken zal hetzelfde effect bereiken – op verschillende manieren.”
289 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page
israelnieuws