israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Vandaag zijn nieuwe regels ingegaan: in Israël geldt het Groene Paspoort


Groen Paspoort. Screenshot YouTube


Vandaag, zondag, zijn in Israël de nieuwe regels ingegaan ter bestrijding van het COVID-19 virus en geldt bij bijna alles het gebruik van het Groene Paspoort dat aantoont of iemand tweemaal is gevaccineerd. Ook is men verplicht bij bijeenkomsten van meer dan 100 mensen een mondkapje te dragen waarbij er geen verschil is tussen bijeenkomsten in de buitenlucht of binnen.


De mondkapjes plicht betekend bijvoorbeeld ook dat in voetbalstadions een mondkapje moet worden gedragen. Maar ook in winkels en winkelcentra zijn mondkapjes verplicht, en verder in alle publieke ruimten.


Ook wordt er sterk op aangedrongen om zoveel mogelijk vanuit huis te werken, waarbij de overheid het voorbeeld geeft door 50% van de werknemers vanuit huis te laten werken. Ook moeten gevaccineerde verzorgers van geïnfecteerde kinderen onder de 12 jaar zichzelf in isolatie plaatsen.


Het Groene Paspoort geldt vanaf vandaag voor bijvoorbeeld, restaurants, evenementen, sportscholen en bijeenkomsten, ongeacht het aantal personen. Uitzonderingen zijn er voor gebedsruimten waar vanaf 50 personen of meer een mondkapje verplicht is.


Voor niet gevaccineerde kinderen onder de 12 jaar geldt vanaf 20 augustus dat ook zij een negatieve test moeten laten zien.


Nu er inmiddels 5.805.286 eenmaal zijn gevaccineerd, 5.393.198 tweemaal zijn gevaccineerd en 420.109 hun derde vaccinatie hebben gehad, hoopt men zoveel mogelijk van de 1,1 miljoen niet-gevaccineerden over de streep te trekken om zih alsnog te laten vaccineren.


Daarbij komt dat vanaf vandaag de kosten voor een negatieve test voor eigen rekening zijn, waardoor dat aardig in de papieren kan gaan lopen voor iemand die niet is gevaccineerd.


De eerste hulp organisatie Magen David Adom, MDA, exploiteerd vanaf vandaag 120 sneltest staions door het hele land, de kosten voor een dergelijke test bedragen NIS 52 (€ 14).


Het ministerie zei donderdag dat het vanaf deze week een proefproject start om serologische tests uit te voeren voor kinderen om degenen te ontdekken die mogelijk het virus hebben gehad zonder het te weten en daardoor significante antilichaam niveaus hebben.


Deze kinderen worden opgenomen in het Green Pass-systeem en hoeven niet in isolatie te gaan als ze worden blootgesteld aan een bekende virusdrager.


Een lockdown schijnt er vooralsnog niet te komen, in een interview met de publieke omroep KAN op zaterdag, verzekerde de direkteur voor volksgezondheid, Sharon Alroy-Preis de kijkers door haar uitspraak "dat dat wordt gezien als een laatste redmiddel".


Op dit moment liggen er ruim 324 patiënten in ernstige toestand in de ziekenhuizen, gezondheidsexperts zeggen dat een lockdown zou moeten worden ingevoerd zodra dat dat aan tal zich verdubbeld.

287 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws