top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Veertig jaar na de vondst is een oud amulet overgedragen aan de Israel Antiquities Authority.


De 1.500 jaar oude Arbel amulet. Foto Dafna Gazit-Israel Antiquities Authority


Een als een beschermend amulet gebruikte kettinghanger uit de Byzantijnse periode (equivalent aan de Talmoedische tijd in Galilea) is overhandigd aan de Israel Antiquities Authority.


Het amulet - dat Griekse inscripties en gravures draagt en ongeveer veertig jaar geleden in de buurt van de oude synagoge van Arbel werd gevonden door wijlen Tova Haviv, een van de eerste leden van de moshav - is nu door een familielid aan het National Treasures Centre gegeven. De bronzen hanger getuigt van de overtuigingen van de eigenaar en de angst voor het boze oog en schadelijke demonen.


Het amulet is een kettinghanger van brons. De voorzijde draagt de figuur van een ruiter op een galopperend paard. Het hoofd van de berijder is omgeven door een aureool en hij duwt een speer naar beneden in de richting van een vrouwelijke figuur die op haar rug ligt. In een halve cirkel boven de ruiter is een Griekse inscriptie gegraveerd die luidt: ‘The One God who Conquers Evil’. Onder de benen van het paard staan vier Griekse letters: I A W Θ, die staan voor de Joodse Goddelijke Naam (Jahweh, IHYH).


Foto Dafna Gazit-Israel Antiquities Authority


Op de achterkant wordt het afgebeelde oog doorboord door pijlen en door een gevorkt voorwerp. Het oog wordt van onderaf bedreigd door twee leeuwen, een slang, een schorpioen en een vogel. Op het bovenste deel van dezelfde zijde staat de afgekorte Griekse inscriptie: ‘One God’.


Volgens de onderzoeker van het amulet, Dr. Eitan Klein, adjunct-directeur van de 'Antiquities Theft Prevention Unit,' maakt het amulet deel uit van een groep van vijfde-zesde-eeuwse CE-amuletten uit de Levant die waarschijnlijk in Galilea en Libanon werden geproduceerd.


Deze groep amuletten wordt soms ‘Solomons zegel’ genoemd en de ruiter wordt afgebeeld terwijl hij de boze geest overwint - in dit geval een vrouw die wordt geïdentificeerd met de mythologische figuur Gello / Gyllou, die vrouwen en kinderen bedreigt en wordt geassocieerd met het boze oog. Het oog aan de achterkant kant is herkenbaar als het boze oog, dat op verschillende manieren wordt aangevallen en verslagen. Het amulet werd daarom waarschijnlijk gebruikt om bescherming te bieden tegen het boze oog, mogelijk om vrouwen en kinderen te beschermen."


Foto Dafna Gazit-Israel Antiquities Authority


Tijdens de Byzantijnse periode was Arbel een Joodse nederzetting en wordt het vaak genoemd in historische bronnen uit de Talmoedperiode. Het had een linnenproductie-industrie en vele wijzen bezochten de plaats en gaven er les.


'Hoewel geleerden de dragers van dergelijke amuletten in het algemeen als christenen of gnostici identificeren, kan het feit dat het amulet werd gevonden in de vijfde tot zesde eeuw na Christusn in een joodse nederzetting met een synagoge erop wijzen dat zelfs joden uit die periode amuletten van dit type droegen voor bescherming tegen het boze oog en demonen”, zegt Klein.


67 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page