top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verklaring premier Netanyahu tijdens persconferentie


Screenshot


Hieronder volgt de volledig vertaalde verklaring van premier Benjamin Netanyahu tijdens de persconferentie van zaterdagavond 18 november 2023, met minister van Defensie Yoav Gallant en minister Benny Gantz, in de Kirya in Tel Aviv [vertaald uit het Hebreeuws]:

“Ik wil mijn oprechte condoleances richten aan de families van onze heldhaftige soldaten die in de Gazastrook zijn gevallen. We omarmen de families allemaal met grenzeloze liefde en we groeten allemaal de gevallen helden. Ze vochten voor ons allemaal, om ons huis te verdedigen En dankzij hen zijn onze levens verzekerd. Mogen hun herinneringen gezegend zijn en moge God hen wreken.

Vandaag heb ik ook de mars van de families van de gijzelaars gezien. Ik zou tegen de families van de gijzelaars willen zeggen: wij marcheren met jullie mee. Ik marcheer met je mee. Het hele volk van Israël marcheert met u mee. Uw dierbaren zijn voortdurend in ons hart en voor onze ogen.

Wat de gijzelaars betreft, zijn er veel ongefundeerde geruchten en veel onjuiste berichten. Ik wil het duidelijk maken: tot nu toe is er geen deal. Maar ik wil beloven: als er iets te zeggen valt, zullen wij u daarover berichten.

We zijn ons bewust van het verschrikkelijke lijden, de nachtmerrie waarin de families verkeren. We kijken naar de foto's en denken dan: dit is mijn zoon. Dit is mijn dochter. Dit is mijn man, mijn vrouw, mijn ouders. Vanavond heb ik vertegenwoordigers van de families uitgenodigd om later deze week het Oorlogskabinet te ontmoeten om duidelijk te maken hoe belangrijk dit onderwerp voor ons allemaal is – voor mij en mijn collega's hier, voor ons allemaal.

Burgers van Israël, tot nu toe hebben we tijdens de oorlog veel bereikt: we hebben duizenden terroristen geëlimineerd. We hebben hogere commandanten geëlimineerd. We hebben administratieve centra vernietigd. We hebben tunnels vernietigd – en we gaan door. Wij gaan met volle kracht verder.

Deze prestaties zijn bereikt dankzij drie hoofdpunten: Ten eerste: de heldenmoed en de opoffering van onze zonen en dochters. Ik heb de vechtende mannen en vrouwen ontmoet van alle korpsen – zee, land en lucht en van alle veiligheidsdiensten. Ik heb vechtende vrouwen uit Caracal en gepantserde eenheden ontmoet, die tientallen terroristen hebben geëlimineerd in een voorbeeldige strijd. Ik ontmoette het Bedoeïenenpatrouillebataljon waarin joden, bedoeïenen en christenen schouder aan schouder vechten om het huis van ons allemaal te beschermen. Ik ontmoette vrouwelijke uitkijkposten, wier collega's op de eerste dag van de oorlog vielen, en met tranen in hun ogen, die over ons allemaal blijven waken. Dankzij de dappere strijdende mannen en vrouwen van de IDF, de ISA en de Israëlische politie, dankzij de soldaten en commandanten van de divisies die met opperste heldenmoed Gaza zijn binnengebroken en die niet te stoppen zijn – zullen we winnen.

Het tweede dat tot deze resultaten heeft geleid, is de eenheid en vastberadenheid van het volk. Ik heb burgemeesters uit het noorden en het zuiden ontmoet, die – in hun naam en die van hun inwoners – hun volledige steun geven aan de IDF, de ISA, de veiligheidsdiensten en de regering. Ze zeggen allemaal tegen mij: 'Ga door. Stop niet. Ik heb dit gehoord van de evacués, de gewonden en de families van onze gevallen helden, die precies dezelfde dingen zeggen met een treurig hart maar met een standvastige geest. Deze geest, de Israëlische geest die in ons allen klopt, zowel burgers als soldaten, is de tweede voorwaarde voor het behalen van de overwinning.

En het derde dat deze prestatie heeft opgeleverd is een 'diplomatieke Iron Dome' die ons in staat stelt te blijven vechten tot de overwinning. Ik zou u willen zeggen, burgers van Israël, dat dit na 43 dagen van moeilijke gevechten niet vanzelfsprekend is. Ik heb grote waardering voor de VS, onder leiding van onze vriend president Joe Biden, die het gemeenschappelijk belang met Israël onder ogen ziet. De VS hebben vliegdekschepen en hun ondersteuningsschepen naar het Midden-Oosten gestuurd, evenals een speciale onderzeeër, en sturen ons voortdurend essentiële munitie.

Maar zelfs binnen de VS en over de hele wereld is er de afgelopen weken steeds zwaardere druk op ons uitgeoefend. Ik zou graag enkele van de vormen van druk met u willen delen die we hebben afgewezen en nog steeds afwijzen: veel mensen over de hele wereld eisten dat we de Gazastrook niet binnen zouden gaan – dat hebben we gedaan. Ze oefenden druk uit op ons om Gaza-stad niet binnen te gaan – dat hebben we gedaan. Ze waarschuwden ons om Shifa niet binnen te gaan, ook al diende het als een centrale terroristenbasis voor Hamas – dat hebben we gedaan. Ze hebben ons onder druk gezet om in te stemmen met een volledig staakt-het-vuren – dat hebben wij geweigerd en ik heb het duidelijk gemaakt: wij zullen alleen instemmen met een tijdelijk staakt-het-vuren en alleen in ruil voor de terugkeer van onze gijzelaars. Samen met mijn collega's wijs ik deze druk af en zeg tegen de wereld: we zullen blijven vechten tot de overwinning – totdat we Hamas vernietigen en onze gijzelaars terug naar huis brengen.

Ik ben de leerling van mijn vader, professor Ben-Zion Netanyahu, en ik ben de leerling van Ze'ev Jabotinsky. Van beiden heb ik een fundamenteel principe geleerd van het leiden van een militair-diplomatieke campagne: het is onmogelijk om een ​​militaire overwinning te behalen zonder diplomatieke steun, en het is onmogelijk om diplomatieke steun te verwerven zonder zich zowel tot de leiders als tot de publieke opinie in hun land te wenden. Dit is precies de inspanning die ik samen met mijn collega's sinds het uitbreken van de oorlog heb geleid. Wij dringen aan op onze vitale veiligheid en diplomatieke belangen, en ik moet u zeggen, ondanks moeilijke tegenstand. Als onze rivalen en onze vrienden deze aandrang zien, als ze het horen in interviews in de mondiale media en in gesprekken met leiders, krijgen we de nodige manoeuvreerruimte om actie te blijven ondernemen.

En ik zeg nogmaals: dit is niet vanzelfsprekend. Vanaf de eerste dag heb ik samen met mijn collega's leiding gegeven aan een intensieve diplomatieke inspanning om de steun van de VS en vele andere landen te behouden. Ik heb voortdurend contact met president Biden. Teams van mijn kantoor praten dagelijks met het Witte Huis. Ik verschijn bijna dagelijks in de Amerikaanse media om het Amerikaanse publiek te overtuigen van de gerechtigheid van onze zaak, en anderen doen dat ook. We staan ​​voortdurend in contact met de leden van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, en met hen – en dat zijn er velen – die naar Israël komen, ontmoet ik persoonlijk.

Deze inspanningen leveren belangrijke resultaten op. De tweeledige Amerikaanse steun voor Israël heeft niet alleen uitdrukking gevonden in de massale demonstratie van steun voor Israël in Washington, de grootste demonstratie van steun voor Israël sinds de oprichting van de staat. Ik blijf dagelijks spreken met de leiders van landen, waaronder vandaag met de bondskanselier van Duitsland. Dit zijn allemaal cruciale acties om de aanhoudende aanvoer van munitie uit de VS te garanderen en om internationale initiatieven te blokkeren die de voortzetting van de gevechten in gevaar zouden brengen.

In deze context zou ik graag iets willen zeggen over de kwestie van de humanitaire hulp. In de eerste plaats, en bovenal, handelt Israël volgens de oorlogswetten. Dit is hoe ons leger opereert, het meest morele leger ter wereld. De humanitaire hulp is ook essentieel voor de voortdurende verzekering van internationale steun. Zonder humanitaire hulp zouden zelfs onze beste vrienden het op termijn moeilijk vinden om ons te steunen, en het zou heel moeilijk voor ons zijn om de oorlog tot het einde voort te zetten.

Toen de IDF en de ISA het kabinet daarom samen aanbeveelden in te gaan op het Amerikaanse verzoek om de beperkte toegang van twee brandstoftrucks per dag tot de zuidelijke Gazastrook toe te staan, stemde het oorlogskabinet er unaniem mee in. Dit is een minimale noodhoeveelheid brandstof om water- en rioolpompen te laten draaien, zonder welke we een onmiddellijke uitbraak van ziekten zouden kunnen verwachten. Het moet duidelijk zijn: het uitbreken van ziekten zou zowel de inwoners van de Strook als de IDF-soldaten in de Strook schade toebrengen.

Ik wil benadrukken: dit is geen beleidswijziging, maar een beperkte, plaatselijke reactie om het uitbreken van epidemieën te voorkomen. Dit zijn enkele van de dingen die mijn collega's en ik doen om de voortdurende diplomatieke manoeuvreerruimte voor de staat Israël te waarborgen, die we nodig hebben om de doelstellingen van de oorlog te bereiken.

Ik zou het echter duidelijk willen maken: zelfs als de druk toeneemt, zal ik niet stoppen met het naleven van de drie taken die ik heb gesteld en waaraan ze zich allemaal moeten houden. De eerste taak: het behalen van de absolute overwinning, het vernietigen van Hamas. Het volk, de regering en de strijdkrachten laten zien dat we de wil, het vermogen en de eenheid hebben om dit doel te bereiken. De tweede taak: de gijzelaars terugbrengen. Wij zullen niet toegeven aan deze heilige taak. Het leidt ons altijd. En de derde taak: ervoor zorgen dat Gaza na de overwinning de burgers van Israël nooit meer zal bedreigen. Ik ben het er niet mee eens dat daar enig element binnenkomt dat terrorisme steunt, terroristen en hun families betaalt en hun kinderen opleidt om Joden te vermoorden en de staat Israël te elimineren. Zonder een dergelijke revolutie in het toekomstige burgerlijk bestuur in Gaza zou het slechts een kwestie van tijd zijn voordat het terrorisme terugkeert, en ik ben niet bereid hiermee in te stemmen.

Er is een aanvullende voorwaarde die ik voor de dag erna stel: de IDF zal volledige vrijheid van handelen hebben in de Gazastrook tegen elke dreiging. Alleen op deze manier kunnen we de demilitarisering van Gaza verzekeren,

Burgers van Israël, we gaan door tot het einde – tot aan de overwinning. We zullen Hamas verslaan, we zullen onze gijzelaars terugbrengen, we zullen de veiligheid van de inwoners van zowel het zuiden als het noorden herstellen. We zullen de steden, gemeenschappen en kibboetsen herbouwen . Zoals de profeet Ezechiël zegt (36:33): 'Ik zal ervoor zorgen dat de steden bewoond worden, en de verwoeste plaatsen zullen gebouwd worden.'

Samen zullen we vechten en samen – met de hulp van God – zullen we winnen."

636 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page