top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Verklaring van minister van Defensie Gallant: "ik ben verantwoordelijk dood 3 gijzelaars"

Foto Amos Ben-Gershom / GPO


Minister van Defensie Gallant zei dat hij uiteindelijk verantwoordelijk is voor de dood van drie gijzelaars en met alle families van de gegijzelden heeft gesproken en de gesprekken omschreef als “beladen, pijnlijk en moeilijk, in de eerste plaats voor de families, maar ook voor mij persoonlijk.”


“De prijs van oorlog is erg hoog. We betalen het elke dag, maar als je weet dat je op een rechtvaardige weg zit, dan ben je bereid een prijs te betalen totdat je je hele doel hebt bereikt, namelijk het vernietigen van Hamas en het terugbrengen van alle gijzelaars naar hun huizen.”


Zijn volledige toespraak vertaald uit het Hebreeuws:

 

“Op deze moeilijke avond deelt het hele volk Israël in de pijn en treurt het verlies dat de families van wijlen Yotam Haim, Samer Talalka en Alon Shamriz hebben geleden – [de families] die gisteren hun dierbaren verloren onder zeer moeilijke omstandigheden – zeer tragische en pijnlijke omstandigheden.


Tijdens de Shabbat sprak ik met leden van alle drie de families – ik sprak met de vaders, met enkele moeders en met enkele broers van de gijzelaars. Ik hoorde hun pijn – het waren geladen, pijnlijke gesprekken. Ze waren in de eerste plaats moeilijk voor de gezinnen, maar ook voor mij persoonlijk.

 

Als minister van Defensie draag ik de verantwoordelijkheid voor alles wat er in het defensie-establishment gebeurt, voor alles wat er tijdens deze oorlog plaatsvindt – zowel voor de prestaties en de prijzen die we betalen, als voor de ernstige fouten [die worden gemaakt]. Dit was ook het geval tijdens de gebeurtenis van gisteren – een incident dat IDF-troepen niet van plan waren uit te voeren, maar toch plaatsvond als gevolg van aanzienlijke fouten.

 

De afgelopen uren heeft de IDF haar voorbereidende onderzoek [naar het incident van gisteren] afgerond en de conclusies van het onderzoek zijn naar de commandanten gestuurd, die ze aan hun soldaten zullen doorgeven. Ik hoop dat de [lessen] zo snel mogelijk worden geïmplementeerd.

 

De wijk Shejaiya is een bron van terreur. Ook op 7 oktober werd vanuit Shejaiya een aanval op ons gelanceerd, maar ook bij verschillende andere gelegenheden. IDF-troepen hebben door de jaren heen hevige gevechten geleverd in deze buurt. Deze keer worden ze geconfronteerd met terreur in steegjes en in huizen. Poppen worden met boobytraps geplaatst of gebruikt om onze troepen in een hinderlaag te lokken. Soms worden er banden afgespeeld met het geluid van een huilend kind, om soldaten appartementen binnen te lokken en vervolgens explosieven tot ontploffing te brengen. Dit zijn gebeurtenissen die hebben plaatsgevonden en die nog steeds plaatsvinden – je moet de omstandigheden en de omgeving begrijpen waarin onze soldaten opereren.

 

Tijdens mijn militaire dienst heb ik commandanten, medetroepen en soldaten onder mijn bevel verloren. Ik heb zeer moeilijke omstandigheden en zeer moeilijke gebeurtenissen gezien. Sommigen van hen zijn zeer persoonlijke vrienden: vrienden zijn in de strijd gesneuveld, en in sommige gevallen heb ik als senior commandant verliezen geleden. Deze gebeurtenis is een van de meest tragische en moeilijke gebeurtenissen die ik me kan herinneren, omdat we zo dicht bij succes waren en andere omstandigheden creëerden. De soldaten kenden de omstandigheden niet – het is een moeilijke gebeurtenis die we meemaken en wat er is gedaan, kan niet ongedaan worden gemaakt.

 

De prijs van oorlog is hoog: we betalen hem elke dag, maar als je je doelen kent, als je weet dat je voor een goede zaak vecht, weet je dat je een prijs moet betalen. En we zijn bereid door te gaan totdat we onze doelen hebben bereikt: het vernietigen van de Hamas [terroristische] organisatie, het elimineren van haar militaire en bestuurlijke capaciteiten en het terugbrengen van de gijzelaars naar hun families.

 

Ik geloof dat onze manieren rechtvaardig zijn. Ik weet dat we de meest rechtvaardige oorlog voeren die een land zou kunnen voeren tegen een kwade organisatie, tegen degenen die onze kinderen hebben vermoord, onze vrouwen hebben verkracht en onze ouderen hebben ontvoerd. We moeten vechten en we moeten winnen.

 

Met de grondoperaties in Gaza hebben we veel belangrijke resultaten geboekt, waarvan de belangrijkste de grote druk is die wordt uitgeoefend [op Hamas], de eliminatie van duizenden terroristen, de vernietiging van [terroristische] hoofdkwartieren, pakhuizen, commando- en controlecentra, tunnels – infrastructuur zowel ondergronds als bovengronds. De druk die op Hamas werd uitgeoefend schiep de voorwaarden om 110 gijzelaars terug te sturen naar hun thuisland. Hamas reageert alleen op geweld – als we achterwege waren gebleven, zou er niets zijn gebeurd, we zouden tot op de dag van vandaag, twee maanden na de oorlog, hebben gewacht en geen van de gijzelaars zou zijn teruggekeerd. De druk heeft twee doelen, maar helaas zijn er ook prijzen. Onze strijdkrachten vechten elke dag – boven en onder de grond. Ze hebben indrukwekkende acties ondernomen en grote prestaties geleverd, terwijl ze hun leven riskeerden. We moeten hen bijstaan ​​en hen steunen – niet alleen degenen die strijden in de Gazastrook, maar ook aan onze noordgrens en in het centrum, waar onze troepen ‘heilig’ werk doen.

 

Ik weet dat dit een moeilijke tijd is voor ons allemaal – het is ook een moeilijke tijd voor de duizenden gevechtstroepen in de Gazastrook. Ik wil ze graag prijzen, versterken – we koesteren hun moed en actie, en moedigen ze aan om door te gaan totdat we de volledige overwinning behalen. Totdat we Hamas ontmantelen en de gijzelaars teruggeven.

 

Dit zal een lange oorlog zijn – dit is een oorlog van nationale veerkracht. We zullen onze vijand [Hamas] overwinnen omdat we gerechtigheid vertegenwoordigen, we vertegenwoordigen de waarheid, we vertegenwoordigen het goede tegenover het kwaad. Wij zullen deze oorlog winnen.

 

Wat tot nu toe is bewezen en ook in de toekomst zal worden aangetoond, is dat wanneer de IDF opereert en het volk van Israël verenigd is, er geen kracht is die ons kan tegenhouden. Met de hulp van G-d zullen we winnen.”

 

339 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Ebo Zerek
Dec 17, 2023

Een moedig mens met een bewogen, liefdevol hart.

Like
bottom of page